Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Na végre egy szaki.  
Biztos igaz amit írsz mert az iparban sem terejed el a spirituszos hűtés... :) Én csak azért kedvelem mert nem marad nyoma... szeretem tisztán tartani a gépet... :) (az emulzóból meg marad...)
Az iparban főként a vízes emulziók a divat... ha jól tudom...

De ha már itt vagy tudnál segíteni:
Légyszives nézd meg a szervó topikban lévő gép videóját: #1213  
Erre az Etonolos hűtésről tudsz valamit... mert "borzalmas" teljesítménnyel megy az a gép...

Ethanol Coolant:  
"A thinner-than-water viscosity, allows ethanol to quickly covers and cools more surface area (than oil) on fast-moving micro tooling."

3vv2btrhv

Szia Géza
Azért használok én VIZ_denszesz 1 > 1 arányu keverékét , hogy mindketötöknek igaza legyen .

000000000

Éppen erről van szó. Az ethanol természetesen jobban hűt mind az olaj de nem jobban mint a víz. Gondoljátok meg, hogy miért használnak a legtöbb helyen valamiféle vizet (pl szappanos, stb) amikor az a fémfelületekre kimondottan káros. Oxidál ui. a szerencsétlen. Mégis használják a piszok nagy fajhője és ezáltal a nagy hűtőképessége miatt. Én is mint mások e fórumon javasolnám a vízhűtést a FET-eknél ill. a léptetőmotoroknál. Nem olyan nagy kunszt ezt megvalósítani csak egy kis precizitás kell hozzá. Gondolkodtam már ui. azon, hogy a max. 2 A-t bíró 4 tengelyes bipol vezérlőmet vízzel hűtöm és akkor min. 3 A-t is elbír majd. A léptecsek vízzel történő hűtése pedig szerintem gyerekjáték.

3vv2btrhv

Csak azt kell alkalmazni amit a  prociknál már kitaláltak .

vthgizrff

"Az elpárolgott anyag jobban hűtene? Lehet rosszul tudom, de szerintem tévhit. Éppen acél edzésénél szokott külön probléma lenni, hogy az anyag környezetében gőz-(gáz) buborék keletkezik. Ezáltal nem túl előnyös irányba kúszik el a lehűlési görbe."

Én Tamás ezen soraira írtam választ. Szerintem is a viz-olaj keverék a megfelelő. A víz hűt, az olaj biztosítja a kenést

sasi

Kis adalék a hűtés témához.
Javaslok egy egyszerű, de tanulságos kísérletet: egy hőmérő végére kevés vattát tekersz, majd néhány csepp vizet cseppentesz rá. 2 perc múlva leolvasod. Ugyan ez alkohollal, hasonló mennyiségével megismételve.  
Most lehet egy kicsit gondolkodni a jelenségen…

A hőkezelésnél keletkező légbuborék nem tudom hogy jön a témához, hiszen ebben az esetben a folyadékba merített, hűteni kívánt alkatrész alsó részén felforr a folyadék, gázbuborék szorul be, hőszigetelő réteget képezve, hatására lágyfoltos lesz az edzett anyag.

000000000

A kísérlet már régen megtörtént. Volt egyszer egy üvegből fújt strucszerű játékállatkám amely úgy volt kiegyensúlyozva, hogy fejét normál esetben függőlegesen tartotta. Popójában színes alkohol volt. A környezeti hő hatására az alkohol felforrt, felfutott a struc nyakába, fejébe. Az nehezebb lett és a fej előrebillent, egyenesen bele egy kis tál vízbe. Az néhány pirtyelés után lehűtötte a csóró madár fejét és erre az ismét délcesen felegyenesedett. Azaz még az alkoholt is vízzel kell hűteni....

svejk

"Azaz még az alkoholt is vízzel kell hűteni.... "
De csak másnap :)   Bocsi...

s5f8tmfv3

A víz hőkapacitása közel a duplája az alkoholénak, ha fordítva volna akkor az összes radiátort alkohollal kellene feltölteni (valószínűleg a fűtésszerelés felkapottabb szakma volna :))). Viszont ezek a nyers fizikai értékek nem mutatják jól egy nyílt rendszer tulajdonságait, vagyis ha hagyjuk hogy az alkohol elpárologjon akkor mennyi a hőelvonás. Az hogy az iparban nem elterjedt betudható az árának, ill. annak hogy nem egyszerű többször felhasználni, plusz gyúlékony stb... Ha a gyakorlat azt mutatja hogy működik akkor nosza!

