Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Bonyolultabb a válasz mint hinéd!
Nyilván minnél precizebb annál jobb.
A mechanika az alapvető kulcskérdés.. ha van egy pici kotyanása a hosszszánnak. vagy a keresztszának az már mindent befolyásol. a keresztszának is elég maszivnak kell lennie hogy ne tudja a kés egy picitsem "ki hajlitani". Ha hiszed hanem de iszonyatos erök igyekeznek azon hogy a kést kimozditsák a helyéröl. Szó szerint hajlik a hossz és keresztszán...

Látom olyan szakit akinek a hosszszánja több millimétert kotyogot. Ha egy irányba esztergálsz akor a szánok egy irányba "befeszülnek". igy viszonylak jó az ismétlési potosság...
A régi szakik ugy esztergáltak sorozatban hogy egy anyagot szép kis fogásokkal leátmérözték. mikróval kalibrálták, a késszérat hátulrol "meg támasztoták" egy indikátor órával. és azt nulázták.A munkadarabok készre esztergálásnál igy láták hogy a kés mennyire nyomodotki, eböl tudták hogy még egyszer azzal a fogással menjen végig vagy elég egy polirpapir... Próbáld ki az indikátor órát csak nehogy sirva fakadj hogy menyite tolja ki a kést...

A mach tud menetet vágni. Igen külön moror viszi, igy a fogaskerekeket berakhatod a vitrinbe!!!
A főorsóra kel szerelni egy tárcsár és egy  optó kaput vagy hall IC-t.
Az optos megoldás a jobb. A tárcsára kel legalább egy rés, vagy a kézikönyv szerint 4.( a 4 réses tárcsát nem sikerült életre keltenem, Hizó József barátunknak sikerült)
A lényeg hogy kel egy referencia jel, ami alapján tudja afordulatszámot. és tudja hogy hol kezdje a menetet.
igy mindig az adot jel alapján inditja el a szánt, végig megy az anyagon kiemeli a kést. majd vissza ál a kiindulási pontba fogást vesz és kezdi elöröl.
A föorsot nem kapcsilja ki hogy iránytváltson!!!

Tud kupos menete, jobos balos, menet kifutással. vagy anélkül, nagyolás simitás.
pilanatok alat kész egy menet.
Az tudja igazán értékelni aki olyan pici dolgokat csinál ahol az ütközö használata elengedhetetlenvolt! Itt nem kel ütközö meg kapkodni az irányváltással...

Egy hártány a van Erős léptatő vagy szervó motor kell. Mert nagy menet emelkedésnél elég nagy az előtolés.

bmejdz9nu

Köszi a kimerítő választ !
Ez majd akkor lesz érdekes számomra, ha meglesz a MachTurn fordítása... Aztán lehet gondolkodni, hogy esztrega vázat csinálni vagy a meglévőt macerálni... de szerintem az első variáció jobbnak tűnik, mert a CNC "nem érez" mint az esztergályos... tehát mindennek kotty. mentesnek kellene lennie... de ez még a jövő zenéje... addíg gyűjteni kell A THK50-es kocsikat :) Azok úgysem kellenek a kutyának sem... és általában rövidek a sinek hozzá....

bmejdz9nu

Jé.. az ISCAR is tud ilyet...

http://www.iscar.com/PressReleases/Img/CBNPCDLow_17_1.jpg" border=0>

Bicska

Beírom ide is, mert mostanság itt beszélgetünk a szerszámokról.:  
"Sziasztok! 50-60 Rockwell-es anyagot kellene megmunkálnom, 2-3 mm mélyen, mondhatjuk gravíroznom. A kérdésem az lenne, hogy milyen szerszámmal tegyem, milyen márkájúval, illetve, marógépen csináljam (alacsonyabb ford.) vagy inkább proxxonnal?? Eddig a keményfém marók (carbide) nem jöttek be, elkoptak, amit edzett anyagokhoz ajánlottak, azok is.....Inkább bevált a köszörűkő, meg a gyémánt.... Válaszokat előre is köszi, üdv: Bicska "

Motoros

Késtítsd el az ábra negatívját kemény vörösréz tömbbe (direkt erre a célra kapható ilyen elektróda réz) majd ezzel a bélyeggel tömbös szikraforgácsolón durrantsd bele a megfelelő mélységig.Ha megmondod mekkora e-réz kell --lehet tudok segíteni, talán tömböst is tudok ha még dolgozik.  
De az is lehet hogy én vagyok nagyon lemaradva, és manapság már a 60 Rockwellt is direktbe lehet forgácsolni.

