Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

,,4 digites kijelző"
Esztergára 0000-9999 tartomány!  Minek? Tisztelettel, de nagyon értetlenül kérdezem.
Muszáj fordulatszámra pontos értéket látnod esztergálás közben? Mi ennek a gyakorlati haszna?
Percenkénti fordulatszámot akarsz látni, vagy egy időalap nélküli fordulat számláló kell.

KoLa

Hát pl az 1500-as rpm-et is ki tudja írni.
Én a frekiváltó miatt szereltem az E-400-ra fordulatszámmérőt, hogy legyen kontrollom.
Akkoriban találtam néhány kütyüt a wish-en ami hasznos lehet,egy ócska esztergára is, az egyik ez a fordulatszámmérő 10-től 9999-ig a másik pedig nagyon jó! egy gyűrűt kell ráhúzni a bejövő egyik fázisra és mutatja a feszültséget és az áramfelvételt, ez egy gyors cucc, ha megkínálom egy fogással a gépet rögtön látom mennyire erőlködik vagy nem, és tudok változtatni, ezek szerint.

Szalai György

De az miért nem mindegy, hogy 1500 vagy 1499 vagy 1501 ? Kell látni az egyes és akár még a tizes helyiértéket is?
(Az árammérés hasznát az értem.)

KoLa

Aki régóta esztergályos annak ez van beégve.
Ha tudom az anyagot és az átmérőt, akkor tudom a fordulatszámot és az előtolást.
Amióta kapitalisták lettünk már semmi nem olyan, kell a kontroll.
A mostani K1-es anyagok már nem olyanok mint 30 éve, és én sem vagyok ugyanolyan mint 30 éve,[#nyes]de azért szeretem ezeket a kütyüket!
_vérnyomásmérő,oximeter...[#nyes]

KoLa

A lényeget elfelejtettem, nem számít még +- 10rpm ingadozás sem, csak tudjam merre járok.

KoLa

Ez a régi mérő, itt vettem fórumon.
Már átkerült a marógépre.
Ehhez nem kell mágnes.

KoLa

Ez meg a lomha kínai.
Bár áló helyzetből rögtön tudja, de ha megcsavargatom a potit akkor elkezd gondolkodni 2-3 másodpercig is ha hagyok neki szünetet akkor megint egyből ugrik, aztán kezdődik elölről.
Persze tök jó meg minden,de ha csavarok a potin és ránézek, akkor egy örökkévalóság mire kiírja,de aztán már hiteles'?!

sarktibsi

A kijelző az nagyon érdekes is lehet , fiatal és idősebb korban meg pláne , mondok egy példát én 25-30 éve dolgozom köracéllal D24-25-26 fiatalon hamar leolvastam a noniusz skálát nem volt probléma (megjegyzem van 0.1-es , 0.05-os , 0.02-os) szerintem a leggyorsabban 0.1-est lehet leolvasni. (kár ,hogy csak az oroszoknak van ilyen tolómérőjük)
De már az én szemem se olyan jó , ezért váltottam digitális mérőeszközökre , de itt is megvannak a különbségek , vannak amelyek lassúak , vagy pontatlanok , vagy csak egyszerűen nehezen leolvashatók. Tehát ez nem is olyan egyszerű történet.
Főként akkor van ennek jelentősége amikor sürget az idő.

TBS-TEAM

Úgy látom ez a fordulatszám kijelzés elég kardinális kérdés.
József

Robsy1

"Esztergára 0000-9999 tartomány!  Minek?"
Kell a 4 digit, hiszen egy átlag esztergán a főorsó 40-2000 1/min között álltható be. Ha ezt látni szeretnéd a mérés kapcsán egy kijelzőn 1 fordulat/min felbontással, akkor 999 fölött már a negyedik digit is kell.

ywathzay

Persze, a frekveciaváltó használata igényli a viszonylag pontos kontrollálást.

heq5

50-2160 közötti fordulatszámot kell kijelezni, NEM tizedes pontossággal. Ha van ötlet, tessék mondani nyugodtan...

heq5

Ez így van, itt is ez lenne a cél, frekiváltó esetén ne kelljen átszámoloni a frekvencia/fordulátszámot, úgy, h közben még a sebességváltó állást is figyelni kelljen. Úgymond tájékoztató jellegű kijelzés...

TBS-TEAM

Készítettem tesztre egy arduino fordulatszámmérőt
ami gyorsan reagál alacsony és nagy fordulatnál is.
Hal elemmel  működik.
(2db hal elemmel megy a program, jelenleg csak egy volt polcon) [#eplus2]
2 vagy több mágnest érzékel/fordulat, ezt a kódba előre meg kell adni.
Egy kis video 4 mágnessel sebtében egy kis bemutató.
.
József

Szalai György

Csak magamból tudok kiindulni, meg a kicsi esztergámból.
Engem az egyes helyiértéken lévő számjegy állandó változása kifejezetten idegesítene, valószínűleg leragasztanám szigetelőszalaggal.
Kis gépen nagy átmérőn nem esztergálok semmit, ezért lehet, hogy még a tizes helyiértéket is leragasztanám.
Vagy inkább egy hagyományos mutatós műszeres kijelzést választanék. Ha már kéne, de nem kell.
Egyszerű frekvencia/feszültség (vagy áram) konverter IC-vel, mert azt még értem is, a mikrovezérlőket meg már nem.
Fordulatonként párszor tíz impulzusnyi mintavételezést választanék, hogy ne ugráljon a mutató. (Ez jól jöhetne, ha szögpozíciókba kell állítani a tokmányt valami barkácsoláshoz.)
És optovillás érzékelőt, mert az ,,esztergán a mágnes" konstellációban veszélyeket szimatolok.
Talán valami ilyesmit eltűrnék az esztergámon.