bmejdz9nu

Na megjöttek a full gyémánt betétek - bársony dobozban: (5db) Páncélszekrényben tartom :)
A MachTech-en kérdeztük mire jók :) Azt mondták nem vas és acál dolgokhoz! Ezt a Sandvik katalógusban is olvasottak is alátámasztják...
Alíg várom, hogy legyen időm kipróbálni...
Ha valakai tudna valamit ezekről... hogy hol és miért használják...

http://i3.ebayimg.com/02/i/000/9d/2c/53ab_1.JPG" border=0>

SECO CBN Diamond tip inserts TCMW110204S-LO CBN 10

ebalint

Plexihez próbáld ki, mert kíváncsi lennék rá...

Üdv.

ebalint

Fajhő
A fajhő a testek anyagi jellemzője, amely egységnyi tömegű testtel közölt hőnek és az általa létrehozott hőmérséklet-változásnak a viszonya.  

A fajhő mértékegysége: kJ/(kg × K).

A víz fajhője bizonyos körülmények esetén: 4,19 kJ/(kg × K); jele: c.  
Ez azt jelenti, hogy 1 kg tömegű 14,50C-os víz hőmérsékletének 1 Kelvinnel (10C-kal) való emeléséhez 4,19 kJ hőenergia felvétel szükséges.  
A nagy fajhő azt jelenti, hogy aránylag sok hőt kell közölni ahhoz, hogy az anyag hőmérséklete 10C-kal növekedjék, vagyis sok hőt tud magában elnyelni és tárolni. A kis fajhőjű anyag ezzel szemben csak kevés hőt tud befogadni.  
A hőtárolásra felhasználható az anyagok halmazállapot-változása is. Ebben az esetben a melegítés vagy a hőleadás hőmérséklet-változás nélkül valósul meg. Ez a rejtett, ill. a párolgási hő jelenségével - ami a halmazállapot-változáshoz szükséges -magyarázható. Ahhoz, hogy a jégből víz legyen, továbbá, hogy a víz gőzzé váljon, azaz halmaz-állapotát megváltoztassa, hőt kell közölni, ill. fordított esetben hőleadás jön létre, ekkor fagyási (dermedés), ill. olvadási, valamint párolgási, ill. lecsapódási (kondenzációs) hőről beszélhetünk. Mivel a halmazállapot-változás során a hőmérséklet nem változik, ezért nevezik ezt a hőenergiát rejtett hőnek. Az 1kg tömegű 0OC-os jég felolvasztásával 335,2 kJ, míg ugyanennyi 1000C-os víz elgőzölögtetéséhez - tengerszinten [1,0131 bar nyomáson] - 2257 kJ hőenergia-mennyiség szükséges.  
A folyadékból szilárd halma állapot-változáshoz tartozó mérsékletet dermedéspontnak, ill. szilárdból folyékony halmazállapotnál olvadáspontnak és a folyadékból gőz halmazállapot-változáshoz tartozó hőmérsékletet forráspontnak, ill. a gőzből folyékony halmazállapot-változásnál Iecsapódási hőmérsékletnek nevezik. A forráspontnál a gőzzé válás a folyadék belsejében megindul, azaz a folyadék forrásba jön.  
Túlnyomású folyadék forrásponti hőmérséklete növekszik, kisebb légnyomás (pl. nagy magasságban) esetén pedig csökken.  
A folyadékával érintkező vízgőzt nedves telített vízgőznek nevezzük. Jellemzője, hogy a forráspontnál hidegebb felülettel érintkezve azonnal lecsapódik, folyadékká alakul.  

ebalint

Néhány anyag fajhője (kJ/kg°C):
víz - 4,186
jég - 2,1
alkohol - 2,39
higany - 0,14
acél - 0,46
üveg - 0,71-0,84
paraffin - 2,1

ebalint

Ez talán meggyőző.

svejk