Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

Gyári megoldás:
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF3261-sz_koszoru.jpg" border=0>
Buhera változat, nem árt a mutatvány előtt csapágycsere a fúróban...
Kő szabályozás az állóbáb egyik betétjének helyére beszerelt gyémántal:
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF4194_szabalyoz.jpg" border=0>
Tokmány szabályozás:
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF4203_f_tokmany.jpg" border=0>
Lehet nevetni...

sasi

A szabályozás fotóját elbénáztam.
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF4194_szabalyoz.jpg" border=0>

000000000

A munkadarabot mekkora fordulatszammal forgatod?

2nbj3n5m

Helló.
Ezt az állóbábot igy szabályoztad fel?
Mert a szegnyereg ugye csak fixen áll.
Az egész jó vicc.[#violent][#violent]
Janko

D.Laci

"Mert a szegnyereg ugye csak fixen áll. "
Hogy jön ide a szegnyereg?
A fúrógép a késtartóba van rögzite ha jollátom. a bábban pedig a szabályzó. igy szabályozza le a köszörükövet.. a bábot amugysem nagyon szokták szabályozni mivel minden pofálya külön álitható. max a felületi kopásokat kel eltvolitani....

sasi

A munkadarabot 200-300 fordulattal forgatom, de nem a fúrógéppel köszörülök, ezt csak a tokmányszabályozáshoz használtam. Köszörüléskor az egyik fontos szempont, hogy a kő egy pontja ívelt pályát írjon le a furatban (fordulatszám viszonyok/előtolás), és ezek a pályák keresztezzék egymást (keresztszál), mert az ovalitás csak így kerülhető el.

Jankónak D.Laci megadtat a választ. A báb hátsó betétjének helyén van a szabályozó gyémánt, így most nem báb, hanem olcsó, stabil „szabályozó gyémánttartó bak”.

svejk

Tehát ez azt jelenti hogy a munkadarab és a köszörűkő fogástengelye egy bizonyos szöget zárjon be?
De mekkorát? Gondolom átmérőkhöz viszonyítottan.
Illetve furatköszörülésnél mekkora az ideális furat-furatköszörű átmérő arány?

bmejdz9nu

bmejdz9nu

Írhatnátok a tomány le(be)szabályozásról!
Nekem csak 1 db tokmányom van (keménypofás)...
De nem akarom "elközörülni"... elég jó de ...
Nincs olyasmi "valami papucsot" huzunk a pofákra és ezt dolgozzuk meg...? Tehát "nincs mit veszteni" féle megoldás?

svejk

Na jó, a 6202 /16 -os csapágyat én is megoldottam, de nem tudatosan csak úgy parasztba ahogy a te linkeden is látszik.
De Sasi tudja az elméletet is!!!

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Szerintem kapni külön pofákat, sőt "puha pofát "
is... ez minden ilyen problemát megold!

hallihó!

bmejdz9nu

Nincs! Vagyis van az Optimumnál de drága elközörűlni... nekem...

Kristály Árpád

Péter!
 Vegyél a Nóniusznál...vagy valahol, egy másik tokmányt....egy tokmány nem tokmány!!!
Nekem is van vagy négy... néha az is kevés....
A Nóniusznál kapható plusz pofa is...na jó egy kicsit drága a cég.... de megbizható!!!

Hallihó!

vthgizrff

Ha hosszú munkadarabokból dolgozol de még pont nem lóg ki a főorsó hátsó végén, hogy egy persellyel meg tudd támasztani akkor a kemény pofa ívesre megkopik egy idő után. Persze lehetne újat is venni, de megoldást jelenthet a pofák felköszürűlése is. Szerintem Sasi is ezért szabályozta fel a pofákat. Arra kell ügyelni ha a belsejét szabályzod befele szorítson a tokmány. Valószínűleg 2-3mm mélyen van egy váll esztergálva a pofába. Ez is bevett szokás, kissebb perselyeket, alátéteket iny egyszerűb befogni űtésmentesen. Egy vékonyfalú persely oda van befodva. Ez szépen látszik is a fotón.

bmejdz9nu

Hát köszi a tippeket... valószínű mielőtt nekiállok rendelek az Optimumtól tartalék pofákat...
Most a németektől rendeltem hézagólókat pontosabban hézagmérőket... azokat feldarabolom... 0.01-0.1 tartományúak...
Pedíg olyan is létezik méterben azt halottam... hézagoló szallag vagy mi a neve?