Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Több féle megoldás van:

Pl. ha van optikai bemérő mikroszkópod, megnézed rajta, hogy a különböző rádiuszú lapkáknak az X és Z érintővonala mekkora távolságban vannak egy állandó mérési referencia síktól. Utána pedig az egyiket T1 helyen kinevezed "nullás" alapszerszámnak, majd a többi szerszámhoz hozzárendeled a különbség eltéreseket.
Ha revolver fejed van, vagy keresztszános késtárad van, akkor ehhez még hozzá kell adni a tár pozíciókat is.

Vagy pl. kézi jog módban vagy egy előre megírt szerszám bemérő G kóddal csinálsz egy próba teszt átmérőzést, oldalazást, és a kapott eredményekkel korigálsz a paraméter táblában, és azt mented le új adatnak.

Robsy1

Akinek szinkron alakesztergálási feladatai vannak, akkor pár ezer forintért kap egy olyan program vezérlő változatot, amiben már benne van az új egyedi profil kívánságod.
Ha pedig olyan egyedi alakzatot (lefejtő függvényt) szeretnél, amit eddig még nem fejlesztettem ki, azt is ha tudom megírom, és beteszem a Te vezérlőd G3xx opciói közé, de az már értelem szerűen lehet, hogy ~10e. forintodba is kerül a megoldandó feladat függvényében.

Arra is van mód, hogy kapsz egy egyedi jelszót, amivel élesíted, és használhatod az alap G3xx kódokat (sokszög, excenter, stb).

Robsy1

Folytatva a témát nézzétek, itt van ugyanaz a sinus függvényhez tartozó G321-es Robsy kód.
Azonban 20 másodperc alatt pár helyen átírtam ebben az egy sorban a függvény szerszámpálya generátor paramétreit, pl 1800 fokos lett az előző 630 fokos tartomány, így pontosan 10 hullám profil szuperponálódik a 2 fokos kúpra. Módosítottam a profil amlitudóján 10 mm-re, és így már a nyers munkadarab kontúr kód is 30 mm-es átmérőre lett átírva, hogy beleférjen az új, mélyebb profil.
Egy paraméterrel pedig a G kód sorban a sin(z) függvényt absolut((sin(z))-vé alakítottam. Tudjátok ez az a profilgörbe, amikor a váltóáramot kétutasan egyenirányítjuk szűrő kondi nélkül.

Íme tehát egy teljesen másik alkatrész profil ~1 perces kód átírási munkával, ott a gép mellett dos alatt. Így néz ki az új gyártmány a Robsy CNC eszterga vezérlés teszt szimulátorán komplett szerszám pálya tervezéssel, amit a G321 megcsinál valós időben:

Az egyébként nem véletlen, hogy pont ilyen alakzatra írtam át a G kód sort, ugyanis ha élesben ezt kellene legyártani, mit is érünk el a szabványos sugár kompenzációval ott a legmélyebb árokban egy X rádiuszú késsel? Milyen más technológiai kihívásokat is jelent egy ilyen "kacifántos" alakú mély egyedi profil gyártás? Izgalmas kérdések ezek ...

ANTAL GÁBOR

Köszönöm a felajánlást.  Nem tudom hogy fogok e tudni élni vele . Az utolsó fejlesztésem ( Kb 95 % os állapotban )  tőlem független dolog miatt megbicsaklott....
Nekem a reális forgácsolási sebesség elérése miatt alapból soha nem tetszett a keresztszán golyósorsós "rángatása" .
Igaz sohasem akartam általános sokszöget esztergálni ,nekem a kitűzött cél a korrekt nyomatékátviteli kapcsolat realizálása volt. ( Óriási igény van rá )

Ha rákeresel a neten akkor fogsz találni olyan videót ami a műhelyemben  készült ( a volt honlapom tárhelyszolgáltója G. Zsolt  lenyúlta )
 Mintegy 4 diplomaterv készültebben a témában  az irányításommal . Momentán az utolsót (B.B munkája ) szerettem volna megcsinálni...