Motoros

Késtítsd el az ábra negatívját kemény vörösréz tömbbe (direkt erre a célra kapható ilyen elektróda réz) majd ezzel a bélyeggel tömbös szikraforgácsolón durrantsd bele a megfelelő mélységig.Ha megmondod mekkora e-réz kell --lehet tudok segíteni, talán tömböst is tudok ha még dolgozik.  
De az is lehet hogy én vagyok nagyon lemaradva, és manapság már a 60 Rockwellt is direktbe lehet forgácsolni.

000000000

Szia Laci!
Elkeserítő amit mondassz! Precíz modellalkatrészeket akartam csinálni, de látom gépem ide-oda megy. Nevetséges, hogy a hiba miatt nagy ráhagyást kell hagynom és kézzel utánamunkálnom. Fárasztó ez és  mivel majdnem a késztermékbe nyúlok bele félek, hogy elb...szom.  Kitaláltam egy anyafeszítési megoldást, hátha bejön. Jó lenne ha sikerülne mert nekem a 0.1  milajos pontosság kevés.

000000000

"Az acéllal valamiért reakcióba lép...(?)"

Haaaat (szerintem) ha (még)tudjuk az altalanos/kozepiskolabol, hogy

- az acel vas szen otvozessel (0,2-2,5% szen)
  (kemia 8. osztaly)

- a gyemant az 100% szen egy speci kristalyos formaja
  (kemia 7. es irodalom Jokai Mor)

- az oldodas eroteljes, ha egy hig anyag erinti a tomenyet...
  (kemia 7.)  

Marpedig a gyemanttal(tomeny szen) forgacsolva az acelt (szen hig oldata vasban) eppen, hogy
a tomeny dolgot erintkeztetjuk a hig oldattal  

Nana, hogy igyekszik oldatba menni a gyemant szene a hig a vas-szen oldatba...  

:-)

000000000

Vedd fel a kapcsolatot valamelyik komolyabb magyar szerszamos ceggel (hun-tools, kasukatools, stb). Fognak ajanlatot adni szerszamra, ami kozvetlenul jo 70HRC-ig is akar. Meg hutened sem kell semmivel. De szerintem hobby gepen felejtsd el. Elotolas kell es egyfogasbol megy. Ha jol emlekszem tettem fel par amator videot, mikor az egyik zoldfulu programozo irt 60HRC-re egy nut marast: albinolynx.atw.hu - cnc reszleg

Elotolas sebessegre nagyjabol tudsz kovetkeztetni.

Bicska

Köszönöm a válaszokat!

Motoros: Ez a vájat egy tőrneka  vércsatornája lenne + a direkt edzés miatt hőhatás nem lenne szerencsés + itthon szeretnéma marógépen megoldani.

Aszbolit: A nagy marógépemen szeretném megoldani, sajnos a nóniuszban valami sz@rt adtak, úgyhogy kidobtam a pénzt az ablakon....

000000000

Ha ViP átfúrta a csapágygolyót,akkor a kés is megmunkálható.
Én eddzett acélt maróztam (igaz nem rozsdamentes)  cnc-vel olaj alatt (60% petroleum 40% olaj).  

Bicska

Én a  nóniuszban vettem valamiylen karbidos marót, ami már akkor megadta magát (mint késöbb kiderült), amikor belemártottam pár tizedet az anyagba.(pedig nyomtam neki vindolát is..) Sajnos nem vagyok mindennapos vendég iylen szerszámboltokban, ezért bármit rám tudnak sózni. Most attól félek, hogy valami  20000Ft-os dolgot fognak ajánlani, miután előadom, hogy mire lenne szükségem, pedig kis méret...(5ös, gmbvégű, csakhát kemény anyaghoz..)
Esetleg ismertek Bp-en (vagy közelében) is valami céget. Üdv!

bmejdz9nu

Ez jutott az eszembe...

1. Karbid és karbid szerszám között óriási tud lenni a különbség... mennyire fogja a mágnes? Próbáltad? Persze ez még nem minden...

2. egy fórumtárunknál láttam, hogy szikraforgácsolt a maróval... hátha ez a megoldás számodra ... (elektróda volt a végén...)

3. Esetleg vannak miniatűr gyémánt betétes marók?

Bicska

A szikraforgácsolás nekem teljesen homály (még) [#idiota]. Igazából nagy csodákra nem vagyok képes a régi géppel, sztem ~4000 tud pörögni, ha az átételt megváltoztatom. Egyébként engem az sem érdekel, hogy 200 fogásból tudom megcsinálni azt a 2-3mm mélységet...csak sikeráljon. Gyémánt "köszörűkővel" próbálkoztam, proxxonnal csiszolgattam, egész jól vitte, de szívesebben marnám... Azt sem mondhatom, hogy csak a külső felület kemény, mert már síkköszörülve lett, úgyhogy a kéreg eltűnt.

bmejdz9nu

Nem tudom... én elég "vad" dolgokba martam és még "elkopással" nem találkoztam... :)