Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sasi

A Varsányi Péter #224-es hozzászólásában bemutatott esztergakés betétet kipróbáltam. Acél és alumínium simításánál egyaránt nagyon jó felületi minőséget produkált, érdemes foglalkozni vele. Szereti a nagy vágósebességet. Sajnos nekem csak oldalazó betétem van…

bmejdz9nu

Nem mindíg csak matricáznak... látni kell.
Ugyanazt(!) a gépet kínában vagy 10 helyen is gyárthatják... egymástól is "vesznek" OEM licencet... az az egymástól is koppintanak, másolnak ! Mindíg nézd meg! Csak a képen egyformák...

bmejdz9nu

Na akkor a remények tovább élnek a #385 és #409 lapkákkal... mert ezek hasonlóak de kiképzett formában... Persze még nem volt időm kipróbálni...
Írhatnál többet... milyen az az oldalazó betét? Kép eseteleg? A lapkáról és végeredményről...

000000000

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni. Valamikor 2006-ban vásároltam egy ERBA 3000-es kis műszer esztergát, amit egész a közelmúltig nagyon jól tudtam használni, de most szükségem lenne egy pár alkatrészre. A múlt évben egy bágyogszováti cégtől tudtam vásárolni ehhez a géphez egy-két cuccot, de meglepetésemre ez a cég már időközben megszűnt ...?(.., vagy elköltözött a cég akkori neve ERBA-HUNGÁRIA)
Abban szeretném kérni a segítséget Tőletek, hogy tud-e valaki Budapest, vagy környékén olyan céget amely ezeknek a gépeknek az alkatrész ellátásával foglalkozik.  
Egész pontosan szükségem volna ennek e gépnek a meghajtó motorján található bordásszíj kerékre, valamint a bordásszíjra is.
Segítségeteket megköszönve, Kiss Zsolt 0620/4599335

sasi

Csak a késről tudok fotót mutatni, mert csak próbákat készítettem, azóta alkatrészek lettek belőle.
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/DSCF4229--.jpg" border=0>

bmejdz9nu

Igen ez ugyan az! Elvileg non-ferr. azaz mindenhez csak acélokhoz ne... ezt mondták a Mach Tech-en... ez akkor nem igaz?
(mert valami reakcióba lép...)

bmejdz9nu

www.wellerszerszam.hu ... Az osztrák anyacég adta az infót... és valóban... (Erba compact 300... nem 3000...)

000000000

Köszönöm szépen!
Valóban sikerült elírnom a típust.

bmejdz9nu

Persze... ha gyorsan akarod... talán még raktáron is van... szíj:  http://www.zgonc.at
Jó kapcsolat lehet az Erbaval nekik... mert szinte minden van a polcon a kicsikéhez... :)

000000000

Sziasztok!
Átmérő üzemmódú Mach3 esztergavezérlő progiban az X tengely kottyanását sugárra vagy esetleg átmérőre kell-e megadni? Hagyományos, ezért  "rendesen kottyanó" PROXXON trehát bütyköltem át CNCsre. Próbáltam mindkét módon belőni a tetemes kottyot (sugárban több mint 0.1 milaj, átmérőben a duplája). Sajnos nem igazán vagyok "happy" az eredménnyel. Van-e valaki, aki "élből" tudja a megoldást, azaz a beállítás menetét?

000000000

MOst látom,h neked egy kis Quantumod van.Én ennek az eggyel nagyobb testvérében gondolkodom, de lehet,h 250x550 lesz belőle.Nade!Ha jól láttam, akkor az Opti gépeken a sebességfokozatokat fogaskerekekkel váltom, a Quantumnál mindig dobálni kell az ékszíjat??No váltó?

bmejdz9nu

Nekem folyamatos... Varió változat van...
A véletlen folytán...De te is megtudod csinálni...
Az Optimum katalógusban fatális hiba van... :
Ugyebár ez az eszterga van Optimum és Quantum néven is..
A különbség árban és a fordulatszám szabályzásban van... A katalógus szerint ferekiváltóval... De ez nem igaz...:
Az Optimim változatnál talán frekiváltós AC motor.... (nem tudom) de a Quantum változatnál egyenáramú motor... szabályzóval....
De egy biztos... jól megy...
Itt is a részletekben van az "ördög elásva"...
A gépágy védett, lehúzós.... tehát érzéketlen a forgácsra... erő mint bivaly... pontos... jó kialakítás pl. nem megy a forgács a vezetőkre.... stb...
A gépek között néha csak a tokmány más! de ettől nem tokmány-nyi az árkülönség! Erre figyelj!

D.Laci

Részlet kérdésekel ne foglalkoz. Szerintem nem érdemes a kotyanás beálitásával vessződni, ugy sem használ...
A kés legyen tökéletesen középpontban ha alata vagy felette van, akor csak azon az áttmérön lesz pontos ahol az érintő fogást vetted.
A kés szögei is befolyásolja a pontoságot.
Az egyenes és hajlitot nagyoló kés-t kifelenyomja az anyag.A hajlitot simitó és az oldalélű kést befelehuza. Ha kotyanás sincs akoris ezek a jelnségek lesznek egy ilyen "csúcs katagóriás" gépnél.
A kotyanást hiába beálitod ha furatba a karsz dolgozni akor pont elenkezöleg "kotyan".
Minnél élesebb kést használj, simitásnak kisfogást, ha lehet akor akár kétszer is simisd be...Hütést kenést alkalmaz fémeknél, müanyagnál..

bmejdz9nu

Tehát CNC jó esztergát csak golyós tengelyekkel lehetne? Az előtolást... akkor ugyebár külön motor viszi? ... és a Mach "ismeri" a menetvágást? A forgatást és az előtolást hogyan hozza szinkronba? vagy hogyan van a megoldás?

bmejdz9nu

Még tudtam szerezni ebből a SECO TCMW110204S-LO CBN10 lapkából...
Próbáltam utánna nézni a dolognak... nagyon érdekeseket írnak ezekről a "PolyCrystalline Diamond" lapkákról...
Pl. nem kell hűteni? Acélhoz nem ajánlják...
Viszont elsősorban: Alu, Üvegszálas, Carbon, Grafit, Üveg és Carbide! szóval kemény dologról van szó... meg mindenhez... Az acéllal valamiért reakcióba lép...(?)
Állítólag nagyon bírja és szinte sosem kopik el... :) (egy amtörnél egy életre... ok:)

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Pdf-ek/SECO_katalogusok_HU/secomax_pcd_screen_TCMW_diamond_insert.pdf" TARGET=_fnew>Egy ilyen irományt találtam...
Egyszerű dolgokhoz jó... Repülőgépipar, Forma1... :)
A háromszögnek ez egyik oldala és fele hegye van csak gyémántból...

Egy hasonló kép:

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/Pdf-ek/SECO_katalogusok_HU/insert-2.jpg" border=0>

Eredeti kép:

http://i3.ebayimg.com/02/i/000/9d/2c/53ab_1.JPG" border=0>

Mániákusok figyelem:
Ha valakinek esetleg kellene ilyen... még van 5db az amcsinak... A noniusznál 8000Ft/db+Áfa... itt most kb.1000-1200 Ft... de csak 5 db van...