Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

SquirrelTech

Apropó egy kérdésem nekem is lenne...

Fúróolaj emulzióhoz (vízben oldódós fehéredő fajtához) tud valaki kis tételhez beszerzési forrást? Esetleg liternyit eladni nekem?
Neten kóricálva, amiket találtam 20 lityós kiszerelésekben voltak 35ezer körüli árban. Ennyi nem kell meg drága is lenne...

Tamás

69iejf00t

Megvan a döntés.Gyorsacél a befutó.Sohasem szégyen okosabbtól,tapasztaltabbtól tanulni.Hát nekem még van mit!!Köszi a linket,és a kimerítő választ Köszönöm mindenkinek a segítséget,hogy megkönnyítettétek a döndést.

bmejdz9nu

Betettem az "adok veszekbe" egy kés készletet... ha valakit érdekel... végül is nekem már nem kell... (esztergacsere - az új 12mm-es...)

Kristály Árpád

Hallihó Tamás!
Lehet , hogy sokan megköveznek... de én ezt használom: Mosószappan reszelék feloldba vizben és motorolaj hozzáöntve, a sűrűséget víz hozzáadásával állítom be....
hallihó!

Robika37

Szia Tamás !
Lentebb már volt tárgyalva. MOL Unisol 5l-es kiszerelésben. Kb 5-6EFt sztem. megéri keveset bekeverve sokáig elég.
További szép napot !
Robika

D.Laci

Árpi most megelőztél!!! De van egy olcsóbb változata...fáradtolaj...

D.Laci

Sót ősapáink csak szapanos vízet használtak...A folyékony szapanis megteszi.

bmejdz9nu

Ez a MOL jó... de kisebb munkánál "csak" spiruszt használok... nem lesz tiszta "dzsuva" a gép :) és jól párolog és ezáltal jól hűt... és kenn is pesze nem tudom miért...

SquirrelTech

Köszönöm az infókat, Árpád!

Úgyérzem én leszek megkövezve, mert néha elég hosszú időszakokra vagyok kénytelen távolmaradni a fórumtól, ezért is az infóhiányom, lemaradásom. :(
 Másrészint olcsó, sporolós tippekért nem jár kövezés...

Ki fogom próbálni az általad írottakat!

A folyékony szappant alkalmanként használom én is, de inkább a jó öreg emulzióra térnék vissza.

Péter: vannak anyagok, amiknél kimondottan a szakirodalom hivatkozik denszeszre, petróleumra, egyéb nyersolaj származékokra. Ne gondold, hogy csak "kisebb" munkákhoz jók ezek.
 A dzsuváról az inas éveim jutnak eszembe: Reggel: gép olajozás, ellenőrzés, beállítgatása, szerszámozás, stb. Du.: 2-ig a masina egyfolytában pörög. 2-től leáll, takarít, ismét olajoz, fényesre törölget, felsöpör, felmos... Mindenki a maga gépe környékén. Szombaton és vasárnap hálistennek nem kellett. Előnye is volt viszont a fegyelemnek. 30-40 éves masinákon kifogástalanul lehetett dolgozni...

Az elpárolgott anyag jobban hűtene? Lehet rosszul tudom, de szerintem tévhit. Éppen acél edzésénél szokott külön probléma lenni, hogy az anyag környezetében gőz-(gáz) buborék keletkezik. Ezáltal nem túl előnyös irányba kúszik el a lehűlési görbe.  
A folyadék jobban, gyorsabban hűt, mint a gáz, + kenhet is egyben. Ha gázhűtés kell, akkor azt fújatnak a forgácsleválasztás pontja felé (ilyen is előfordul).

Tamás

SquirrelTech

Leállok... Rátaláltam a hűtés topika közben...

bmejdz9nu

Csak azt nem tudom, hogy a spiritusz miért ken? Mert keni is a dolgot az biztos... nem csak hűti.... erre nem tudok magyarázatot adni magamnak...? Ha tudsz erről valamit hálás lennék! Egy "öreg" szaki ajánlotta a spirituszt... és elég jól bevált...

SquirrelTech

Erre nem tudok választ adni. Nem is mélyülnék el benne részletesen, de a szebb felülethez elég lehet csupán az is, ha hűti...

vthgizrff

Szia Tamás!

Szerintem kicsit félreértetted. Nem a gáz hűt a spiruszt használatánál, hanem azáltal hűt, hogy párolog és ehez a környezetéből használ fel energiát. Ez esetben hőt von el a környezetéből.

bmejdz9nu

A spiritusz jobban hűt mint a víz az biztos...  és nem olyan gyorsan párolog mint pl. az aceton... :) próbáljátok ki ! Megéri! Lehet kapni a festékboltokban....

000000000

Sziasztok!
Egy kis fizika: Az a folyadék hűt jól, amelynek a fajhője magas. A víznek pedig  nagyonis ilyen. Összehasonlíthatatlanul jobb hűtőfolyadék mint az olajok, a könnyű fajsúlyú folyadékok mint pl. a javasolt spiritusz. A hőátadásnál ez a döntő és nem pedig az, hogy a párolgás során is történik némi hőelvonás a környezetből. Ezt én mint motorkonstrukció szakos mérnök mondom. Annak idején még a néhai Ganz Mávagban (ma kínai bazár) ezzel a témával is behatóan foglalkoztam. Ha igazatok lenne, ma minden szgk-ban spiritusszal hűtenék a motorokat.