Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robika37

Üdv Árpád !
Tisztelettel megjegyzem, a hegesztés és plazmavágás túlmutat a hobby kategórián. Természetesen ezt is lehet "hobby szinten " művelni, de ha valaki pl. esztergára akar puhapofát heggeszteni azt vagy jól kell megcsinálni vagy sehogy.
Namármost a heggesztő mesterség is külön szakmaként tanulható/tanítható sőt a mérnöki tudományok közt is szerepel . Úgygondolom sok doboz sör kellene már az alapfok átbeszéléséhez is.....
Ez személyes véleményem (én is hegesztgetek..,de  csak személyes használatra ..meg ugye volt tanfolyamféle is)lehet ellen érveket is, de lehet a témának topic-ot is
Maradtam tisztelettel
Robika

Kristály Árpád

Ühü....
csak van egy baj....bármenyire morbid a dolog, de ma temettük azt a volt főnőköm  
(Isten nyugasztalja)....
ki "rákényszerített" a hegesztés részleges.....
tudományának elsajátításáshoz!!!!
Rövid leszek...
Nem volt munkám.... de volt két éhes gyemekem...
Akkor még volt a Ganz....hírdetett egy munkát...ahol köröket kellet hegeszteni "rögen alá"....elkértem...eszkábáltam hozzá egy szerszámot...aratógépből, meg ki tudja miből....jött a meglepetés....nem hittték el hogy én csináltam....4-5évig vitték Svájcba a Siendler cégnek.....havi 2-mázsa kettes páca bánta......
Tudomány ide vagy oda, de  az a  
Tanulság..... a kényszer az nagy Úr!
Péter ne puhapofával...... kezdj!!!!!

A viccet félretéve, a kütyűből, vevő lennék két darabra!
Péter!
Ez igen testhez álló feladat lenne neked......

Hallihó!

Üdv.: Árpi

bmejdz9nu

Milyen szépeket és meghatóakat írtál :) Már majdnem sírok... az az síratom már magamat előre ... :)
De igazad van jobb egy élő VP mint az emlékekben... vagy? (nem kell válaszolni :)

Akkor előszörre csak fémkötésű gyémánt tárcsát használok!
Abból is az Oroszt! Abban lehet bízni! Mármint nem tud szétrobbani...

Ezért is lenne fontos CNC-sre jobban mondva "motororos"-ra megcsinálni az esztergát! Főleg nekem!  
Mert akkor egy vastag golyóálló üveglap mögül tudnám vezérelni... és talán olyan jól tudnék esztergálni mint egy "motoros"...
"De még 2 és fél évet kell várnom"... hogy nehogy hobby "hősi" cnc-s halott legyen belőlem... :)

Motoros

Gólyóálló üveg meg a fémkötésű gyémánt tárcsa megnyugtat, így már rendben. Nem szivesen utaznék Sopronba kegyeleti okokból

bmejdz9nu

Csak akkor jönél el Sopronba? Más ürügyet nem lehetne találni? :)
(Remélem most te is köszörülsz... ...;)

Robika37

Akkor a végére egész jól belejöttél[#papakacsint]

000000000

Sziasztok segitséget szeretnék kérni kezdőként "nyugdijasként" vettem egy 300 müszerész-esztgát leirás alapján
8x8 szárú kések valok hozzá de bele fér a 10x10, 12x12 ezen méretű késeket használhatom.
Sürgösen kellene a segitség.

3vv2btrhv

Robika37

Igen, ha a nagyobb késeknél is lehet tartani a "késmagasságot" (kés hegye egymagasságban a csúcs hegyével).

Motoros

Trampnak a csevegő szobába megígértem hogy előadom mire jutottam golyósorsó esztergályozás ügyében, tekintettel arra ha nincs lehetőség patronos megfogásra, és az eszterga is látott már szebb napokat...ennek ellenére szeretnénk pontos munkát végezni.
Csináltam egy fényképes összefoglalót ami http://www.cnc21.fw.hu/gorso.html" TARGET=_fnew>ITT MEGNÉZHETŐ

000000000

Ez nagyszerű! Köszönjük!!!! [#worship][#worship][#worship][#worship][#worship]

000000000

Szia István! Azt feltételezem, kérdésedből, hogy esztergálásban abszolút kezdő vagy. Ezért egy picit bővebben írok választ. A késszár vastagságát nem csak a késtartó befogadó képessége határozza meg, hanem az hogy a kés hegye pontosan az esztergálandó anyag forgási közepére mutasson. Amennyiben fentebb esik, vagy a kés élét kell (ha lehet) alacsonyabbra köszörülni, vagy a késszár aljából kel levenni, pl. marógéppel. Ha lentebb esik az él, hézagoló lemezzel kel megemelni a kést megfelelő magasságig. Használok olyan cserélhető lapkás kést, ami eredetileg 30 mm es volt és le van szedve 16 mm re a szára. Általában a használt gépeken a szánba be szokták ütni a késmagasságot.  

bmejdz9nu

Micsoda precíz, képes leírás...
Ha valaki ilyet tud... akkor...
Na ezt most jól átrághatom...

Motoros

Jut eszembe. a gyémántos késről nem írtam, de az már nem is hobby kategória, és kár is ilyen brutál melóra kockáztatni, de az tény hogy viszi rendesen. Féltem elcseszni, inkább egy bársonyos dobozkába rakom és mutogatom hogy nekem ilyen is van.

bmejdz9nu

Ez mit jelent:  
"Majd a leesett darabot visszafogjuk, természetesen fordítva" ?

Tehát a találmány egy célpatron... ami a gép futáspontosságával egyenlő tehát ütésmentes...

Nagyon jó! Ezt az ötletet az első alkalommal azzonal bevetem!

A felhasítást mivel csinálod? Esetleg több hasítást? persze nem teljesen végig... csak majdnem... pl. 4 pofás tokmányhoz 4x?
Egyébként mindíg 4 pofás tokmányt használsz? Vagy van itt jelentősége?

A "piros" kés... kerámia nem jött be legalább nagyoláshoz? A keményfém megbírkozottt a felülettel? (vagy gyémánt?)

Misi, te mennyi mindenhez jól értesz... és mindent jól!  
Kivetni valót sem találok... pedíg keresem a fogást :)

Fotózás, honlap szerkesztés, szöveg megfogalmazás, mechanika, esztergálás, elektronika, feltalálás!... és sorolhatnám*...

(* A teljesség igénye nélkül, a sorrend nem számít... :)