Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Bicska

Gondolj bele, akkor lehet idegesítő a dolog, ha épp valamit órák óta farigcsálsz és az uccsó fogásnál furdul ki a lapka és dobhatod ki az egészet....Engem már ennek a tudata is zavarna...

bmejdz9nu

Sajnos még nem tudok csinálni magamnak több órás "programot" az esztergán...
De ha elfordulna... visszaállítanám... :)
De nem "tömegtermeléshez" szántam... és nem is adom el a licencet a Sandviknak... [#hehe]
De akinek van felesleges lapkája egy próbát megérhet... neki is...

Bicska

A hozzászólásod 2. mondatában nem éreztem az iróniát[#nevetes1], ezért zárójelben megjegyezném, hogy a lapkaelfordulást úgy értettem, hogy "belefordul" az anyagba, tehát elrontod az adott alkatrészt. Én is alkalmi esztergányos vagyok, de velem sajnos már előfordult ilyen...  

bmejdz9nu

Na ez az "élvezet" még nem volt... szerencsére...
Nem copright-osak a szerszámok... csinálhatjátok, másolhatjátok... [#nyes]

bmejdz9nu

Ha valakinek van tapasztalata kerámia betétekkel kapcsolatban....?
Én próbáltam mindenhez és nagyon jól megy... nem csak kemény anyagokhoz... mi a kerámia hátránya? Mennyibe kerül itthon egy három vagy négyszög lapka? Melyik az elterjedtebb vagy jobb 3 szög vagy 4 szög? (gyakorlailag nincs is más forma...?)
Már azért kérdezem mert abból amit a szerszámokhoz használtam lenne még 50 db... érdemes lenne e megvenni? kb. 600-800 Ft-ra jön ki darabja...

sasi

A bolti árakat nem ismerem, de a Vaterán, és a nyíregyházi kgst piacon 500-600 Ft (Sandvik) darabja, nagyobb mennyiségnél olcsóbb.  
Minden anyaghoz használható, csak a megfelelő típust kell kiválasztani. Részletek a  
http://www.coromant.sandvik.com/hu/" TARGET=_fnew>Sandvik honlapján, vagy nyomtatott katalógusokban.

bmejdz9nu

OK. Köszi a választ!
Ha elérhető olcsón a piacon akkor nem érdekes...  

Most beszéltem Misivel és ő meggyőzött, hogy csak egy szűk tartományban használhatók ezek...
Pl. golyósorsóvég és szerszámszár csökkentés... stb... és ez igaz... nekem most van elég úgyis...

69iejf00t

Üdv mindenkinek.Vettem egy ilyen műszerész esztergát: http://www.einhell.hu/index.php?file=termek&t_id=57" TARGET=_fnew>MTB 3000Szinte semmi szerszámot nem kaptam hozzá, ezért kellene vennem még késeket hozzá(folyamatban, forrasztottlapkás 10x10-es)Ami fontosabb lenne, morse kúpos forgócsúcs és morse kúpos fúrótokmány.Ahogy olvasgattam az se mindegy milyen számozású a morse kúp.Találkoztam olyannal, hogy 3-as 5-ös (biztos van még több féle is).A gondom, kérdésem az lenne, hogy hogyan tudom meg, hogy a belinkelt gépbe milyen morse kúpos kell?Van valakinek leírása, hogy melyik számozású morse kúp milyen paraméterei vannak?Bocsi ha hülyeséget kérdeztem.

bmejdz9nu

Ez nem azonos a #1-es Erba géppel..?  
mert akkor morse 2-es a... 8mm-es kések...

SquirrelTech

Morse kúpos fúrótokmány MTB 3000-hez realtíve egyszerű... Pl. noniusz.hu-nál kapni MK2-es felfogótüskét (anno 1000 ft körüli áron vettem, de van online árlistájuk).  
A másik vége B16-os kúp. A morze a szegnyeregbe, a B16 végre meg tokmány, amin ilyen a hüvely - kész is...  
MTB 3000-en amúgy ki is lehet drehálni a kúpot de a fent említett ár miatt nem érdemes szöszölni ilyesmivel. Forgócsúcs már drágábbb téma...
Gyorsacél kést is kapsz ugyanitt... 4x4-es négyzet profiltól indul a keresztmetszet, innen emelkedik. Párszázas tételek szintén, de nyers hasábok, be kell őket köszörülni.

