Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

[#taps]  [#eljen]  [#integet2]

TBS-TEAM

Egy teszt Arduino kijelzési pontosságáról egy EL7-RS1000P / ELM1H-1000MA80E
szervószettel kiadott változó fordulatokon milyen pontossággal teljesít ez a kis program.
2600f/p. is ~2% a pontosság.[#eplus2]

József

sarktibsi

Én szeretnék felrakni a főorsóra egy 360-as encodert , a maximális fordulatszámomom 5000 1/min, ez másodpercenként 30.000 impulzus , ez bőven belefér a 100 Khz-be (de van 500 Khz-es modulom is) azért gondoltam 360-asra mert nekem ebből van több db is , legalább 1-fokonként lehetne pozicionálni a főorsót.(zárt hurok)

Csak még azt kellene megoldanom , hogy a plc-kiírja a 4db 7-szegmenses kijelzőre az aktuális fordulatszámot.

Robsy1

Nem látom a videón a motor forgó tengelyét a 2 CPR-es mérő jeladóval, hiszen ez volt az alapkérdés.

Robsy1

Szia Tibor!
Ha menetet is szeretnél majd CNC esztergálni, ahhoz is jó lesz az a 360 CPR-es encoder. Ha pedig már ott van a főorsódon, érdeklődésed esetén majd tervezek, elkészítek neked egy kis konverter áramkört, ami 1mV/rpm jelleggel igényed szerint egy mutatós vagy digitális DC panelműszeren kijelzi a főorsód fordulatszámát.

MoparMan

[#vigyor][#vigyor][#vigyor][#vigyor]

svejk

Ugye nem más mint amikor az alacsony frekvencia esetén periódusidőt mérünk.

svejk

D.Laci már tegnap leírta a tutit, fix fordulatú fogaskerék fogait kell számolni.
1-2 kHz-ig általában működnek az induktív jeladók.

svejk

[#ejnye1]
Akár tetszik akár nem javarészt igaza van, le kell nyelni.

ywathzay

Nem vitattam/ vontam kétségbe a mondatai igazságtartalmát.
Az üres okoskodás viszont elborzaszt. A 6 éve, 89 évesen elhunyt nagyapámtól sem hallottam soha a kilopond megfogalmazást tömegre, 1980 óta SI van Magyarországon,  már előtte 1960 óta a nemzetközileg elfogadott mértékegységeke voltak használatban. Mint pl. kg. mint tömeg mértékegység. Számtalanszor olvashattuk tőle, hogy ez egy műszaki fórum, nem megengedhető, hogy pongyolán fogalmazzunk. Akkor fogalmazzon úgy ahogy általánosan elfogadott!
Csak kértem tőle példát, videóval, hogy mit tudott összehozni. Eleddig semmit nem mutatott, természetesen ilyenkor teszi a balgát, és átlép a leírt sorokon. Akkor most van eladó cucc a kezében, vagy nincs?
Én mint egyszerű user, aki majdnem sík hülye az elektronikához, és szeretnék egy egyszerű/ olcsó/ igénytelen kivitelű "sebességmérő" eszközt a gépemre, akkor nem süketelést szeretnék, hogy ugyan bizonyítsd be...   TBS ezt kapta, a feladatot megoldotta, a Robsy által elvárt 2% hibahatárt tartja az általa rögtönzött eszköz. Sőt még be is mutatta!
"Ezt persze lehet nem hagyományosnak nevezni, de inkább ez a valóság maszatolása, téves info kijelzéssel, hibás mérési algoritmussal." Ez a maszatolás amit József összedobott, ez simán elég egy általános, egyetemes esztergagépre, ha tudni szeretnénk a pillanatnyi fordulatszámot. Ahogy József fogalmazott, nem atomóra volt a cél. Itt a cél, az egyetemes gépre utólag felszerelt frekiváltó kontrollja. Persze ez is "luxus", mert tulajdonképpen nem ezen múlik a forgácsolás milyensége, de mint tudjuk az információ hatalom.
Úgyhogy én még mindig kíváncsian várom Tiborunk mit hozott össze a tények mezején, szerintem más is van így.

sarktibsi

PSoft

IdézÚgyhogy én még mindig kíváncsian várom...

Konkrétumot kértél, szerintem most, -ismerve az elmúlt ~15 év forgatókönyveit- ebben a témában egy rövidebb hallgatás/szünet következik.
Persze a tévedés jogát, én is fenntartom. [#vigyor2]

PSoft

Ahahhhh...

Kicsit "kiforgatva" a szavaidat...
Ezek szerint akinek "javarészt" igaza van, attól "akár tetszik akár nem" mindig mindent "le kell nyelni" ? [#vigyor2]

svejk

Nagyon kiforgattad...

De leginkább ugorjatok!

svejk

Mondom ugorjatok!!