Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Na jól gondoltam?![#eljen]

sarktibsi

Én a Linuxot nem ismerem , de halottam hogy tudja a lidert, a létra programozási nyelv egy teljesen szabványos formátum , a bonyolultabb részeknél érdemes átváltani a funkció blokkos programozásra. (kár hogy a régi típusok nem támogatják)

sarktibsi

Az olajzót is a plc fogja vezérelni , úgy fogom beállítani , hogy jó legyen (majd kezdek 6-7 ezer mm/percel) Gyárilag is 10.000-el ment.

sarktibsi

Itt az eredeti gépkönyv.

KoLa

Úgy látom hogy, Te rendbe vagy, sok sikert a gépedhez![#eljen]

sarktibsi

Köszi szépen , remélem az idén már dolgozhatok vele. Majd csinálok fotókat , videókat. Van hozzá egy plexit ajtó is , le-fel mozog , eredetileg egy léghenger működtette. Lehet visrosszakom azt is , így már a programból is lehetne vezérelni az ajtót.

KoLa

Hajrá![#eljen]

ANTAL GÁBOR

Kedves Tibor!

fel szeretnék tenni néhány kérdést az eszterga vezérlővel kapcsolatban :
Ha valaki birtokolja ( megveszi ) a szoftwert akkor azt csak egy gépen tudja futtatni vagy felteheti akár 2 gépre? (egy nagy eszterga  és pl egy műszerész pad )
 Kell alkalmazni egy általad készített -nevezzük interface nek - hardweregységet ? Ha igen  akkor az előző kérdésre már meg is kaptam a választ
A vezérlés tudja az esztergályosok által használt diaméter üzemet?
A vezérlés tudja e a szerszámsugár kompenzációt? ( mások is kérdezték már)
Mit  lehet tenni ha elfogynak a bemenetek (nálad van  lehetőség hotkey alkalmazására )?
Szeretnék látni egy  rövid commenttel kiegészített G kód listát  ( G0,G1,G2,G3   az OK )
A vevő alapból megkapja az általad szerkesztett speciális G3xx  kódokat , ( Pl excenter , sokszög stb ) vagy azokat külön meg kell vásárolni?
Esetedben mekkora a maximális step frekvencia ?
 Jó lenne tudni a nagyságrendi árat is

sarktibsi

Ezek nagyon jó kérdések , remélem kapunk részletes kielégítő választ , biztosan sokunkat  érdekel a téma.

Robsy1

Kedves Gábor!

A Robsy CNC esztergavezérlő programnak van ingyenes demó változata, innen tudod letölteni példaprogramokkal, részletesebb leírással:
Robsy CNC esztergavezérlő ismertetés, letöltés.

Javasolnám a téma iránt érdeklődőknek, hogy letöltés után olvassa el a RobsyCNC.rtf dokumentációt, ismertetőt, felhasználói leírást. Ezt már egyébként a 47594-es bejegyzésemben is leírtam.
A demo változatnak az a célja, hogy megértsed a Robsy vezérlés "filozófiáját", lehetőségeit. Bármilyen saját G kódot megírhatsz hozzá a te gyártandó alkatrészednek megfeleően, betartva természetesen a Robsy G kód írás szintaktikai, szemantikai szabályait. Több területen speciális, nem szabványos G kóddal működik helyesen a rendszer (ezekről az ismertetőben egy áttekinhető, színnel is kiemelt fejezetben lehet olvasni), mert így találtam eszergályos felhasználó barátnak, hatékonynak, egyszerűbbnek, és a visszajelzések, gyakorlati igények figyelembevételével is alakultak ki ezek a Robsy CNC kód típusok. A használathoz, megtanuláshoz vannak minta demo programok, ezeket nyugodtan átírhatod, módosíthatod, próbálgathatod az egyes paraméterek hatását.
Ha valami nem tetszik neki, hibaüzenetet generál, és a program próbál segíteni, mit rontottál el a G kódban. Kb. 15 perc alatt annak is meg lesz a sikerélménye, aki a fiatal generációhoz tartozik, és emiatt eddig életében nem dolgozott még Dos környezetben.

A vezérlőprogram Dos6.22 op. rendszer alatt működik teljeskörűen, de a demováltozat nem használja az LPT portot (amin keresztül pl. a step/dir jelküldés is történik), így XP-ig bezárólag minden más Winxx gépen működni fog. Win7-től felfelé DosBox-on keresztül lehet futtatni.

