Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Majdnem biztos, hogy ezen típusú kocsikkal van szerelve.

De  nézzétek meg a golyóvisszavezetőn elvileg ott a típusszám.

svejk

... és az is valószínű, hogy van valakinek ilyenje a fórumozók közül.

A.Andras

Köszi, holnap megnézzük

Vetesi75

Abból mit lehet megállapítani? (Lehet jobb vagy bal emelkedéssel is rajzolni.)

KoLa

Egyébként rajzolhatsz akármit a palástfelületre, ha a fps egyenlő akkor állni látszik, ha több, vagy kevesebb akkor, előre vagy hátra forog, mint régen tini koromban a menő stroboszkópos lemezjátszómon, akkor volt jó a fordulatszáma a hanglemeznek ha a valamilyen villogó fényadó stabil frekvenciájával megvilágított, a forgó tányér oldalán lévő csíkok állni látszottak.
Lehetet szabályozgatni, és akkor a csíkok vagy jobbra vagy balra haladtak, amikor eltaláltam hogy álljanak, na akkor még a zene is jobb lett!
Az esztergályos műhelyben annó az volt a szabály hogy a gép fölé lógatott 3-as neoncsövek mindegyikét másik fázisra kellett kötni, hogy ne vibráljon, és nehogy úgylátszon a forgó tokmány mintha állna...Ezt gondolom valami beteges munkavédelmi aktivista javaslatára került be az abeó-ba, annak idején!

Vetesi75

Nekem is volt olyan glimmlámpa-stroboszkópos lemezjátszóm, de mostanra már csak egy  közvetlen hajtásút hagytam meg, amin nem kell mókolni sebességügyileg, mert elégé kifinomult technikai színvonalat képvisel.  :)  
Az őskori fénycsövek fényporának olyan rossz volt az utánvilágítása, hogy trükközni kellett velük - ma egyes silányabb LED-es fényforrásokkal szintén előjöhet a probléma. Én jogosnak tartom az akkori munkavédelmis aggódását. (Nálam is itthon a műhelyben három fázisra vannak kötve a fénycsőarmatúrák és LED munkalámpát is csak olyat vagyok hajlandó használni, ami HF inverteres. Volt már rá példa, hogy megtévesztett a látvány - ha túl nagy a környezeti zaj, akkor a hangra sem lehet nagyon alapozni.)

sarktibsi

Én már se a hangnak se a látványnak nem nagyon hiszek , sok ezres fordulatnál főleg.

Úgyhogy nekem mindenhol van kijelző , vagy közvetlen mér vagy közvetve, de legyen az a lényeg , szép nagy piros számokkal az jól látható.

A héten is csináltam pár szervó tesztet , figyeltem a fordulatszámot mennyit esik terhelés hatására.

Tapasztalataim szerint a fluszusvektor vezérlésű frekiváltó ahhoz képest , hogy nyílt húrok nagyon jól tartja a fordulatszámot. (legalább nem kell a visszacsatolással foglalkoznom)

heq5

Tisztelt fórumlakók,

Megoldást keresek esztergagép főorsó fordulatszám kijelzésére. Lehetőleg piros ledes 4 digites kijelző és a főorsó végére szerelt jeladós megoldás lenne az elképzelés. Az már csak hab a tortán, hogy nem optikai jeladó lenne, hanem Hall generátoros.
Kérdezném van-e valakinek valami jól bevált ötlete?

Üdvözlettel: farkaslaci

TBS-TEAM

József

KoLa

Nekem is ez van, kék színben, ez rohadt lassú reagálású!
Egy sokkal jobbat cseréltem le vele, mert az csak 50-rpm től mért felfelé.
Viszont ez előbb utóbb kiírja a 10 rpm-et is, csak ennek egy mágnest kell befogatni, a régi jeladó fülbe[#eplus2]

Robsy1

Az ilyen digitális elven működő olcsó kütyükkel meg fogsz szenvedni elvi méréstechnikai okok miatt.
Ugyanis ha fordulatonként csak 1 jeladó impulzusod van, alacsony fordulaton, például 30 1/min=0.5 1/s csak 2 másodpercenként tudna hitelesen mérni a kijelződ.
Azt kell eldöntened, mi az a minimum mintavételi idő, ami nem zavar még a lassúságával, és a valóságot méri.
Ehhez kell illeszteni a digitális hall szenzoros mérődet.
Vagy pedig áttérsz analóg méréstechnikára, ott nem lesz ilyen gondod, az nem hazudozik/villog össze-vissza.

Ha érdekel valamilyen korrektebb megoldás, csörrenj rám, segítek.

TBS-TEAM

Arduinoval lehet olcsón gyorsan reagáló fordulatszámmérőt
készíteni. [#kacsint]
József

ywathzay

Már csak az a kérdés hogyan?[#nemtudom] Neked valószínűleg evidens, mert magas szinten értesz az elektronikához.

D.Laci

sarktibsi

Én ha pontosan akarok mérni , egy omron H8PS kijelzőt használok , nem éppen fordulatszám mérő , de nekem megfelel. Sebesség frissítés 200 ms-os időközönként (nekem ez már elég gyors) kár , hogy csak 1600 1/min-ig tud mérni.