Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

2nbj3n5m

Bicska. Olvasom szenvedéseid
Nem kell szuper és föleg drága marókat vásárolni.Törött menetforó-megfelezve-elég,5-6mmm.Alacsony fordolat,a rádiuszt simán egy
köszörűkövön elvégezheted.A hátra köszörűlési
szög kicsi legyen. És  nevetve lehet dolgozni.
Persze a hűtés nem árt.Alacsony fordulat,kis
előtolás.Uraim ne szerencsétlenkedjen a magyar
HOBBYCNC.
Janko

3vv2btrhv

egy fórumtárunknál láttam, hogy szikraforgácsolt a maróval

V.P: ezt kinél láttad ?????????
tibor

bmejdz9nu

mail ment... gravírozott... pontosabban...

000000000

Szia Jankó!
Én a javaslatodban nagyon sok mindent nem
értek. Első fő problémám, hogy egy törött
gyorsacél menetfúró alig keményebb, mint
egy jól edzett anyag (ami nem szerkezeti acél).
Sorolhatnám még a többi felvetésemet is,
de inkább azt kérdezném. Pont így martál már edzett acélt, ahogyan javaslod? Mi a helyzet pl.
a szerszám középpontjánál, ahol nulla a
forgácsolási sebesség?

000000000

Szia Bicska!
Ha szép felületet szeretnél, és korrekt
forgácsolást, egy fazonírozott köszörő korongot
javaslok, ami alatt kis fogásokkal oda-vissza
mozgatod a munadarabodat. Persze ehhez kell
egy komolyabb csapágyazású főorsó is, és
egy kellő merevségű gép.

Motoros

Na jó hát ha nem egy gravírozott ábráról, vagy szövegről van szó hanem egy egyszerű egyenes horonyról,  akkor lehet köszörűlni is, tudok ajánlani élköszörűst ha érdekel. A szép felület szerintem sem fog menni cnc-n mert nincs meg a merevsége meg nem is arra való pl a köszörűpor hazavágja.
 Egy kis élköszörű is kb 500kgr, nem is beszélve a síkköszörűről amiből a kisméretű is ennek többszöröse--nem véletlenűl.
Grafika esetén csak a szikraforgácsolást tudom elképzelni, ez a legolcsóbb.Lsd: Vésnök kft.A szikraforgácsolás nem jár hőhatással, edzett anyagok utólagos finommegmunkálására használják, elvetemedés kizárt.
Egy vágólap keménységű anyagba GRAVÍROZNI??
Ezt szivesen megnézném--ha már csinált ilyet valaki.
 már csak azért sem megy (szerintem) mert a tű  közepe csak turni fog lsd.: #455 Tibor45

bmejdz9nu

Szikra gravírozás? Elektroda hegy... villany...?
Szerszámokra is így írnak ha jól tudom...?

bmejdz9nu

Gyémánt business... SECO TCMW110204S-LO CBN10 ... #436...
Tudtam szerezni még! :)
Akik "igényeltek" már mailban lapkát azoknak küldtem levelet! Csak 1000Ft-ra jött ki darabja :) Több nincs egyenlőre!!!
Aztán éljen a "gyémánt" kisérlet!
Ajánlom az ebben a topikban "vitatott" szárbefogó "találmányt" hozzá ! :) (#288)

e7c897sd8

Erről a szikraforgácsolásról nincs valamilyen leírásotok? Dolgozik valaki esetleg "titokban" ilyen masinákkal?

000000000

A Varsányi féle befogó találmányra gondolsz:)))) Licenc díjat hová fizessük?:))))

bmejdz9nu

Ez a titkok fóruma...[#kuss]

bmejdz9nu

Jó ez a "Varsányi féle" ...[#vigyor3]
Ha majd leírom a marómotor topikba a "Varsányi féle" önbeálló csapágyházat... ponosabban az esztergára kell feltenni és forgás közben kell meghúzni a rögzítő csavarokat... aztán csak annyi ütése lesz mint a magának a csapágynak... No more... (A tegelyre meg egy kis csapágyragasztó... mert biztos ami biztos... a uM-es kategóriában...)
Nade ez a titkok fóruma!

Bicska

A merevséggel nem lesz problém a, mert kézzel csinálom a  "nagy" gépemmel. A kérdés az, hogy iylen kis méretű köszörűkorongból van "minőségi"? A másik felfetésem az lenne, hogy az iylen kis korongot nagyon meg kellene pörgeti, nem? Egyébként a felületi minőség ebben az értelemben lényegtelen, nem kell tükörnek lennie...  
Most hogy végignyálaztam pár katalógust, azért megpróbálok utánanézni, hogy mennyibe is kerülne egy ilyen marófej..

bmejdz9nu

Nekem van pl. 5 cm-es gyémánt korongom amiket szerszámgyártásnál használnak (Norton)... max. 18.000 rpm-van ráírva, gondolom szeretné ha pörgetik...

2nbj3n5m

T. Tibor45.
Én már Gravíroztam kardlapba,igaz nem törött
menetfúroból készített gravirkéssel.
A kardot egy Péceli kardkovács készítette.
Én akkor is az álltalam ajánlottak alapján
járnék el.A kést nem szabadkézbe kell megköszörűlni! Arravaló a gravírköszörűgép.És kisfordulat kis előtolás+hűtés.És a munkát
meglehet csinálni!!!!Vagy a munkadarabot vissza
kell lágyitani.
Janko
Janko