Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Az utóbbi időben rohamosan fejlődnek a logikai vezérlők (plc) mármost is van amelyik alapból tudja a lineáris interpolációt , (csak egy pár adatot kell megadni) de van amelyik a megfelelő modullal zárt hurokban, akár lineáris-kör interpoláció ,tengelyek szinkronizálása , is megoldható (nekem pl: jó lenne menetet formázni, nagy sebességgel) A driverekről nem nehéz visszavezetni az encoder jeleket.

Azon sem csodálkoznék ha piacra dobnának egy modult ami az elavult cnc esztergák vezérlőinek a leváltására lenne hivatott. (akik sokat szériáznak biztos megvennék)

TBS-TEAM

A Mitsubishi FX2N-20GM már vagy 20++ éves és alapbol tudja:
2-axes linear interpolation
2-axes circular interpolation
[#eplus2]
József

sarktibsi

sarktibsi

A Mitsubishi-it sajnos nem ismerem , bár én még csak jót halottam róla.

zsolt123

Sziasztok, lehet, hogy volt már korábban kérdés (akkor elnézést az ismétlésért): házi építésű CNC műszerész esztergához Mach3 vagy  GRBL? Az előbbivel van már tapasztalatom a CNC routeren, de az utóbbit se gondolom ördöngösségnek (villamosmérnök az eredeti szakmám, sokat programoztam mikrocontrollereket, mostanában ESP32-t).
A kis gép X, Y tengelyét NEMA23-akkal, a főorsót egy 12NM-es NEMA34-gyel hajtom, mindegyik tengelyen lesznek optoencoderek is. A szokásos hobby célokra, főleg félautomatikus üzemmódban (scriptekkel, macrokkal).
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Motoros

Ez jó dolog lenne, mert az a jellemző szerintem is hogy a gépek azaz a vasak még szinte rendben vannak, de a vezérő megpuszúl.
pedig az oskolába azt tanították, hogy az elektronika milyen jó dolog nincs forgó pörgő kopó alkatrésze....ellentétben a mechanikával magával mert ott kopik minden.
De ez nem így van mert józan parasztival is javítható a mechanika a legtöbb esetben, míg az elöregedett vagy meghibásodott elektronika sokszor gazdasági totálkáros lesz és megy a kukába.
Bár  lehet, hogy az elavult elektronika implementálása, pótlása sem rentábilis a magas órabérek miatt....mert az adott gépre felilleszteni nem kis gond.

svejk

Nem az elektronikával van a gond hanem a gyártókkal melyek beszerezhetetlen egyedi alkatrészekkel tűzdelik tele a cuccukat, illetve gyakorlatilag semmilyen műszaki támogatást nem adnak a javításhoz.

No de ugye ezzel van levédve koppintás ellen a cuccok, mert ugye a mechanikát le lehet méretezni és legyártani ugyanolyan formában, még ha minőség nem is lesz az eredeti.

Robsy1

"a főorsót egy 12NM-es NEMA34-gyel hajtom"

[#conf]
Mekkora a biztonságos maximum fordulatszámod így?
A léptetőmotor M/n jelleggörbe miatt nem félsz, hogy egyszercsak esztergálás közben kiesik a szinkronból a fóorsó motorod?
Azt javasolnám, egy CNC eszterga főorsónál senki ne használjon 200 lépéses léptetőmotort, még akkor se ha encoder visszacsatolású a hajtása.

sarktibsi

"Pedig az oskolába azt tanították" Ahogy írod, csak mikor te meg én a szakmunkás képzőbe jártunk akkor még nem volt ennyi kinai vacak, mint manapság , ma már mindenki másmilyen ceruzát használ. (sajnos)
Én mindig azt szoktam mondani ha megbízhatí elektronika kell , omron yaskawa schneider berger danfoss lenze ,nálunk a gyárban is ezeket használták, 10-20 éven keresztül sokszor 3-műszakban, alig történt meghibásodás (ami volt az is emberi hibából történt)

A gépeddel kapcsolatba meg csak annyit , ne csodálkozz azon ha nincs túljelentkezés. Az utóbbi időben egyre kevesebb a munka (az olaj árak, a szakember hiány, az energia árak, stb. megfojtják a kis vállalkozókat) lassan már nem éri meg dolgozni sem.
Van egy ismerősöm németországba esztergál, most hazaküldték mert nincs munka. (tehát ott is baj van)

Én is pont ezért kezdem bele a saját vezérlőmbe (már van időm , türelmem , meg mindig is érdekelt a gépek vezérlése)

zsolt123

80-100V-os táppal kb. 1200-as fordulatszámig használható, annyi elég is a főorsószinkront igénylő műveletekhez (pl.menetvágás). Minden másra ott a manuális, 550w-os frekiváltós motorral.
villamosmérnök, rendszergazda, hobby CNC-s

Motoros

Igen, van még egy Spinner gépvázam is, az elektronika ott is bevégezte, pedig ez a cég talán legnagyobb a németeknél precizitásban. Jó itt nincseen mit reklamálnom mert talán 25...30 éve készült. Van Mo-n is márkaképviselete, kihívtam egy szervizest...egy fiatal srác jött a laptopjával. Csak kamillázott mikor  meglátta ezt a kövületet...a monitoron be volt már égve a nyitóképernyő. Kinyitotta a laptopját, úgy tett mintha keresgélne, aztán tett egy elfogadható ajánlatot:
Nem kell semmit fizetnem  ha békénhagyom és mehet az útjára...elfogadtam. A váz még megvan ha kell.

Robsy1

Szerintem amikor egy böhöm, minimum 2+ kgcm2 J-jű 12 Nm-es léptetővel direktbe hajtasz egy tokmányt (több 10 kgm2 J), és az képes 1200 rpm-el forogni, abban már alig van "élet" (nyomaték). Csak azért forog mert a tokmányod lendülete életben tartja a forgást, és ránézásre forog, működik.
Az már egy szakszerű megoldás, ha áttérsz a frekiváltós hajtásra.

Egyébként meg azt csinálsz amit, akarsz, csak gondoltam villamos mérnökként hatnak Rád a műszaki tények és átgondolod a javaslatomat.

Robsy1

Kimaradt a "c", így helyes: (több 10 kgcm2 J)

svejk

Itt talán jobb helye lesz, válasz [#1236@KoLa] -nak:
[#t175p18591#]

Általánosságban a reteszkötés:
- kiverődik, először a retesz aztán tengely és az agy
- többlépcsős a gyártási folyamat
- kiegyensúlyozatlansági problémák léphetnek fel

Ha be van tartva a szerelési utasítás és megfelelő a tengely kialakítása nagyon megbízható a szorító kötés.
Itt ugye a hátrány a kuplung ára.

Az eredeti kérdésben nem tudjuk milyen kuplung szerepelt, de még az egyszerű falhasított szorítású alu kuplung is jól el tudja látna az ottani szerepét, persze a szerelési utasítást itt is be kell tartani.
Ugye épp ez miatt lehet vele tévedni, pl. nem megfelelú a tengelyátmérő vagy a hobbystának nincs nyomatékkulcsa, nem érzi mennyire kelle mehúzni a szorítócsavart.

svejk

Jó régi ugyan a téma de most találtam.
Asist ceruzahegyezőn menetvágáshoz gyorsmegállító. :)

video