Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Rendben! Szólj, ha megjött! Kellene 1 vagy 2 :-)
Kár hogy lemaradtam a "tesztbrigádból". Most nagyon drukkolok a pastásnak! Köszi!

Üdv.:
Áron

Érdekes hogy nem vettem magamra, pedig én mániákus vagyok [#vigyor3]

bmejdz9nu

Én múltkor csapágyat esztergáltam... persze tök zöldfülű vagyok.. :)
A keményfém Sandvik lapka 10 mp alatt élét vesztette... élezés gyémánton... megint...
De a kerámia.. az igen!  
"Rugóacél minőségű" folyamatos forgács jött le... vitte mint a vajat... :) Sőt gyönyörű felületet adott!

bmejdz9nu

hát ezért is kell olvasni (és írni!) sokat... a fórumba! [#wink]

D.Laci

Én ugyszoktam hogy befogok egy Lamalázó gépet a késtartóba. A maró tárcsát köszörüköre cserélem és igy lesz egy preciz palást köszörűm.
Valaki itt hasonló modszerral furat köszörüt csinált...

bmejdz9nu

Én még nem köszörültem esztergán...
De ilyesztegetnek :), hogy a fémpor haza vágja az esztergát...
Láttam sok megoldást pl. letakarást... De talán el kellen szívatni a "reszeléket" ?
De a kerámia lapkák talán nagyrészben kiváltották a köszörülést?

lari

A lamellázómaróra szerelt köszörűkő nem túl veszélyes mutatvány? :-)(persze ha nem túl nagy az átmérő akkor talán nem) Én egyszer már jártam, úgy, hogy szétrobbant egy kő...azóta ilyennel nem kísérletezek.
Kristály Árpitól viszont nerégen egy nagyon jó kis szupportköszörű feltétet vettem, amit az eszterga keresztsszánjának hátsó felére szereltem fel, így nincs útban ssemminek, és esztergálás után akár mindjárt köszörülni is lehet vele, akár külső akár belső palástot.
Egyhengeres motorfőtengelyeket is köszörülök vele, úgyhogy nagyon jó. A por elvezetéséről pedig lehet gondoskodni többféleképpen, úgyhogy tudom ajállani  a kísérletezést bárkinek aki köszörülni akar!  

Üdv

vthgizrff

Szerintem Te összekevered a sima és fényes dolgok közötti különbséget, és ha még körkörösséget is tudnál precízen mérni nagyon meglepődnél micsoda külömbség van egy esztergált és köszörűlt felület között. De be kell valjam őszintén az utóbbi időben sokat fejlődtél. Legalábbis a készülő géped ezt mutatja.

000000000

Gyakorlati megoldasrol egy kepet raknatok fel?
"Palastkoszoru feltet" eszterga gepre.

bmejdz9nu

Köszönettel...
Igazad lehet... egy laikusnak, ha valami fényes...az már jó is:)  
Hogyan mérjem a simaságát?

Ma jött meg a lyuk microméterem... erre is csak később jöttem rá, hogy mire jó... miután egy illesztést jól elbénáztam... azt hittem a tolómérő mindent tud :)

vthgizrff

Hát ahoz egy érdességmérő kellene, de a helyedben erre nem ruháznék be. Bár azt nem tudom milyen hosszútávú céljaid vannak :)

vthgizrff

Nekem van gyári küszörűm az esztergához, holnap készítek róla pár képet.

bmejdz9nu

Hobbista...
Akkor marad a "tapintási" teszt...

bmejdz9nu

Várjuk! Minden infóval, mindenki okosabb lesz!
Még akkor is... ha szapoljuk! [#vigyor1]

sasi

A profi is tapint, ugyanis a felületi érdességet lehet különböző módszerekkel mérni, vagy etalonokkal összehasonlítani. Ez utóbbi vizuális és tapintásos módszer jelent, annyi a megkötés, hogy csak azonos eljárással készült dolgok hasonlíthatók össze, pl. esztergált minta nem vethető össze palástköszörülttel. Meglepően pontos érdességi eredményt produkál az eljárás.

bmejdz9nu

Felületmérő... most találtam fel :)
A uM-es tapintó végére egy gombostű helyet szerelni és húzni... :)