Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

Azon a véleményen vagyok én is hogy amit a gyorsacél késsel egy hagyományos esztegán nem lehet megcsinálni azzal talán  nekem nem is érdemes foglalkoznom. Ezeken a javarészt műszerész padokon, --hiszen az E1-N is pl egy nehéz műszerész pad-- szerintem nem sok keresnivalója van a lapkás meg kerámia késnek. Ha nagyritkán valamit le kell brutalizálni akkor ott a vídia, de ez is nagyon ritka....legalább is az én gyakorlatomban.  
Vagy ha valami kemény cunderes felső réteget kell letúrni, de ezt én nem nevezem esztergályozásnak.
 Az egyedi dolgok gyártásánál ha lila a forgács meg fényes a felület akkor ott valami nem jó.
A jól megválasztott paraméterek esetén egy éles késsel a felület egyenletes szürke a simítás után is.Ehez megfelel a gyorsacél.
Az igaz hogy az Impero készletemben vannak vídiás tartozékok, furatesztergáló rudak meg trükkös megoldások, de ezeket is ritkábban használom.  
De az is lehet hogy maradi vagyok.

000000000

- ha lila a forgács meg fényes a felület akkor ott valami nem jó.  

Apám annak idején az orani műegyetemen azzal szerzett varázsló minősítést az arabus tanoncok előtt, hogy színes forgácsokat tudott gyártani [#nevetes1]

Eliszkoltam végleg, majd leszek!
Ha beszéltek a forgácsolószerszámokról, majd megpróbálom követni!

Motoros

Igen Pióker Ignác idejében is lila volt a forgács, és négyszáz százalékkal túlszárnyalták a normát. Persze azok Vörös Proletár padok voltak.

000000000

huhh emberek... mint forgacsolo szakos gyartas technologus mernok...Jokat kacgtam akeselezes ugyben :-)

A kes elszogei, forgacstoroje, befogasa
elsosorban az ANYAG (munkadarab es szerszam is !!) minosegetol/allapotatol aztan a MEGMUNKALASI feladattol fugg, tovabba a gep MEREVSEGETOL es a teljesitmenyetol....

Ez egy igen ok valtozos feladat es  
a jo kombinaciok kivalasztasahoz kell
a jokora elmeleti ismeert mellett a szakmai tapaszatalat es valamifele ERZEK is.

A lagy (<48-50 HRC) anyagoknal BARMIT meglehet csinalni gyorsacellal is, kemenyfemmel(vidia) es keramia lapkaval is. Sajnos mas-mas technologia es kes geometria tartozik hozzajuk.
(pl. mert maskent csuszik a feluletukon a forgacs, mas a hovezetesuk, maskent kopnak, mas hutesuk, mas a mehchikai terhelhetoseguk, stb, stb)

NEM LEHET ALTALABAN nyilatkozni a temarol!
annyi egymasra is hato parameter van...

Vannak viszont JO konyvek a konyvtarakban
a 80-as, kilencvenes evekbol amikben
az alapvetesek JOL es ERTHETOEN megvannak irva.

Erdemes egyet-kettot kikolcsonozni es atragni.
Elegendo ra nehany hosszu este, hogy az alapvetesek letisztuljanak....
(a tagdij nincs 1000 Ft altalaban)

bmejdz9nu

Szerinted hobby célokra... tehát kis terhelésre (ebben a topikban) #288-ban az általam készített befogatók jók? Kiváncsi lennék a véleményedre...

000000000

A kesrossznak ket funkcioja van  
az ÉLHELYZET biztositasa es  
az ebredo EROK felvetele, elvezetese

Lapkas esetben az ISMETELHETOSEG még a fontos.
Azaz, hogy elváltas/lapkacsere utan
az UJ EL ugyanababn pozicioba keruljon ALLITGATAS nelkul...

Ehhez a kesrosszban preciz lapka megvezetes kell.
Enelkul (ha allitgatni kell) a lapkaval nem lehet ertelmesen melozni....csak max. egy elnyi munkat aztan jon a macera ujra.

000000000

Ja.. az alatamasztas nelkul lelogo lapka se az igazi. nezz meg gyari kesrosszakat, ha csak lehet a lapka jol ala van tamasztva a rosszral.

bmejdz9nu

Persze... ezt tudom... a gyári tartókban gyönyörűen ki van alakítva a lapka helye (nekifeszül stb...)a lapkaváltáskor a pontos visszaállás miatt ... ez itt persze nincs...
Ezért is ez csak hobbyra jó... ahol nincs ilyen tömegtermelési és átállási "gond"... :)

De szép "politikus" volt a válasz :) :) :)

bmejdz9nu

Igen... lehet finomítani még... de ha "kicsik" az erők... talán elmegy... persze értelemszerű lenne...

D.Laci

Egy rövid vállasz: IGEN.[#crazya]

D.Laci

Ilyen fa alkatrészek esztergálásához ajánljatok lapkákat:
http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/Rajz/minta.bmp" border=0>
A rácsvonal 1mm ossztású. A sarkok nem lehetnek rádiuszosak. 1 késsel kelene megmunkálni...

ra8nsmk6w

Azt a kést (lapkát) még nem találták ki.Apró engedményekkel meg lehet oldani, de a "sarkok nem lehetnek rádiuszosak" keresztül huzza.Esztergályos nebuloknak nagyon jó vizsgakérdés.Gondolom Laci is annak szánta

vthgizrff

Csak halkan jegyzem meg, hogy köszörűlt késből is legalább kettő kell. Hacsak nem alakkést csinálsz. Ahoz meg minek cnc? [#eplus2]

vthgizrff

Egyébbként a jobb oldalit egy sima leszúrókéssel meg lehetne csinálni, csak a lapka két szélső élét két külön szerszámként kell programozni. Na most gondolom már szaladsz is megrendelni..

000000000

30 fokos kétélű rombuszlapka.