Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Szia Tibi.
Hát ahogy elnézem a menetvágó az nem lett az igazi... de a többi olcsó és jó...
Látnod kellett volna a tesztjeimet... a legalsó képen egy szép 32mm-es maró lett le esztergálva kerámia késsel 20mm-esre... igen kemény volt...
A pontozóval megütöttem... utánna köszörülni kellett... a pontozót..
Ezek a vasszárak marása és egy Sanvik lapkás befogató marása (12mm-esre) nem volt különbség... tehát az sem edzett...
A csavarok...
Van itthon 12-es minőségű torx csavarok is... de a "sima" belsőkulcs nyillású csavar is teljesen megtette.... még egyszer sem törött ki a helyéből stb... sőt a lapkák még elsem forognak... pedíg csináltam akkora fogásokat, hogy na... pl. ez az említett maró szára nem is hegeres volt... ütött az elején.... ismered... kibírták... persz elméletileg speckó csavarok kellenének.... de ez van...most.
Nem kapnak CE vizsgát az biztos...

bmejdz9nu

Robika... de a Sandvik sem gyárt minden lapkához külön-külön befogatót...
Persze igazad van csak nem értek hozzá... de majd...

000000000

Mekkora volt az a fogás?  "pedíg csináltam akkora fogásokat, hogy na"

bmejdz9nu

1100rpm 0,5mm... 32mm kezdő anyag vastagság.
Kisebb fordulaton nagyobbakat kb. 1mm... de mint írtam a "hőtermelés" óriási volt...
Persze az eszterga sem egy ipari... közbe azt is pihentetni kellett...
A kést a középpont alá álítottam (kerámia)... akkor folyamatos és izzó forgács jött le... (kb.10cm hoszban még "fénye" volt...)
Lehet, hogy ez csak nekem "na"... egy közsörülni való anyagnál...

bmejdz9nu

Hűtés nem volt.. nem szeretem egy kisebb dolognál összekoszolni a gépet...inkább mindíg vártam egy kicsit amikor már "veszélyesen" meleg volt...

vthgizrff

Szia Péter!
Kerámia lapkát egyébbként sem célszerű hűteni. Tramp kollega inkább arra célzott, hogy ha igazi terhelést kap a késed akkor el fog fordúlni a lapka. A "na" az olyan 5mm-es fogásmálységnél kezdődik 0,5 előtolásnál. De szerintem a kis esztergádon olyat úgysem fogsz tudni produkálni, szóval összeségében hobby szinten, teljesen jó a megoldásod.

bmejdz9nu

Hát igen... ami nekem "óriási" az ipari mértekben "haténytalan" .... De a kerámia lapkés esztergálás alternatíva a köszörülés helytt... pl. tengelyvégek, szerszámszárak... stb...

:) már alsó-közepes esztegám van ... Optimum...

yx5zjs8he

Péter!
Hobby szinten, kis forgácsoló erőre jók a késeid! Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: a csavar csak azért van, hogy a lapka ki ne pottyanjon a helyéről. A teljes forgácsoló erőt a megfelelően kialakított lapkafészek veszi fel. Gyakorlatilag ha fogás közben kiveszed a csavart a lapkánál vígan tovább kell forgácsolnia. Másrészt a helyes, működő élszögeket épp a döntött lapkafészek biztosítja.
De otthonra, hobbyra jó a megoldásod.

vthgizrff

Ez azért így nem teljesen igaz. A forgácsoló erő valóban a lapkafészek irányába hat, de ha kivennéd a csavart miközben dolgozik a kés kizárt dolog, hogy ne fordúljon ki a lapka a fészekből. Mert nem csak oldalírányú terhelések adódnak, hanem a kés homlokfelületére is jelentős erők hatnak. Próbáld ki mi történik ha nem húzod meg kellőképpen a csavart.. Ez rossz ötlet.. inkább mégse próbáld ki.
De sok késhez adnak nyomaték határolós kulcsot..

000000000

Én is Zolival értek egyet, elég merész gondolat
lenne leszorító csavar nélkül egy lapkával
forgácsolni.

bmejdz9nu

Láthatjátok lapkafészek nincs... ha lenne lehet, hogy egy jó kialakítással (befeszüléssel) megállna a lapka... de most csak a csavar fogja...
Lehetne "fejleszteni" legalább járműipari csavarokkal (azthiszem így hívják az erősebbeket)... de ezzel is ok... jók... és olcsók...

000000000

Tajeno!!! Kuldtem egy e-mailt az adatlapodon megadott cimre. Odaert???

Off vege... (:

3vv2btrhv

a fészket nem lehet kimarni ?

bmejdz9nu

Ki lehetne... de minek ha így is jól műk... és így forgatható is a betét... tehát nem kell jobbos vagy balos változat pl. egy oldalazó kés esetén... Persze egy profi befogató profi célokhoz... amikor a szerszám az első órában meghozza az árát... az más...

yx5zjs8he

Lehet, hogy nem teljeskörűen igaz, amit írtam (mea culpa), de ezt tényleg saját szememmel láttam - egyenletes forgácsolás alatt csavart kivéve nem történt semmi. Természetesen így forgácsolni hülyeség. Ez inkább a szerszámgyártó cég reklámja volt.
Másrészt léteznek furat nélküli lapkák is, melyeket egy pici körmöcske tart a "helyén".
A lapkarögzítés tulajdonképpen meg ad egy kezdeti feltételt, hogy már a forgácsolás első pillanatában stabil, fészkébe szorított lapka találkozzék az anyaggal, de a forgácsolóerő hatására válik igazán egy "anyaggá" a lapka és a késszár.