Robsy1

Nézd el kell dönteni, hogy a szinkronod elektronikus vagy mechanikus elven alapul a gyártógépen. Az elmélet alapja nagyjából ugyanaz, csak az egyiknél vasba, szerszámba, ficx cserekekrekekbe van öntve a "tudomány" a másiknál meg csak pár villamos vezeték összeköttetés van a gépészeti egységek között.

Mindkettőnek van előnye/hátránya egymáshoz képest. A műszaki élet szinte minden téren ezt a dillemát veti fel, keresni kell az optimális megoldást, de ugye ennek sok összetevője van, mi a jó választás. Egy rendszer se univerzális, mindennek vannak műszaki korlátai.

Az utóbbi időben én kifejlesztettem pont a G3xx feladatokhoz egy olyan polárkoordinátás univerzális cikloist lefejtő függvényt, ahol választhatsz sarokrádiuszt is tetszés szerint akár a tű hegyes pontig bezárólag.
De a hirtelen irányváltások miatt ezek a görbék szépek de gépgyilkosak az extrém pillanatnyi gyorsulások miatt, dinamikus szervó hajtás nélkül esélyünk sincs a méretpontos gyártásra szikron üzemmódban. Egy merev mechanika meg sok mindet rá tud kényszeríteni egy szinkron tengelyre, amíg el nem törik ott is valami. Egy adott nagyobb görbe profil pólusszám után elve úgy be kell lassítani a tokmányt is, hogy akkor meg már nem esztergálásról beszélünk, mert kifogy alólunk a vágósebesség, hanem át kell térni forgó szerszámos esztergálásra, ami már inkább inkább lefejtő marásnak nevezhető.

De szívesen segítek, együtt működök veletek, ha tudok, és  valamilyen "kacifántos" nyomatékátvivő profilra van szükségetek, ami viszonylag könnyen azért le is gyártható. Mert tudom, te ezekben a talaj és kőzetfúró rendszerekben profi vagy (én nem értek a témához), és régóta foglalkozol a témával, ahol tényleg hasznos és kell egy ilyen rész a toldásoknál, és a fúró motorhoz is.

KoLa

Ezen a fotón azt látom hogy ez egy profil ráközelítése a munkadarabra, ez nem igazán hatékony.
Ez is fordítva van?

Robsy1

Látom beégett a Linux monitor kép nálad.:)

Mi az hogy fordított? Képzeld el azt, hogy ott állsz egy E3n, vagy E400 gép előtt és ilyesmit próbálsz kifarigcsálni rajta. Az én CNC vezérlőmön pont azt látod, amit ilyen hagyományos gépen is látsz. A kezdő nullpont is azért van ott ahol, mert általában ugye egy hagyományos esztergán magad felé kihúzod a keresztszánt késtartóval együtt, hogy ki tudjad fogni a munkadarabodat. A Robsy CNC eszterga vezérlő azoknak is készült, akik eddig csak hagyományos gépen dolgoztak, nekik ez a legérthetőbb, legegyszerűbb felállás, hiszen eddig is így dolgoztak. Tudom te is épp eleget álltál már életedben hagyományos forgácsológép mellett, és profi esztergályos vagy, csak már úgy érzékelem hozzászoktál nagyon a Linux vagy más látványképhez, tengely elrendezéshez.
Ezek lényegtelen kérdések, az a lényeg, hogy ha felvettél egy koordináta rendszert, akkor utána abban is maradj végig, és az X, Z adatokat eszerint írjad be a G kódba.

Ez ugyebár egy soros G3xx kód bemutató, ami ugyan nem optimalizált (kezdetben sokat van levegőben a szerszám egy ilyen mély hornyos alkatrésznél, de ha van hozzá kedved, akkor írsz még hozzá pár Robsy előnagyoló sort is a G kódban, és a végén csak egyszer, vagy kétszer kisimítod a G3xx-el.
A hangsúly itt azon van, hogy mennyire rugalmas, gyorsan módosítható erre a profilra is a rendszer. Gondold csak végig, hogy CAD/CAM-ban, sikerülne-e 1 perc alatt egy teljesen új, más jellegű ilyen profilt legenerálnod.

