Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Még tanuló koromban került hozzám az első ilyen metsző 30+ éve, már akkor le volt harcolva.

sarktibsi

Én már egyszer megköszörültettem egy G 1/4 -est, síkköszörűn. A bekezdőkúp lett elköszörülve , ha jól emlékszem egy fél menetet hagytunk. Bevezetőkúpnak.

Csuhás

Egyébként a hasított metszőnek van professzionális megvalósítása is. Ezek itt állítható metszők, a hátsó menetes gyűrűvel a kúpos külső gyűrűbe szoríthatók

sarktibsi

Érdekes szerszámok , de jó , hogy van ilyen is.[#taps]

sarktibsi

Ha már menetet vágunk (esztergakéssel) nem árt ha rendbe van a gép. Végeztem egy kis karbantartás. A mérőórám szerint, tengely irányba mozog a vezérorsóm. 0.2 mm
Na gyorsan szétszed, hiba kesesés, a nortonhoz kellett bereknom a hézgoló alátétet a támcsapágy mögé.
Szerencsére volt is hézagolóm, 1-2 órás munka az egész.
Bár csak minden ilyen könnyen megoldódna.

Csuhás

Végül is nem árt hogy hézagoltad, viszont a kotyogás sem okoz gondot hiszen egy irányba vágod a menet. Ugyanúgy kiesik a holtjáték mint a kereszt orsónál.

sarktibsi

Szeretem ha rendbe vannak a gépeim , azóta a főorsó kapcsoló kart is rendbe raktam , már ki volt szoposodva, a főorsó féken is állítottam kicsit. (szalagfékes) Így már sokkal kényelmesebb a menetvágás.

KoLa

" már ki volt szoposodva "
A szopás hatalma! Legyen minden kielégítő állapotban.
Én is szoptam eleget mire elkezdett tecceni a műhelyem...[#nyes]

sarktibsi

Ahogy elnézegetem ezeket spéci metszőket , szerintem ezt meg is lehetne csinálni.

Egy hagyományos metsző külső palástját megköszörülném kúposra, aztán már csak egy megfelelő befogót kellene csinálni hozzá.

Biztosan eltelne vele a nap.

Vetesi75

Jó tanács: Ilyenkor kell nemet mondani az ügyfélnek.
Pontos továbbító menetnek ezért nem szokás betervezni éles menetet, mert nem támasztható meg futóbábbal sérülés nélkül. Vagy másik lehetőség, hogy meg kell elégedjen a más technológiával készült - hengerlés, metszés - menet pontosságával.

sarktibsi

Jó tanács. köszi elfogadom. Amúgy meg saját részre csinálok magamnak jó pár db lehúzó szerszámot (körmös , nem körmös) így az idő már nem oly nagyon fontos tényező. Csak a minőség számít.  
Remélem kitart jó sokáig.

Majd teszek fel képeket (Jani300 biztos nagyon várja)

jani300

El lehet felejteni !
Rengeteg ilyesmit csináltam  , nem igen tudnál újat mutatni egyébként sem !

sarktibsi

Ezt te magad írtad. Idézek: Spéci lehúzó az mindig érdekel , hátha van olyan amit még nem láttam.

De ha nem, akkor nem kell megnézned.

PSoft

Meg fogja nézni... [#kacsint]

sarktibsi

[#wow1][#wow1][#wow1]