Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

"szörnyű lópokróc" Az hangszigetelő gyapot , ez a revolver eszterga frekiváltóval van szerelve így már egy kicsit hangosabb is lett , na de nem csoda hisz akár 2300 1/minre is képes. Eredetileg csak 1150 1/min volt a max, na de akkor még 250-es tokmány volt rajta , most már csak 160-as , nekem ez is elég. Így legalább a revolver fejbe jobban elférnek a szerszámok.

KoLa

Ezt nem gondoltam! nálam minden gép csendes, hogy halljam a zenét.
Már egész jó hallásvédőket lehet kapni amik a zajfrekvenciát szűrik főleg, erre úgy jöttem rá annó hogy, szólt a rádió a műhelyben és amikor forgott a gép nem lehetett hallani, érteni a híreket, amikor elkezdtem használni, azt vettem észre hogy a gépzaj visszaesett, a rádiót meg tisztán hallom érthetően.
Később ha nem volt a rádióban semmi érdemleges a hallásvédő alá bedugtam a fülembe egy kis zenét az MP3-ról, főleg zajos sorozatmunkáknál nagyon bevált...manapság meg már a spotify a telóról is megfelel.

jdkbesj7

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne,hogy van nekem egy EU400-as esztergám aminek a tokmánya már megérett a cserére! A mostani egy 250/3 pofás.Érdemes lenne-e lecserélni egy 200-asra és ha igen akkor valakinek van tapasztalata tokmány márkákat illetően? Nézegetem őket de eddig Tos vagy Röhm tokmánnyal dolgoztam cégeknél a többiről nekem nincs tapasztalatom és így ebben kérnék segítséget, hogy melyek azok a márkák amik jók és megfizethetők mostanság?

Vetesi75

Minőségben a Tos-nál lejjebb nem adnám. Van magyar forgalmazója - minden alkatrész kapható hozzá külön is. (Zalatools.hu)

sarktibsi

Nekem nagyrészt TOS van mindenhol, nem a legjobb minőség de ár-érték arányban szerintem a legjobb. Az apró hibák mind orvosolhatók (szabályozás köszörülés) széria munkákhoz is ajánlom. A lényeg a karbantartás, legyen  benne megfelelő tokmány paszta , nem szabad túlhúzni. Ahogy már írták is,  minden pótalkatrész rendelhető. PL: Én már többször rendeltem tokmány diót.
De lehet venni a Lengyelektől is eszterga tokmányt ,állítólag az jobb , de többe is kerül.

sarktibsi

Nemrég csináltam rátét pofákat D35 hidegen húzott köracél C45, ezek a rátét pofák meg is fordíthatók. De más minőségböl is szoktam forgácsolni ezeket a pót alkatrészeket, 42crmo,crv3,s355,bc3,

mex

Erről a tokmánypasztáról amatőrként szeretnék többet tudni, ha lehetséges.

jdkbesj7

Köszönöm a válaszokat! Maradok így további keresgetés után én is a Tos-nál ár érték arány ezt engedi meg. Annyi hogy én szerintem lecserélem a 250-eset egy 200-asra.

sarktibsi

A CNC eszterga építő iskola-topikban már írtam róla nem is olyan rég. Nekem bevált. A múltkor felújítottam egy forgó csúcsot abba is azt raktam.  Az a lényege , hogy az emulzió nehezen mossa ki , szerintem legalább is. (OKS265)

sarktibsi

Nekem van olyan TOS 200-as tokmányom aminek az áteresztő képessége megvan növelve , ha jól emlékszem D54-ről D63-ra , tehát ez is megoldható , sima öntvény nem nehéz esztergálni.

mex

Köszönöm.[#eljen]

sarktibsi

Ma volt egy kis időm, gondoltam rendberakom a négyszög késtartómat, íme egy alacsony költségvetésű mód. Egy, vagy két reszelő kell hozzá hántolóként használva.
A késtartó négy sarka idővel megkopik, aztán az új kés is billeg benne, főleg a váltólapkás ami nagyon érzékeny.
Tudom léteznek más módszerek is, de szerintem ez kerűl legkevesebbe, csak sok-sok tűrelem és idő kell hozzá.

sarktibsi

Ja végül besimítottam egy gyémánt reszelővel, remélem tudtam segíteni másoknak is.

KoLa

Használtál valami etalont + festéket a tusírozáshoz, vagy csak érzésből toltad?

Vetesi75

Tényleg elkopott vagy lehajlott a "sarka"? Az alsó síkot nézted?