Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ha nem olyan szívós az anyag akkor gyakran elég a csavar helyett forgócsúccsal megtámasztani.

sarktibsi

Gondoltam rá én is , de pont kéznél volt a D 14.5-es fúró plusz az M16x1.5-ös menetfúró  plusz az acélcsavarok , az előző munkám kapcsán.

A mások ok , nekem van dobrevolver esztergám is , ott nincs szegnyereg , de ezt a tüskét ott is használhatom.

KoLa

Ügyes megoldás! főleg az összejelölés a tokmánnyal![#eljen]

ywathzay

Nem ilyen hézagoló kell(ene), hanem méretre gyártani 1 darabból a belső és a külső gyűrűhöz is.

sarktibsi

Az is egy megoldás , volt is már példa rá nálam is. De gondoltam ez egyszerűbb és gyorsabb is , a legtöbb csapágy boltban kapható. Azzal nem számoltam , hogy le kell esztergálni belőle. Egyébként 0.6 mm kellet bele.

ywathzay

Azokkal a hézagolókkal nem fedik át a járatos csapágyméreteket, nem az orosz- din nem egyezőség a probléma. Általában is nyögvenyelős a használatuk. Én már sokszor futottam bele, hogy valahogy nem akaródzik jó lenni, vagy a bolt nem akar tartani (ami érthető) kismillió méretet.

KoLa

Ezeket a fix méretre előgyártott köszörült távtartó méreteket hogyan kell előre megmondani hogy mennyi legyen!?

ywathzay

Előre nem lehet megmondani, a helyén ki kell mérni.

svejk

Itt találsz okosságot, persze angolul.

Az NNxxxxK csapágyaknál a gyakorlatban sokszor a legegyszerűbb, -még ha a legmunkaigényesebb is-, hogy összerakod távtartó nélkül és raporterrel kiméred.

A preciziós ferdehatásvonalúaknál ha vagy használsz párosítottakat vagy a mellékelt adatlapok alapján kompenzálsz.

No de ezekről [#2738@Katona Tamás] tudna egy két délelőttöt mesélni.
A debreceni találkozókon tartott is már pár kiselőadást.

KoLa

Ez történetesen az EuCNC-nél volt érdekes mert, eléggé leharcolt volt! az új csapágyakkal összerakva sem volt jó, kotyogott' az NN... itt ugye a csapágyat lehet előfeszíteni a távtartóra felhúzatással, szétszedtem újra és le síkköszörültem belőle 5 századot sacc/kb, ez a főorsó lett a gép legstabilabb része a mai napig bár mostanában már nincs agyonhajtva...
Lassan már vagy 20 éve, különben ez a régi 50es évekbeli konstukció még a főorsó csapágy mögött kapta meg a talpcsapágyakat is nem hátul.
Hátul egy egysoros hengergörgőssel van megtámasztva ami engedi a hőtágulást, télen nyáron ha elkezd melegedni a főorsó eleje nem számít mindig jó!

svejk

Ez ugye CNC-knél követelmény, hagyományos esztergánál a Z irány nem kíván olyan nagy pontosságot.

CNC-knél bevált elrendezés:
Kétsoros belső kupos hengergörgős, közvetlen utána 1 pár párosított preciziós ferde -no ezek igen drágák- majd 2-300 mm-re hátul egy kisebb belső kúpos hengergörgős.
Ezt követi a szijhatás tárcsájának külön csapágyazása, -amiről pár hete volt is itt szó- végül következik a hidraulikus behúzóegység, ami egy saját csapágyazású, szintén elég precíz szerkezet.
A csapágyak szinte mindig zsírkenésűek de így is elmennek 15-20 évet.

jani300

Már a múltkor letöltöttem az indexről , mos érdekességként felteszem .

KoLa

Ezt tudtam én is! nem is a Gildemaistert hoztam példának, mert az jó!
A duplasoros hengergörgős csapágyaknál van ez a probléma, ahol kúpos a felfekvése a főorsón,hogy akkor mennyit lehet feszíteni hosszirányban? míg el nem pattan a belső gyűrű!

KoLa

Remek ez a kép! minden látszik rajta összemosódva![#eljen]

KoLa

"A csapágyak szinte mindig zsírkenésűek de így is elmennek 15-20 évet."

Itt megjegyezném hogy a zsírzott csapágyakat újkorukban ki kell mosni, akár féktisztítóval, és összeszerelés előtt illik bezsírozni precízen.

Én az állatorvos barátomtól kértem valami használt fecskendőt..aztán kértem kisebbet is, vastag tűvel [#nyes]

Visszatérve: ugyanis az olajos felületre nem igazán tapad a zsír és tovább bírja ha fémtiszta felületre kenjük, a sok-sok évben én nem hiszek, így aztán mivel van zsírzószem utánanyomok néha.