Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

Ha ilyen az eredeti minta és azt kel reprodukálni akkor nincs mese...

"Vagy ha az alaktrész rajzot betöltjük valamilyen segéd programba,"
DOS-ra van ilyen segéd program?

"max. félóra alatt megvan."  az a mai világban sok ídő... :(

Kis vállalkozásban és hobbiban nincs külön mérnök aki elkészíti a G kódot :(

ywathzay

"Vagy ha a kontúrgörbéről van egy jó minőségű fotó, akkor pl. CDR, Inkscape programokkal is lehet vektorokat lefejteni a kontúrról."
Adott (látható) a kontúrgörbe (vagy kérd el Lacitól, méretvonalak nélkül), kérnék egy real time demo videot arról, hogy milyen munkadarab készül el egy CDR által generált vektor segítségével. Köszönöm.

svejk

Már épp akartam az intőt kiosztani :)

svejk

A megrendelővel alig találkozik a gyártó, minimum 2-3 kézen/cégen keresztül történik a gyártatás, nincs kivel egyeztetni a legtöbb alkatrész funkcionalitásáról még sejtése sincs az esztergályosnak.

Cégünk a tengerentúlról kapja a rajzokat, -de  milyeneket!- és hiába nincsenek már nyelvi korlátok, semmi észszerű változtatást nem engedélyeznek. Mi számukra csak fehér négerek vagyunk. :(

Ma már az van, hogy vagy megtudod csinálni a munkadarabot vagy más kapja a munkát.

svejk

No ezt töröljétek, nem tudom mit bénáztam. [#nemtudom]

Rabb Ferenc

Az ilyen rajzoktól kapok sikítófrászt. Minden mérete két tizedesre - század milliméterre - van megadva. Ha ez egy LEGO kategóriájú fröccsszerszám rajza lenne, akkor elfogadható.

De messziről látható, hogy max egy sakkfigura, ajtónyitó gomb, vagy vadászkutyára vészfék lehet a végső felhasználása. Akkor meg mi a f@sznak a százados méretek? [#nemtudom]

Az ilyenekre mondta cégünk designere: azért b@szd meg, mert csak!

Robsy1

"Ha ilyen az eredeti minta és azt kel reprodukálni akkor nincs mese..."

De van "mese", mert a kevesebb, észszerűbb "cirkálmány" nagyobb esztétikát, jobban gyártható munkadarabot is jelenthet. Ha meg erről nem lehet meggyőzni a megrendelőt, egy az egybe megcsináljuk neki amit akar, az ő baja, ha a saját ellensége.

Soha nem állítottam, hogy a Dos versenyképes a mai op. rendszerekkel CAD/CAM téren.
Sőt nyilván nem netezek, nem levelezek, nem nézek videókat, képeket Dos alapon, ott egyértelmű a Winxx előnye. A Fórumra se Dos alatt írogatok.

VISZONT a CNC vezérléstechnikában, automatizálásban, méréstechnikában nagyon is bizonyos dolgokban többet tud a mai op.rendszereknél, hiába 30-40 éves. A pendriver-t kezeli, így ha arra kiírsz szabványos vektor formátumban akármit, akkor a kapcsolat megteremtődött a fapados és a csicsavilág között. Ezt kellene már végre itt mindenkinek megérteni, előnyök/hátrányok mentén tessék szíves már gondolkodni egy kicsit. És mindenki a saját fő szempontjai (ár/műszaki teljesítmény, step/dir jelképzés minősége, I/O parancsok végrehajtási ideje, minimum rendszer követelmények, és még napestig sorolhatnám....) alkosson véleményt.

Engem egyébként egyáltalán nem érdekel, hogy ki mit használ a CNC gépének a vezérlésére. De felvetődnek bizonyos kérdések, műszaki képességek, ezen mindenkinek érdemes elgondolkozni, tanulni ebből egy Fórumon. Csak ez a célom a fórumos gondalataimnak, beírásaimnak minden más oknélküli besértődés, előitélet nulla szakmai érv mellett ellenem fölösleges. Sokszor kértem már, csakis szakmai alapja legyen a kritikának velem kapcsolatban.

Az egy "hobbystától" is elvárható, hogy ismerje a G0, G1, G2, G3 kódokat, és ezek alapján tudjon pár soros, értelmes G kódot írni.

Az pedig érdekes érved, hogy pont egy ráérő/játszadozó hobbysta hivatkozzon az időre, mert a teljes gyártási idő ott számít, ahol nagy szériában profi gyártási körülmények vannak. Ez általában nem jellemző a hazai kisvállalkozásokra, magánszemélyekre.

Robsy1

Béni

"Az a baj CAM-elt rádiuszkompenzációval, hogy nem lehet közvetlenül a szerszámgépen a szerszámkopást korrekciózni."

