Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Talán valamit az is elárulna a forgácsolhatósággal
kapcsolatban, ha egy reszelővel megnéznéd
a munkadarabodat, mennyire kemény. Mert ha
igazán edzett, akkor ezt érezni fogod.
Utána majd ráérsz szerszámot kereseni, ha egyáltalán létezik ilyen gömbmaróban.

Motoros

Kösz a részletes válasz, nagyon le vagyok maradva.
 Ha ezt az öreg marós szaki barátomnak elmesélem..
A lapkás marót e célra még csak el tudom képzelni, sőt ilyen nekem is van, de azért nem jutna eszembe nekimenni vele az edzett K1-nek.
De ez a 8 mm-es egyanyagból amiről írsz, hát ezt szivesen kipróbálnám.

Motoros

Hát ez az, én is csak azért kekeckedek itt mert nem fér az agyamba, hogy amin  úgy igazán megszalad a reszelő azt hogyan marhatom bármivel? Elszalad mellettem a technika, csak csodálkozok, és egy lyukat nem tudok kifúrni.[#sir]

bmejdz9nu

Ma csapágyat esztergáltam... kerámiával... Gyönyörűen vitte... Kész öröm volt... Rugóacél volt a folyamatos forgács... :)
A felület meg mint a tükör!  
Érdekes hogy "oldalazni" sokkal jobban szeret a kerámia lapka... mint belemenni az anyagba...:)

Motoros

Hát persze, esztergályozni, fúrni azt nem kunszt, de marni mondjuk egy 8mm-es újmaróval az szerintem egy másik történet.

000000000

Motoros én inkább Veled értek egyet, én
sem nagyon hiszek ilyen dolgokban. A martenzit
azért tudja a dolgát, ha jó volt az edzés.
Tartósan, több órán át, főleg gravír kés
élszög geometriával továbbra is vannak
kétségeim, hogy ez megoldható lenne.
A levegő hűtés meg egyenesen komolytalan
ötlet ilyen feladatnál.

Motoros

Nem csoda hogy nem szeret bemenni--hiszen egyre csökken a kerületi sebesség--sőt középen nulla.

bmejdz9nu

Már nem leszúrásra gondoltam... csak a megfogás, bemenetel... pl. 1mm befele gond... de oldal irányba nagyon megy neki...

bmejdz9nu

Neked is küldtem SECO gyémántot... gondolom hétfőn ott lesz  ..és mindenkinek

De a pdf-et át kellene nézni... mert hűteni nem kell, de az acélnál igen(?)... valami teljes zavar... pláne, hogy angolul van...
Öntvényhez meg jó... de majd meglátjuk...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Pdf-ek/SECO_katalogusok_HU/secomax_pcd_screen_TCMW_diamond_insert.pdf

vthgizrff

Figyelmetekbe ajánlanám Dr Boza Pál jegyzetét, persze ez már közel sem hobby kategória.

http://vmek.oszk.hu/03500/03530/03530.pdf" TARGET=_fnew>link

Bicska

Lehet reszelni, no nem egyszerű, de azért viszi...csakhát gány, sajnos a tűreszelőket öli, a nagyobbakkal nem lehet iylen kis helyen szépen dolgozni. Egyébként mielött ez lenne a következő kérdés, a keménység be lett mérve, tehát nem tipp. Egyébként az anyag edzett 51CrV4-es acél.

000000000

Ha viszi a reszelő, akkor marni is tudod.
Ez akkor nem túl kemény anyag.

Motoros

Kösz. Az látszik a cikkből hogy azért ez nem olyan egyszerű. De a többi írást is érdemes átnézni pl vékony lemezek kis sorozatú kivágása poliuretán párnával.

vthgizrff

A #491-ben lévű linknél a 9. oldalt nézegesd át, érdekes dolgokat ír pont erről a marásról.

sasi

51CrV4 rugóacél, 53-62 HRC-re edzhető.