Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Van aki szereti a nagy vasakat - én mostanság már egyre kevésbé... Igaz még a múlt hét elején is sorozatban rövidítettem a 40 centis tartályfenekeket az SN710-esen, de pár órára rá el is meszelt az üzemorvos - azt mondja, még korai nekem a tizenkilós vasakat normaidőre pakolni. (meg az ezzel járó tokmánycibálás, szorítóvasazás, szimultán két gépen, stb.)

Autotec1

igen, egy ilyenen dolgozgatok. E3N méret De közel 500kg-al nehezebb így elég stabil. cserekerekeket ki lehet kapcsolni így elég halk (ékszíjas előtolás hajtása is van)

jani300

Jobbulást , és mielőbbi gyógyulást kívánok !

sastas

Szia!
Az indokok(szempontok) a következőek(most azon kívül, hogy magyar):
Minimum 50, de inkább 60-as áteresz, 300 elforduljon szán felett és ne kelljen cserekerekezni a gyakoribb menetekhez.
Ezen kívül valamiért árban is jobbak az 1500-as mve-k mint a hasonló méretű gépek amiket láttam...
Plusz nagy géppel lehet kicsit fogni, fordítva nem. Elférni meg elfér...

Jani: működő gépet keresek, ráadásul messze is vagy.

A tippeket, tanácsokat pedig köszönöm!

ywathzay

Én nem értek hozzá, csak kommeneteket jöttem olvasni[#nyes].
Miért olcsó az MVE? Mert kb 70-80 éves gépekről van szó, ennek megfelelő műszaki tartalommal/állapotban. Az tény, hogy a nagy főorsó furat mindennél többet ér. Viszont egy ekkora gépen az ember nem áll neki kicsi alkatrésznek, csak ha nagyon meg van szorulva, egyszerűen nem való bele. Emellé kell egy kisebb gép is. Csak ha belegondolsz hogy egy 400-as tokmányban míg pofát cserélsz mondjuk fordítottra, vagy vissza.....
Nem tudom ezekben siklócsapágyas-e a főorsó, vagy már gördülő, ha az előbbi, akkor semmiképp nem vennék ilyet, ha az utóbbi akkor az is könnyebben javítható. Jó főorsó csapágyazás nélkül viszont nincs jó esztergálás.
Kellő elszántsággal ez jó kiindulási alap lehet, de biztos, hogy nagyon munkás darab bármelyik.

jani300

340/1500 Mve
Rövidkúpos bajonetzáras főorsó , gördülő csapágyazású .
A villamos kuplungjai nagyon nem tetszenek  ...
Az én gépemben kevés munkaóra van .
Drága a fuvar ,messze is van , nem kell megvenni ....
Nem hinném hogy még egyszer próbálkozom .
Csak egy költői kérdés :
Akinek még a daruzás is drága , hogyan akar gépet venni , talán fizetnem kellene hogy elvigyék , talán majd az örökösök ...
De leviszem én előbb a méhbe , mindhogy kupec rá is nézhetne
:(
Szép napot és szerencsés hagyaték vadászatot mindenkinek !

Tari Gábor

Sziasztok,

Mi az oka, hogy ezeknél furatkéseknél a lapka meg van döntve. Az hogy mennyire van központban a kés, attól függ hogy épp hol fog a kés.
Itt a lapka hegye elvileg a kés középvonalában van?
Hova kell ilyenkor álljtani a kés magasságát?

Köszi

sarktibsi

Az SNMG lapkát kénytelen volt megdönteni a szerszám gyártója mert csak így tud hatékonyan forgácsolni , csak a hegyének kell a központba lennie. Legalább is én ezt vallom.

Nekem nincs pont ilyen lapkával szerelt furatkésem de ha jól tudom ez tud előre hátra is esztergálni főleg átmenő furatnál van értelme.

Tari Gábor

igen, ez érhető. Viszont valamiért a SC.. lapkákat is bedöntik.

Vetesi75

A negatív homlok tájolású lapkáknál csak döntéssel érhető el forgácsolásra alkalmas hátszög.
Pozitív lapkák esetén (pl.: SCMT... DCMT...)is ez az egyik oka, kis furat átmérőknél muszáj dönteni a relatív nagy kb. 12...15fok hátszöghöz. Nagyobb átmérőknél mérsékeltebb a döntés, ekkor a terelőszög jótékony hatását próbálják kihasználni, mivel a határozottan egyirányú terhelés (miszerint a furat falától kényszerítené el a szerszámot) kedvezően hat a rezgésmenteségre, valamint a forgácstörés-elvezetés is másabb. (Bár az elvezetés iránya-jellege ilyenkor jobban függ a fővágóél tájolásától. Pl. az általad felhozott 45fokos tájolású fővágóéllel, a furatban a megmunkált felülettel ellentétes irányba távozó forgácsfolyamra lehet számítani, amit folyóforgács esetén a szórakozó szakik át is vezetnek a főorsófuraton...)

Vetesi75

Még valami:  Szóba jött a kés(vágóél) magasság.
Furatesztergáláskor a lapka hegyét állítjuk központba, viszont ha egyélű furatkészítő szerszámként kívánjuk használni, akkor kénytelenek vagyunk a vágóél azon részét, ami a munkadarab forgásközéppontjával érintkezik, tehát a hegyét alacsonyra. Utóbbi felhasználásnál ebből két dolog következik. Lesz egy kevésbé hatékony fúrónk meg egy csapnivaló furatkésünk. Gyári kivitelben létezik ilyen kettő az egyben csodaszerszám, de nem sikerült még semmilyen pozitív tapasztalatot szereznem vele kapcsolatban.

sarktibsi

Nekem az a tapasztalatom , hogy nem egyformán válnak be a szereltlapkás esztergakések , elsőnek én CCMT lapkával szerelt furatkéseket vásároltam , nem voltam vele megelégedve lecseréltem őket DCMT-és típusra.

De akad olyan késem is amiben a lapkaszöget megváltoztattam így már lehet vele átmérőzni jobbra balra , oldalazni előre hátra. DNMG-típus

Tari Gábor

Köszi mindenkinek a hozzászólást. Esetemben a kés kiesztergálóként működik, és 45°-os élletörést készít, emiatt egy fogáson belül is változó lesz a magasság.
Az már érthető, hogy a bedöntés a furatba való "beférés" miatt kell.

sarktibsi

Még azt is el szoktam  követni egy szerszámmal , hogy csinálok egy szerszám testet SCMT lapkához , ha nem tökéletes akkor kipróbálom SPMT lapkával is , ha ez sem jönne be még mindig ott van SDMT. A csavar fej kialakítás viszont nem egyforma , az elsőhöz ha jól emlékszem 90 fokos kell a többihez meg 60 fokos.

Tudom nem a legszakszerűbb megoldás de sokszor működik.[#nemtudom]

Vetesi75

Ott meg kifejezetten hasznos a terelőszög, mert a külső átmérő irányába fogja kényszeríteni a forgácsot, ami így nem tekeredik fel a szerszám szárára. De azért is jó, mert (ha jól veszem ki, a lapka csúcsa nem dolgozik) szabadforgácsolás van és kedvezőbben alakul terhelés iránya. (Az élettartam rovására, mivel a kopást növeli.)