Ha idáig eljutottál, már sok kérdésedre, amiket feltettél meg kapod a választ. Amikre nem, vagy újabbak merültek fel benned, akkor folytassuk innen, mindenkinek a rendelkezésére állok.

ANTAL GÁBOR

Kedves Tibor !

Átnéztem a leírást . 3 kérdésemre választ is kaptam : kell egy interface , tehát egy eszterga egy softwer. Igaz nincs kiírva de az én értelmezésemben  rádiusz üzemben dolgozik  ( ??? ) .

A megadott step frekvenciák azok példák vagy azok a maximumok?  ( Pl 5000 Hz gyorsmenet  )

Hasonlóan a 100 step/mm az egy kötelezően előírt   maximum vagy csak egy példa ?
( ha maximum akkor hogyan értelmezzem a korábbi beírást hogy megfelelő merevségű géppel a kontúrt mikron pontosan lehet  ( persze nem kell ! ) elkészíteni?. Ha rádiusz üzemben esztergálunk akkor a felbontás 20 mikron

Ha a  maximumos állításaim igazak ( jól értelmezem a leírtakat ) akkor a gyorsjárat nálad max 3000mm/ min lehet ??
 A leírásban 400 CPR es encoder szerepel . Ezt maximumnak tekintem  mert a hobby gépeknél ez szokásos . De ugyan ilyen szintaktikával van leírva az is hogy az X tengely felbontása az 100 step / mm

No és a legfontosabb: semmit sem olvashatunk az árról , a velejáró tartozékokról,  illetve a rendelhető extrákról

Robsy1

"kell egy interface , tehát egy eszterga egy softwer."

Ez így szószerint téves következtetés.
A jó következtetés: akár hány esztergád lehet a műhelyben, annyi csak a dolgot, hogy mindig átdugod, vagy átkapcsolod az interfészhez a mootorhajtások step/dir bemeneteit. Ha a program nem találja az interfészt, akkor hibajelzéssel leáll. Demoverzióval ahogyan már az előbb írtam, nincs ilyen kötöttség. Ha valakinek annyira megtetszik a vezérlés és annyi munkája van a gépeire, akkor felárért adok neki annyi interfészt, amennyivel egyszerre akar dolgozni.

A rádiusz kompenzációt már Svejk is kérdezte, kérelk lapozz vissza itt a topikban, ott kitágyaltuk a lehetőségeket.

A 100 step/mm csak egy példa, beírhatsz 1000 step/mm-t is, vagy azt írsz be 200 (400) kHz-ig, amennyit a PC alaplapi sebesége lehetővé tesz, és az X, Z hajtásaid felbontás/maximális sebesség viszonyai, a hajtásaid dinamikia képességei megkívánnak, illetve lehetővé tesz a gyakorlati realitások keretei között.

"a gyorsjárat nálad max 3000mm/ min lehet ??"
Nem, az előbbi összefüggések alapján felőlem 60000/min-nel is száguldozhatsz, ha van hozzá vasad, mechanikád, hajtásod.

Alap ár: Bruttó 60000 Ft.

Robsy1

Az árhoz még annyit, hogy Budapesten és környékén ingyenesen vagy majdnem ingyen az időm függvényében elmegyek a helyszínre, és kipróbáljuk a CNC esztergádra.
Ha nem tetszik, amit tapasztalni fogsz próba gyártás használat kapcsán, nem kell megvenni. Természetesen nálam is meg lehet nézni modell esztergán, karrendszeren a Robsy CNC eszterga program működését a gyakorlatban.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm szépen . A 47835 ben feltett 9 kérdés nagy részére választ kaptam . Ha időd engedi akkor a megválaszolatlan kérdésekkel is foglalkozhatnál .

Kellene egy sokkal jobb leírás ,mert a rtf file sok esetben nehezen értelmezhető  ( tartományok minimuma maximuma , mereven megkötött értékek stb .) Minthogy írtad hogy a win is fut nálad , egy képileg is jobban megszerkesztett doksinak nagyobb reklámértéke lenne.....

sarktibsi

Tehát ha jól értelmezem az írásodat:

Beírom a szerszám leíró táblázatba pl: T1 X0 Z0

Aztán ha tegyük fel kicserélem a lapkát egy nagyobb rádiuszúra akkor mit kell átírnom?  (R0.4-R0.8 esetében)

X0.4?