Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Hoppá... azt hiszem most értem...
Most megnéztem a lapkát... de ez a döntés benne van a lapkában... kicsit döntött a vágóél kiképzése...  
Há ennyire nem is filóztam még... reszketek az első menetvágástól... de azt észre vettem, hogy a menetvágó lapkáknál megadnak egy számot. pl. 1,5 ... ez mi lehet?

Ma rendeltem egy (jó) makró feltétet a fényképezőmhöz... hogy normális képeket tudjak csinálni a kicsi dolgokról... mert most is szivesen beraknám... de ez a lapka él fotózása... már túl kicsi hozzá... de megoldódik... és akkor a finom részleteket is majd kitárgyalhatjuk...

Ha valaki tud többet a menetvágásról... és menetvágó lapkákról... kotassa az újját... ne hagyja a sötétségben a csapatot... és/vagy engem !

dg8n4i8x

Holnap melóban kimásolom neked a nóniusz katalógusból az ide vonatkozó részt! Van benne táblázat, milyen emelkedés milyen lapka, milyen alátét lapka kell hozzá... Remélem nem felejtem el...

bmejdz9nu

Te már vágtál menetet? Sikerült?

dg8n4i8x

Még nem mert még nem volt rá szükségem. Bbe kell szerezzek külső belső kést, majd ha a felületkövetőt csinálom a kis proxxonhoz kelleni fog...

yhwx2ew89

Üdv!
1.5mm-es menetmélységig tudsz vele vágni!

bmejdz9nu

vthgizrff

Pontosabban: 1,5mm emelkedésű menetet tudsz vele vágni. Mert az 1mm-esnek már kissebb a rádiusza. Persze lehet vele kissebb emelkedésű menetet is vágni, csak azért javítottam ki, hogy ne legyen ebből félreértés, mert akkor elég lenne megvenni az 5mm jelzésűt, és az mindenhez jó.
A lapka meg így van döntve.

vthgizrff

Na ezt, hogy csináltam

bmejdz9nu

Hát nem semmi... ezt meg hogy csináltad? Előképet a fórumba? Nem semmi...

Na erre a döntésre nem is gondoltam... akkor kezdhetem elölről a menetvágó kést...
Valahonnét kellene szereznem egy ilyet... Mert élőben azért más lenne... de látom...
Majd sasolok az ebay-on egyet...

000000000

Szia Péter!
Gratulálok az eszterga késeidhez, de azokat
a teljesen kommersz Bkny fejű lapka rögzítő
csavarokat gondolom csak demo céllal használod,
vagy valami új forgácstörőt találtál fel?:)

Kristály Árpád

Hallihó Péter!
Ez magyaráztam neked, de most hogy láttad....
Ilyen a gyári kés is.....
Na nem a soproni....majd lesz!
Üdv.: Árpi

Robika37

Üdv Az Uraknak !
Menetvágás témakörben: az alátét lapka dölésszöge közelitöleg a menetemelkedéshez és a menetátmérőhöz kötődik. Emlékeim szerint majd mindegyik lapka-katalógusban van a kiválasztásához diagramm. Én személy szerint a gyorsacél (rapid) esztergakést pártolom ha a munkadarab anyagminősége megengedi. Kell hozzá egy jó késélező köszörű meg egy lemez idomszer.
Tapasztalatom szerint a váltólapkás menetkés a gyártó álltal ajánlott technológiával(kb.) müködik kielégitően.
További szép estét !        Robika

2nbj3n5m

Halló. Úraim amit a Nagy Zoli feltett kép,az egy
simitó kést ábrázol. A szabvány szerinti Metrikus menetnek 60-fokos élszöge van.És evvel
lehet a menetemelkedésnek megfelelő menetet vágni.Ami lehet finommenet Pl.10x1mm-es.
Mert szabvány szerint az M10-es menetnek 1.25 az
emelkedése.Várom a BALU táblázatát.
Janko

dg8n4i8x

Na tényleg nem felejthetem el... Holnap után lesz csak mert éjszakás vagyok!  

Üdv!
Balu

vthgizrff

A menetvágó kés az nem simító, szabványos 60°-os metrikus 1,5mm-es menetlapka. Az az érdekessége, hogy a menet tetején is megcsinálja a rádiuszt ezért nem lehet vele ennél mélyebbre menetet vágni. Egyébbként meg rendszeresen használom hagyományos gépen is. Mint minden lapkánál ennél is érdemes figyelembe venni a gyártó cég ajánlásait, nagy fordulat, hűtés-kenés. 40-es átmérőre 600-as fordulat, 4-5 fogásból ki lehet vele kapni a menetet és tükörfényes a felület.  

A képet meg feltöltöttem a képfeltöltés.hu-ra, ott van egy olyan, hogy fórumhoz..