Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Lehetett volna a pitler fej is a megoldás.

sarktibsi

jani300

A metsző és a fúró között szerintem van némi különbség a megvezetési hosszban .
A kézi hajtóvas abban a felállásban ,nem meggyőző számomra .
A szegnyeregben vezetett teleszkópos befogó , legalább sugárirányban ad némi támasztást .

jani300

Keresztszán orsót , de báb nélkül .
Ott legalább , némi kopás után pontos lesz az  orsó közepe ,mert leginkább ott kopik .

KoLa

Pedig nem sietek sehová![#nyes]

sarktibsi

Tehát a lényeg , kivágod a menetet késsel , majd rátekered az anyát, ahol probléma van bejelölöd egy filccel.
Következő lépés: Elindítod a főorsó forgást majd kézzel rávezeted a kibővített menetmetszőt , mikor a problémás területre érsz egyerűen csak megfeszíted a hajtóvasat , ha mindent jól csináltál már is visz az orsóból pár század milit.

Lehet látni , hogy forgácsol. Ha lenne menet mikró meg is lehetne mérni. Na de az nincs.(legalább is nekem)

sarktibsi

Ha lesz egy kis időd, szépen kipakolsz a műhelyedből aztán kipróbálhatod az itt leírtakat. Csak ne felejts el beszámolni , én itt leszek olvasni fogom.

jani300

Jó az a műhely úgy ahogy van . Én elférek . Csak az állványos fúró nem működik , De van egy 50 es évekbeli FO 23 as avval nincsen sok dolog .
Máshol ügyködöm .
Idő , nekem már az a kérdés mennyi van még !
Tanultam ,néhány dolgot itt a fórumon , de azokat mások osztották meg .

D.Laci

Van gyári megoldás:
https://www.perfortek.hu/t003004005006___menetmetszo_m_allithato_10736

Legközelebb, ha valós gondod lesz nem biztos, hogy segítenek! :) :(

Csuhás

Ha nincs bábod akkor rögtönözz egyet, pl a te esetedben egy vasdarabba fúrj egy lyukat és fogd fel a kereszt szánra és azzal kísérd a kést.  Fogást a 90 fokra befordított kéziszánnal vegyél. Macerás beállítani de pár darabnál elmegy.

sarktibsi

Na ilyet sem láttam még közelről, biztosan jó is. Nekem csak régi katalógusom van abba még nincs benne. (gondolom nem régi fejlesztés lehet)

sarktibsi

Jó ötletnek tűnik , több darabnál biztosan megérné megcsinálni.

ywathzay

Nekem ilyen hasított 1/4-es van, legalább 20-25 éves példány. Nem most találták ezt ki.

sarktibsi

Köszönöm a válaszotokat , remélem másoknak is hasznos információkat irtunk e-témával kapcsolatba. Az is előfordulhat , hogy soha nem lesz másik ilyen meló. De azért ezeket a metszőket elraktam egy fiók aljába sose lehet tudni mikor kell.
Lassan nekem át kell állnom szériára , így már nem tudok egyedi munkákat csinálni. (talán majd jövőre)

sarktibsi

A tiéd is valahogy így néz ki? Ja ezzel csak rövid meneteket szoktam készíteni. Amúgy szépen dolgozik, nem is szeretném elállítani.