KoLa

"A hangsúly itt azon van, hogy mennyire rugalmas, gyorsan módosítható erre a profilra is a rendszer"
Igen! ez biztosan jó ha az alkatrész megmunkálás ilyen egyedi jellegű!
A szinkron megmunkáló programjaid inkább használhatóak de, mit kezdjek vele a Linuxcnc-n vagy az UCCNC-n vagy a Mach3 alatt?

Robsy1

"mit kezdjek vele a Linuxcnc-n vagy az UCCNC-n vagy a Mach3 alatt?"

Az én G3xx G kódjaimmal semmit, hiszen ezek csak Robsy vezérlőn futtathatók. Viszont ha felveszed a kapcsolatot az említett programok fejlesztővel, majd biztosan elkészítik neked az egyedi kívánságaidhoz illeszkedő, és abban a környezetben futtatható Gxxx kódot.

Én legalábbis pár napon belül igyekszem megoldani mindenkinek egy egyedi problémáját (ha az műszakilag lehetséges és meg is tudom oldani), így onnantól kezdve az új beépített kívánság, kódutasítás alapján is programozható a Robsy vezérlés.

Vetesi75

Kérdés, hogy a ma már elterjedt C-tengelyes hajtottszerszámos technikákhoz képest mennyire hatékony. Reteszfészek, palást/homlok furatok? Ha már úgyis szükség van hajtott szerszámtartóra, akkor bármi is marható...

Robsy1

Mennyi az ára szerinted manapság egy új C-tengelyes hajtottszerszámos ipari CNC gépnek? Hányszorosa ez egy Robsy vezérlővel hajtott Hobby CNC gépnek?

Ha van a környezetedben ilyen gép, mutathatnál egy videót arról, amikor szinkron esztergál/mar egy excentercsapot, majd arra menetet készít. Kb. olyasmi a feladat, mint amit a 47742 bejegyzésem videóján láthatsz.

Vetesi75

Vajon mennyibe jönne ki az ára az "iparikkal" egyenértékű felépítésű, Robsis vezérlésű gépnek? Lehet a végösszeg nem is nagyon különbözne...
Videoznék én nagyon szívesen csak a környezet nem igazán fotogén, ami az egyszerűbb műveleteknél is problémás. (Jogi hátterétől eltekintve.) Nézelődni sem egyszerű - gyk. egy fekete doboznak tekinthető ahol elkészül, az eredmény pedig utólag lecsekkolható.
Volt már marva menetes excentercsap is.

sarktibsi

Nem olyan bonyolult a C-tengelyes vezérlés (a bonyolult marásoktól eltekintve) Robsy1-nek van olyan programja interface kártyával (nálam is van egy) ami tud akár , palást , vagy homlok felületre megmunkálást végezni.

A működés lényege X,Z-be odamozogsz a mkd-hoz , majd a pc kiad egy output kódot ennek hatására a másik vezérlő (legyen most ez egy plc) a főorsót befordítja a megfelelő pozícióba , ha a plc elvégezte a feladatot , szintén kiad egy output kódot , ezt érzékeli pc, igy már futhat tovább a Robsy1-féle program.

A nálam lévő kártyának-programnak van 1db bemenete + 255db kimenete szerintem ennyi élig is. A többi már csak programozás kérdése.

A főorsónak nem kell feltétlenül szervonak, lennie az omronnak van olyan plc-je ami bármilyen motort el tud forgatni a megfelelő helyzetbe, természetesen kell hozzá encoder is.

Arany János

Eredetileg a Semlegesben kérdeztem:

Mi akadálya van az öt tengelyes vezérlésnek DOS alapon?
Régebben már írtam: engem érdekelne egy ilyen megoldás, de Tibor csak a 4 tengelyest mutatta be a honlapján.
Most szóba került a "C" tengely PLC-vel!
Miért nem a szoftver forgatja mint a Mach3-ban?

Robsy1

Semmi akadálya nincs.
De nem értelek, mert pl.a Mach3 is tud 6 tengelyt, használd egészséggel a feladatodhoz.