Már sok éve csak Mastercam-el dolgozok, ott több lehetőség is van erre.
De úgy emlékszem, hogy a legtöbb fémipari CAM esetén szintén adott a különböző típusú korrekciók használatára.
Tehát a korrekciót végezheti a CAM program, a CAM és a CNC vezérlő vegyesen (kopás korrekció) vagy a CNC vezérlő. A kiadott kód ezeknek megfelelően módosul.
Természetesen, ehhez megfelelő posztprocesszor kell.

jani300

Gyanús hogy coll ból vanak átváltva a méretek , akkor szokott ez lenni .

Motoros

"vadászkutyára vészfék"
Oda jó a százados tűrés, de a macskákat én mikron pontos sérgaréz alkatrészekkel szoktam dobálni.
A hőmérsékletet is mérem, hogy tűrésen belül maradjak.

Motoros

Szerintem is. Vagy valaki direkt bosszantásra készítette ezt a rajzot. De az is lehet, hogy amit a CAM progi dobott azt úgy hagyta lustaságból. Vagy túltűri a g... hogy ha bármiért nem kell már neki és lement egy sorozat akkor ne kelljen átvenni, legyen mibe belekötni.

D.Laci

Embörek!!!

Elmélkedtek össze-vissza... 1 nap leforgása alatt nyúgottan megrajzolhattátok volna ti is tizedes jegyek nélkül)

A Segítség, béna vagyok!!! topikba felrakott képalapján rajzoltam meg, méret nem volt megadva [#t200p51299#]

Ahogy beimportáltam a képet az úgy maradt.
A felhozott téma szempontjából (konturnagyolás) teljesen mindegy, hogy hány tizedes jegy szerepel benne.
Sőt jól mutatja a problémát pár darab alkatrész miatt annyi adatot bepötyögni nem rentábilis.

Egy teljesen görbe vonalakból összerakott kontur esetén meg elengedhetetlen a CAM.

Egyszerűbb pár rádiúszos alkatrésznek én is kézzel írom a G kódot.
Nagyolást meg Subrutinnal megcsinálom.

ywathzay

Neked is, meg mindenkinek aki szán a soarimra pár percet. Már megint megy a mellébeszélés a téma mellé. Sajnos a "cikormányos" rajz, valós életből vett is lehet(ne). Az mennyire életszerű, hogy egy boltíves acélszerkezet tetején a 90x90 zártszelvényt a tervező 5286.14mm rádiusszal tervezi? Éspedig így tervezi, sajnos valós életből vett minta. Az ilyenkor nem gyere be, hogy tervező hülye, meg hogy ez így nem működik. Persze hogy nem, ez nyilvánvaló. De a diplomás mérnöknek erről fogalma sincs, nem is érdekli. Megrajzolta, így adta ki, kinyomtatta, nagy pénzt felmarkolta... úgy csináljátok ahogy akarjátok.
Amikor viszont adott egy akár a Laciéhoz hasonlatos aprólékos rajz, az viszont valahová illeszkedjen, mert nem bútorfogantyú lesz, akkor el kell valahogy készíteni. A téma Robsy részéről az volt, hogy mennyire egyszerű, mennyire gyors, mennyire faszántos az általa felkínált "rendszer?". Adott a lehetőség a bizonyításra, adott egy rajz, ha kínálja, feltételezem otthon legalább egy élet/ működőképes rendszerrel rendelkezik. Akkor mi neki az a fél óra, hogy elkészítsen egy ilyen munkadarabot? Ő mondta, hogy ennyije legyen emberünknek előkészületre. Vonalláncból corellel elkészíti a vektoros rajzot, majd arról a g kódot... na ebből kb semmilyen munkadarab nem lesz, nemhogy tűrés, de még esélyes hogy a forma közelében sem.
Arra hajazni a mai világban, hogy legyen a melósnak annyi esze.... HAHAHAHAHAHA.... nincs, igazi melós sincs, mint ahogy igazi képzés sincs, se szakmunkás, se szakközépiskolai szinten. Tessék bemenni egy intézménybe amelyik a 90-es években öntötte magából a szakmunkásokat, benézni a forgácsoló műhelybe hogy zajlik az oktatás, és kiknek?
Hogy bosszantás vagy nem bosszantás az a rajz, tök mindegy. A lényeg, ha valaki Robsy rendszerrel dolgozik, és valaki ad neki egy alkatrészt, ami gyakorlatilag kivitelezhetetlen mert be programozhatatlan az adott rendszerbe, akkor jön az, hogy talán még egyszer hoz munkát, de ha mindig a magyarázkodással kell kezdeni, hogy ezt ezért nem, azt meg azért nem... akkor harmadjára valószínűleg nem is jön.
Mint ahogy a fordulatszámmérésről sem láttunk bemutatót, így valószínűleg erről sem fogunk.
Ja, és kéretik nem elkezdeni kedves Robsy, mint itt alább hogy hobbi, meg stb., mindig te voltál az, aki azzal jött, hogy attól hogy hobby fórum, attól még a műszaki pontosság, a fizika..... mert van hogy hobby-ból lesz megélhetés.
Várom a videókat.
Engem valóban érdekel, hogyan lesz a cserebogár.