Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vthgizrff

Ha érdekel van egy tömbszikrám olcsón eladó. Nem nagyon értek hozzá, meg nincs is rá igazán munkám ezért eladó.
Több infót, képet email-ban tudok küldeni.

000000000

Hivd fel valamelyiket, amit mondtam. Hun-tools ad ugy is szerszamot, hogy kiprobalhatod. Ha nem tetszik visszaadod neki es elkuldod a picsaba. Ha tetszik ki kell fizetni. Nagyon korrekt a tag es ahhoz kepest, hogy Veszprem - Debrecen a tav, masnapra itt voltak a kicsit sem hagyomanyos marok...

svejk

Helló!
Engem érdekelne, küldj légyszi magánban több infót és árat!

vthgizrff

Az elérhetőségeim lemaradtak.
email:znagy@globonet.hu
Tel :30/9129704

Svejk-nek email ment.

Bicska

Fel is vettem (volna) velük a kapcsolatot, telón nem értem el őket, mailt küldtem, választ még nem kaptam. Remélem nem azért maradt el a válasz, mert a honlapról küldhető mail nem ért célba..

Motoros

Na várjatok csak, most hogy is van ez?
Bicska azt kérdezte hogy 50-60 Rockwell kemény anyagba akar marni vagy gravírozni.
Ez a keménység (60 Rock..) már a kivágó szerszámok bélyeg és vágólapjának keménysége--ha jól tudom.
Namost ezt köszörűlni, szikraforgácsolni, esetleg kifúrni vagy esztergályozni valami spéci fúróval, késsel lehetséges, ezzel már én is próbálkoztam, sikerrel.
De MARNI vagy GRAVÍROZNI!??  üzemszerűen..hát erről még nem hallottam, ez az élgeometria stb miatt egy egészen más történet.  
Itt a 60 Ro..-n van a hangsúly ami szinte már az üveg keménységű. Az OK. hogy egy előnemesített anyagba ami mondjuk 40..45 Ro.. , vagy egy visszaeresztett anyagba lehet marni kínkeservesen, de a 60 keménybe?.. legyen az a szerszám akármilyen kemény, hisz minnél keményebb annál könnyebben pattan, csorbúl, és utána hogy állsz vissza.
Ezeket csak természetesen elvi okokból kérdem, hisz a konkrét eset (kardlap) már megoldódott a köszörüléssel.
Szóval végül is csak az a kérdésem hogy aki már mart ilyen kemény anyagba az mivel és hogyan csinálta, mert ha ez lehetséges akkor szomorú jövő vár a szikraforgácsoló üzemekre.

Bicska

Megnéztem az Aszbolit által ajánlott céget és 70HRC-ig kínálnak szerszámokat, akár sima edzett acélhoz, akár rozsdamenteshez. Remélem igaz, amit a katalógus ír...

000000000

60-62HRC kozotti anyagba mar martam en is. Egy kivago belyeg aljaba kellett egy nut. 12mm melyen, d10 maroval. Egy fogassal, levegovisszacsapos hutessel. Ami nagyon hideget fuj.

000000000

Nem var rajuk szomoru sors, mert vannak dolgok, amiket csak ezekkel a megmunkalasokkal lehet elvegezni.

Motoros

Akkor mondjuk egy edzett K1 vágólapba egy  mondjuk 20mm mély 20x20-as üreget is ki tudnál marni? A maró az miféle lenne, és a hűtés az nem pótolható mondjuk folyadékkal?

000000000

Valamilyen bevonatos frasia maro volt. Meg regen, az elozo munkahelyemen tortent. Ott sok csodat lehetett latni (jot, rosszat is)... (:

De mondom a frankot. ISCAR. Nekik is van ilyen maroja. Mindjart atnezem a promo anyagot, aztan meg tipust is tudok mondani, meg technikai parametert.  

Van folyadekhutest igenylo bevonatos szerszam, de altalaban ezek leghutesesek. Legalabb is tudtommal.

000000000

DVD-n csak 55HRC-s anyagot marnak (ISCAR).  

Van 5 lapkas fej, d=52mm. Simito maro. De itt van konkretan ami mondjuk a zsebed marasahoz kellene:

ECR-B4MF 08-1 8C08-63 900

Parameterek:
n = 4.000 f/min
Vf = 480 mm/min
Ap = 4mm
d = 8mm
z = 4

Rampelve egy koriv menten elered a kivant melyseget es mehet telibe azon a sikon. Magyaran 4 (5, ha akarsz simitani is) fogasbol keszen van a zsebed. Par perc az egesz...

000000000

TITEX-nek is vannak hatalmas jo szerszamai kemeny, edzett anyagokhoz.

000000000

Bocs, hogy reszletekben, de igy jut az eszembe...
ISCAR-nak van folyadekhuteses is a DVD-n. Szerintem kizart, hogy a tobbinek ne lenne akkor.

Bicska

A hun-tools-nál, amit találtam anyagában iylen kemény, nem a  bevonattól, az már valami! Nekem csak 2mm mélyen kell 5-sel menni kb 8 cm-t, ebből kell 8db.