Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

"Mondom ugorjatok!!"
....bolhás lett az eszterga topik?

KoLa

Mehamozg
Itt is van fordulatszám szinkron.[#nyes]

KoLa

Torx profil külső és belső készítése esztergán, persze nem kis méretben, de az elv az jó, főleg a marószerszám hátraesztergálása kiváló.
Mehamozg

KoLa

sarktibsi

Az a fickó szerintem profi , nézd meg az összes videóját , érdemes.[#nyes][#nyes][#eljen][#eljen]

sarktibsi

Digitális hőmérőből fordulatszám-mérő , most hirtelen ezt találtam itthon 0-10 v-os analóg jelet fogad. Ha lehet hinni a kínai műszeremnek , 1-2%-os hibahatáron belül van próbáltam beállítani 3000-5000 1/minre is.
A legtöbb frekiváltóra is ráköthető , már csak egy forgó eszköz kellene ami 0-10 voltot tud előállítani (nem tudom a rezolverek alkalmasak-e rá?) Főleg ha valaki pont egy rezolveres motort rak fel a főorsónak.

Robsy1

Szép cserekerekes megoldás, de sajnos ez egy merev, kötött célgép mechanika annak minden előnyével/hátrányával.

Nekem izgalmasabb, korszerűbb, rugalmasabb megoldás az, ha matematikai és CNC szinkron vezérlés alapokon történik meg a körtől eltérő, szinte végtelen alakzat variációval (és akár aszimmetrikus alakzatokkal is, mint pl. tojás, szív, ovális) jellemezhető függvények mentén az esztergálás.

Így aztán amikor én 15 évvel ezelőtt komolyabban elkezdtem foglalkozni a Robsy CNC szinkroneszterga fejlesztéseimmel, egy a videón látható alakzat néhány programozható paraméterrel pillanatok alatt megadható, és már indulhat is a gyártás a szinkronvezérelt CNC esztergán. Nincs G kód, valós időben genarálja, számítja ki az aktuális szerszámpályát a vezérlés, és adom ki az ennek megfelelő step/dir jeleket.

CNC találkozókon anno élőben is láthattátok ezt egy kis modell esztergán bemutatva. Van olyan fórum tag, aki csigatengelyeket is gyártott egy CNC-sített E400 padon ezzel a módszerrel rozsdamentes acélból. Akit bővebben érdekel a téma, nézelődjön itt: Robsy CNC szinkronvezérlők

2am4nwzib

Szia
Ha szépen megkérlek, le tudnál irni/bemutatni egy G300 szinkron esztergalás kódot(csiga-spirál) .
Köszönöm

Robsy1

Robsy G300 szinkron kód:
Ezen kóddal csavart excenter felületet lehet beprogramozni.
G300 Z0 L-100 H0.2 r5 R20 C360 K-6
ahol:
Z - az excenter Z irányú kezdőpontja [mm]
L - az excenter Z irányú hossza [mm]
H - Z előtolás excenter gyártáskor [mm/ford]
r - excentricitás [mm]
R - az excenter kör sugara [mm]
C - az excenter kör elfordulási szöge 100 mm hosszon [fok]
K - szerszám kirántási X koordináta a művelet végén

A felület generálásához gyártáskor csak ez az EGYETLEN egy G300-as sor kell a szinkron vezérlőnek, ebből számol ki mindent valós időben.
Természetesen van arra is mód, hogy ebből az egy sorból, ami leírja az adott felületet, a Robsy szinkron vezérlésen a háttérben futó eszterga CAM modul hagyományos, G1 kódsorozatot fejt le, jelen példa esetben ez 500 CPR-es főorsó jeladó esetén 250000 (negyedmillió) sor lenne.

KoLa

Tibor! ezek a megoldásaid mind nagyon jók![#eljen] de, futnak ezek a Linuxcnc-n? már nem akarom újjáépíteni DOS-ra.
Tudod ezeket futtatni különféle hobbi vezérlő programokon? ha subrutinokkal lehetne ezeket futtatni akkor érne sokat!
Még pénzt is kereshetnél vele.

2am4nwzib

Köszönöm , ki fogom próbálni egy Haas.ST10 esztergán.

Robsy1

Nem sok értelmét látom.
Ugyanis Winxx, Linux alatt ez a valósidejű felületi függvény pont generálás, kiszámolás és a step/dir jelképzés SW alapon nem nagyon menne (lassúak), hiszen minden más dolga van a processzornak, a "csicsa" leköti az erőforrásait, és a lényegre nem marad elég ideje.

Egyébként meg nem olyan borzalmas ám az egér nélküli élet egy CNC vezérlés esetén, 10 perc alatt rá lehet érezni az ízére.
És hatalmába keríthet az az érzés, hogy néhány paraméterrel akár több millió soros G kód listákat is megspórolhatsz, amit ráadásul előzőleg valamilyen csili-vili, ámde igen drága CAD/CAM rendszerrel létre kell hozni. Itt pedig 1 perc elég a beprogramozáshoz, aztán egy grafikai teszt után hajrá, dolgozzon az a CNC gép.

KoLa

Egy teljes munkadarab megmunkálása is ilyen egyszerű?
Több szerszám, több feladat, nagyolás, simítás,beszúrás, fúrás , a furatban menetvágás, és aztán jön egy Robsy excenter, és leszúrás?

Robsy1

Bocs, de ez a G300-as sor nem hinném, hogy kompatibilis lenne más eszergavezérlőkön. Hiszen biztosan más paraméter listát használ a csavart excenter felülethez, ha egyáltalán van egy ilyen G100 feletti speciális G kódja ehhez.

Robsy1

Persze. Hiszen vannak paraméterezhető nagyoló ciklusok, akár oda-vissza eszergáló technológiához is, sok csatornás I/O modulok (lásd letölthető leírás).
Egyébként annak idején láthattad a CNC talin ezt a pár soros feladatorientált G kód technikát, csak tudom régen volt az már ...