69iejf00t

Szerintem igy ránézésre ugyanaz, csak ezt az Einhell gyártja.
Megnézem a noniusz-t.
Köszi az infót, mindkettőtöknek.

69iejf00t

letöltöttem a noniusz-tól a Forgácsolástechnika árlistát de nem találtam benne olyat amit irtál:MK2-es felfogótüskét. a 8x8-as gyorsacél profilokat meg rejatíve drágának tartom: 8x8x63 HSS/Co10 295000  1235+ÁFA/db, ugyan ennek mindkét végét meglehet köszörülni, egy másik helyen néztem(itt a fórumon találtam a linket) a forrasztott lapkás késeket 280-380FT +ÁFA áron vannak. Tudom, sejtem hogy nem egy kategória a kettő.Hobbi célra a forrasztott lapkás is megfelel ugye??

2nbj3n5m

Szevasztok. A forrasztott lapkás kés megfelel,de
az külön köszörüt igényel ha lepattan az éle.
És gondolom,hogy nem vagy tisztába az élszögekkel,milyen anyaghoz mit használj.A válltó
lapkás kés ezért gazdaságos.Egy kés szába külömböző anyagminőséghez más-más cserélhető lapka fogható fel.A hobbistál átlagba könnyűfémet használnak,ritkán vasat. Az elöbbihez nem kell sok lapka fajta.
Egy oldalazókés,egy leszurókés,a furat megmunkálására furatkés. A felsoroltak két lapka
befogószárat igényelnek.Tény,hogy ezek drágák de
csak egyszer kell beruházni.Már elnézést,hogy
ennyit okoskodtam.
Janko

Robika37

Szia !
A forrasztott lapkás késsel nagyobb forgácsolási teljesítményt érhetsz el= később ég el a késed éle,de kicsit macerásabb köszörülni sziliciumkarbidos köszörükő (szürke esetleg zölres színű)kell hozzá.  
(Ha nagyon profin akarod csinálni akkor gyémántos tácsával felpolírozhatod az élét.)
A forasztott lapka ridegebb mint a gyorsacél könnyebben el-, kipattan. Kissebb méretű a beleforrasztott keményfém=kevesebbszer tudod utánélezni. A gyorsacélból olyan kést köszörülsz amilyent akarsz (meg ahogy sikerül) forrasztott lapkás csak az adott forgácsolási módhoz jó olyan a késszár alakja és a lapka elhelyezése. Mindekettőre igaz az élgeometriákat neked kell kialakítani .A forrasztott lapkásnál is, csak hasonlít nyers korában a késre.
Bocs a hosszért. További szép estét!
Robika

SquirrelTech

http://www.noniusz.hu/WEBSET_DOWNLOADS/209/cseh_katalogus_szurke.pdf" TARGET=_fnew>http://www.noniusz.hu/WEBSET_DOWNLOADS/209/cseh_katalogus_szurke.pdf
10. oldal teteje

Gyorsacél: A CO10 a keményebbik válozat.
A másik 1361+áfa / db de 160 mm hosszú (2.5x).
Flex elvágja. Vadul kell hűteni, a lehető legkevésbé kéküljön...

Megfelel / nemfelel: erre szerintem ezernyi érv-ellenérv elhangzott már itt a korábbiakban.
Én azt vallom, hogy aki esztergába teszi a pénzét (legkevesebb százezres móka ugyebár) az felszerszámoza tisztességgel. Idő kérdése és szépen körbenövi a gépet a kiegészítők arzenálja. Végül mindenféle kés lesz a kellékárában, és nem egy-két darabból fog ez állni. Ebbe bármi beleérthető, határt csak a fantázia (esetleg a munkavédelem) szab...

Az árdiferenciák oka, hogy a HSS teljes hosszában "minőségi" anyag, a forrasztott pedig egy darab olcsó késszár, aminek a végén egy pici keményfém van (ez a drágábbik része). Hogy ez így összerakva 380 Forintért milyen minőség... Hát ezt nem tudom. A Janko által írt váltólapkás felállásnál is így jön ki a dolog.