Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Ebből a hozzászólásából idéztem az 1mm-t.
Miután áttette a tokmányt egy frissen szabályozott felfogótárcsára a 8ésfél század 1mm-re nőtt.

jani300

Ez így tiszta volt eddig is .
De mi lehet a megfejtés ?
Hogy lett felszerelve az eladó gépére ?
Azért érdekel , ha valami nem is életszerű ebben a dologban .
Most az is ott van hogy lehet hogy ferdék a furatok ,ezt sem igen tudom értelmezni .

Vetesi75

Na ez az.  Használt cucc, ki tudja milyen előélettel? Mikor jól szaladt benne a tüske, mekkora lehetett a test homlok és palást ütése?

jani300

Ezt nem Neked írom magyarázom .
De hát egy jó tokmányillesztésnél , mit tudom én gumikalapáccsal kell felkopogtatni a tokmányt az illesztő peremre . A 0 akár át is jelölni a tokmánytárcsára .
Húzósan feltett tokmány csavarok nélkül sem esik le , és a csavarok ellenállás nélkül  betekerhetők ,a tokmányba .
Amíg ez nem így van elő sem kell venni az órát szerintem .
Most a pofákra visszafogva átesztergált hátsó részű , tokmány is elég érdekes .
Lehet sosem derül ki mi volt itt a gond , átesztergálás után ,szinte biztosan nem .

Vetesi75

A hátsó illesztés átesztergálását én sem értem miért.

jdkbesj7

Nos látom elég megosztó lett a kérdésem és a válaszok is. Mindent egybevetve odáig jutottam hogy most a tokmány közelében 0.1 tizedet üt és amire én használom az az 50 cm-es kilógási tartomány 0.4 lett.Én nem vártam csodákat egy használt tokmánytól. De azért az elég furcsa volt elsőre, hogy 0-ás felfogótárcsára felszerelve  1mm-ert ütött.De mindent egybevetve és az összes itt is kapott tanácsot felhasználva az eredmény pozitív lett.Úgy hogy Köszönöm!

sarktibsi

Itt egy példa a levegős köszörűkre (sokszor nagy hasznos tud lenni) A mai nap találtam pár db menetmetszőt , még apámtól örököltem , itt vannak a műhelybe már vagy 40-éve. Sajnáltam volna kidobni , inkább rendberaktam. Hellyel közel sikerült is  , igaz csak automata acélon próbáltam , remélem sokáig fogom használni.

svejk

200-as tokmányba mit esztergálsz te 500 mm-re a tokmánytól báb vagy csúcs nélkül?

sarktibsi

Csak simán kézből, remélem látcik.

jdkbesj7

Színházi tengelyeket abban az esetben ha éppenséggel a gyártásba hiba csúszik és vagy nagyobb esetleg kisebb lesz maga a szék. Olyankor a a tengelyt úgy kell befogni, hogy csak a két végén ilyen 70mm-es darabon mert ahogy mondod meg kéne támasztani valahogy ahhoz, hogy a Seeger gyűrű beszúrást a kívánt hosszra helyezzem el.De előbb kéne a vezető furat a forgócsúcsnak.Magára a tengelyre meg a Francia nem enged rá fogni mert némelyik olyan festékkel van kezelve hogy sok Autó megirigyelné és nem sérülhet. ""Igen feltettem már én is a kérdést hogy minek"" De felfelé nem érdeklődünk. Úgy hogy erre kell. Minden másra ahogyan írod támasztás jöhet oldalról akár az égből is csak itt nem.De ilyenből csak néha akad 10-20 darab mivel máshol készítik őket.Azért kerül hozzám már a kész termék festve.

KoLa

Ez nekem teccik!
Láccik hogy nem vagy elveszve a szeren![#eljen]

sarktibsi

Köszönöm szépen igyekszem. Nekem is anno a gyárban mutatták , odament az esztergályos az egyetemes palást köszörűhöz majd bekapcsolta a fortunát. Simán kézbe vette a metszőt majd manúálisan megélezte.

KoLa

Hát dugd be a főorsóba ha befér az a színházi tengely, és csak a végét fogd a tokmányba ha engedi a francia, a központfúrást.
Festett cuccot papírba kell tekerni még be is szúrhatod így a seeger helyét.

sarktibsi

Ma egy kicsit elakadtam, így inkább kérdezek a töllem tapasztaltabb esztergályosoktól. Én ugyanis csak ritkán vágok menetet késsel, főleg ilyen hosszút.

M14x1.5 menet, illesztett, az anya sehol sem lötyöghet az orsón, a két vége jó is lett, a közepe környékén kicsit szorúl az anya.
Mit lehet ilyenkor tenni?

42CRMO-QT ez egy előnemesített alapanyag kB. HRC 30-35

sarktibsi

Az nem járható út , hogy rátekerek egy M14x1.5-ös 6g-és menetmetszőt , mert ugyebár ez a menet plússzos. Így a metsző mindenhol vinne belőle. (más tűrésű menetmetszőm nincs)