Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ab

Latatlanban, csak ovatos kerdes.
A pofakat jo sorrenben es az elsot az elso helyre rakva rakod?
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

jani300

Egy gyári megoldás erre a témára .
Másik fórumról .
A saját dolgaimat már nem fogom fényképezni :(

mex

Ezért kár volt..
Ha sorrend tévesztés lenne, szerintem nagyon hamar feltűnt volna a nagymérvű excentritás, ami alapesetben is minimum a spiráltárcsa menetemelkedése.

fisrcxuk3

Én már az eredeti kérdést sem értem; egy használt tokmányból ""fél méterrel!"" kilógatott  anyag , majdnem " 1 tized mm! " ütésével nem lehet  megelégedni?[#conf]
Ennél csak rosszabbakat sikerült produkálnom. Csak 200 -as Tos tokmányokat használok az E400 -on.

fisrcxuk3

Elnézést ez nem neked szólt, mindenkinek aki a tokmányos kérdéshez  hozzászólt!

sarktibsi

Hát az 500 mm-es meg az 1000 mm-es mérést én se nagyon értem , na de. Én ha befogok egy D40-es hidegen húzott köracélt max 200-250 mm-es kinyúlással , és ha 0.05-0.06 mm alatt mérek persze átlagba , akkor én már elégedett vagyok.

Egy olcsó kategóriás esztergatokmánytól nem kell csodát várni.  

Dolgoztam egy CNC esztergán, Németországból hozták be a gépet használtan , volt rajta egy 250-es ékrudas hidraulikus gépi tokmány, na az sem volt hú de sokkal jobb. Most egy olyan tokmány 1.5-1.8 millió ft Na akkor meg miről beszélünk.  

Már több valakitől halottam  , hogy megveszik az új tokmányt oszt még a palástfelülete is üt.[#vigyor]

sarktibsi

A volt melóhelyemen vettek vadi új CNC esztergákat. Kijött a szervizes ,hogy beüzemelje a gépet , felrakta az új gépi tokmányt , majd rámért az órával, 0.04 mm hiba volt benne.

Azonnal le is vette, azt mondta ez selejt , visszaküldik a gyárba. Másnap hozott egy másikat na az már jó volt.

(nem kinai gépről van szó)

sarktibsi

Kíváncsi voltam az eredményre, tehát befogtam egy vadi új 200-as tokmányba ( vadi új tokmány pofa ezt még nem szabályozta senki) D40-es húzott köracél 500 mm-és kinyúlás.
Az eredmény:

0-dió a tokmánynál 0.03 mm, 250 mm-nél 0.15 mm, 500 mm-nél 0.3 mm

1-es dió a tokmánynál 0.03 mm, 250 mm-nél 0.2 mm, 500 mm-nél 0.6 mm

2-es dió a tokmánynál 0.03 mm, 250 mm nél 0.1 mm, 500 mm nél 0.1 mm.

Tehát én elégedett vagyok.

1000 mm-nél nem mértem nem látom értelmét.

Vetesi75

Nem tizedről van szó, hanem egészről.

Vetesi75

Melóhelyen a HS10-es (10") keménypofával szerelve kapásból kólint vagy 2 tizedet - gyárilag. Tokmánytest jól szalad, akár újkorában, szinte mikronra. A homloksíkjához szoktam lecsekkolni az X-Z merőlegességet a pitty-puttyok után... :)
Nem is használjuk a keményet csak melegen hengerelthez.

sarktibsi

kertész laci jól írta 0.1 mm 500 mm-nél az hihető is. A 48050-es hozzászólásnál ezt írják "50 cmnél ott helyszínen 0.085 mm A problémák csak azután kezdődtek miután felszerelték a másik esztergára. Szerintem legalább is.

sarktibsi

Már csak arra lennék kíváncsi ha feltennék egy vadi új, 320-as tokmányt , jó széles pofákkal , akkor mi lenne az eredmény. 500 mm-en. Állítólag az én gépem elbírja aszt az átmérőt is. Kár , hogy nekem nincs.
320-siktárcsám viszont van , de az még soha nem volt a Proletáron. Na de majd.

Vetesi75

"ugyan úgy 50 cm-re kinyúlva üt méghozzá nem is keveset kerek 1-mmert."  
Idézet ugyanonnan.

fisrcxuk3

Csak neked, hogy tisztán láss !Az eredeti beirás;
Sziasztok! Pár napja kértem segítséget tokmány ügyben.Igaz nem vadi újat de sikerült szereznem egy használt Tos 200-as tokmányt. Elmentem az öreg bácsikához kedves volt meg minden meg is engedte hogy felszereljük a gépére a tokmányt. Vittem én az órát meg a köszörült tengelyemet is a lényeg a lényeg a a tokmánypofától kinyúlva 50-cmnél ott helyszínen 0.085-öt mértem mondom erre megalkuszunk. A mai nap megjött a felfogótárcsa hozzá fel is szereltem majd felszabályoztam és a tokmány hátuljához leátmérőztem.A hiba pedig  itt kezdődik miután felszereltem a tokmányt ugyan úgy 50 cm-re kinyúlva üt méghozzá nem is keveset kerek 1-mmert. Az lenne a kérdésem hogy ha valaki hasonlóval találkozott már az hogyan oldotta meg ezt a problémát? Gondoltam arra is hogy a felfogótárcsában lévő 3 furat esetleg keresztbe volna vagy valami mert maga a tárcsa viszont 0-ás. De a mai nap már nem mentem bele mélyebben.Mivel ez nekem teljesen Új most!

fisrcxuk3

A 0.085 egy használt tokmánytól sok?(fél méteren )