Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vadember

Vannak hegeszthető és nem hegeszthető betonacélok. A hegeszthetőnek a széntartalma 0,22 százalék alatt kell lennie.
A nem hegeszthetőket lehet edzeni a magasabb széntartalom miatt. Egyszer mutogatta egy mérnök, hogy a bordákból lehet megkülönböztetni őket ha nincs kísérőlap.

frob

Sziasztok

Nem ép esztergályozás de eszterga van benne :)
Lemez formálás, vagy is jelen esetben cső.
Nézegetvén a yt videókat a témában, egyszerű műveletnek tűnik pl lezárni egy cső végét úgy hogy megmelegítve a kés "hátuljával" lesimítja
vagy pl rajta a csapágy mint a bordázó henger, és nyomja neki majd szépen kanyarodik rá a lemez a formára...

Ezzel kapcsolatban érdekelne pár dolog, mit hogy mire kell figyelni mi az alapvető hiba amit el lehet követni, milyen szerszámot kell hozzá csinálni... stb

A terv a következő egy vékony falú 40-50mm csövet szeretnék ~5cm hosszan egyenletesen szűkíteni 25mm átmérőre, kb mint a kipufogók ahogy kinéznek, vagy mint a baseball ütő ahogy szűkül...

Ha valaki esetleg járatos ebben és némi tudást megosztani a témában, esetleg ajánlana könyvet vagy videót ahol rendesen elmagyarázzák nem csak ún a végeredményt látom...
Nos az nagyon jó lenne, Előre is köszönöm!

Vetesi75

Jól mélyhúzható, relatíve nagy nyúlású alapanyag kell hozzá. Szabadalakítással nyújtani könnyebb, mint zömíteni.

frob

néztem pl ilyet, itt ha jól látom szabadon forgó a szerszám, viszont jól fel van melegítve az anyag annyi tuti

frob

TOS eszterga, megtudja mondani mit állíthat kapcsolhat az a bovden ami oda mehet be a képen látható helyre a lapos szíj melletti kiálló pöcökre gondolok, meg melyik tekerentyű kapcsolná?
Másik képen az eszterga típusa.
Előre is köszi!

ywathzay

Előtolás feszessége. A lakatszekrényen jobb elején lévő 10 állású tekerentyűből van "vezérelve". Ha könnyen kiold, vagy olyan fogást veszel amit nem bír "tolni" akkor feszíteni kell rajta.

frob

Tehát most hogy nincs bent, az előtolás nagyon könnyen kioldhat?
Ha jól gondolom?

Esetlegesen tudnál e valami használható gépkönyvet amiben ez is benne van, jó lenne teljesen rendbe tenni...

Köszi!

ywathzay

Az enyémet odaadtam amikor eladtam a gépet. Csuhás könyvtárában van a szakirodalom "text" -ben link, letölthető digitális formában. Nem tudom abban megvannak-e a rajzok.
A főorsó ház alsó felén van az olaj visszavezető cső becsatlakozása, ha már szerelgeted vedd ki, jól eltömítve tedd vissza, így is fog valahonnan olaj odakerülni, de ebből konkrétan a lapos szíjra tud csepegni, és rövid időn belül nem fogsz neki örülni. -látom új szíj van rajta

ywathzay

Nem megolghatatlan, kell hozzá egy jó, stabil főorsóval rendelkező gép, kb 1000 fordulat, türelem. 10mm lépcsőt tettem már 63-as 3mm falvastagságú varratos, fekete vízcsőre. A csövet ha hosszú be kell dugni a főorsóba, mert minél közelebb dolgozol a tokmányhoz, annál nagyobb lesz az esélye, hogy sikerül. De hogy 50- 25mm lépcsőt ki tudsz-e alakítani, azt konkrétan nem tudom, de szerintem lehetséges.

frob

köszi mindkettőt!

Robika37

Szervusz !

Mechanikus fék, a főorsó irányváltó kar működteti.
Azért van, hogy ne kelljen "kontrázni".

A lakatszekrényben lévő nyomatékhatároló 10 fokozatú tekerentyű egy rugót feszít elő ami az előtolás kikapcsolási nyomatékát hivatott beállítani .Annak a teljes mechanikája a lakatszekrényen belül van...

ywathzay

Igazad van, Antal Gábor is felhívott délután, hogy zöldséget beszéltem.

frob

:) Engem is, úgy hogy  visszakötésre nem kerül ez már biztos, gondolom az előző gazdi is az esetleges problémák elkerülése végett kötötte ki

Abba az alsó szekrény részben, ami káosz van, ehhez képest az E400 csúcskategória, remélem minden másban beváltja a hozzáfűzött reményeket.

Mert egyenlőre nem nyűgözött le a TOS, egyedül a jobban futó szánok, a külön olajozás, bár annak csövezése is elég tré gyárilag...

Minden esetre köszönöm a segítséget!

vbafnusjm

Sziasztok!

Érdekelne hogy van e köztünk olyan aki a kis kínai műszerész esztergát mondjuk úgy használhatóvá tett már!?

Van egy nálam, de lenne mit javítani rajta, a főorsó csapágyait cseréltem kúpgörgős csapágyakra, nagyon jó lett az a része.
De a keresztszán és társai nem elég stabilak, egyszerűen le/beszúrni nem tudok vasba, egyébként szépen dolgozik csak stabilabbá kellene tenni. Vettem hozzá váltólapkás késeket, ezzel megint egy szinttel javult a mutatvány, szóval ha valaki akad itt aki szedett már rendbe ilyent szívesen beszélgetnék kicsit vele.

Ezer és egy forgalmazó forgalmazza, de egy licensz mindegyik, a kép nem saját de lényegében ugyanez