Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Sok a látnivaló egy talin!
Én arra emlékszem hogy a hatszög esztergálást  nem úgy oldottad meg ahogy mi gondoltuk, hanem eltolt stadion ívekből, így nem pontban kellett irányt váltani, hanem ráérősen rákészülve 120 fokonként.

Robsy1

Igen, jól emlékszel. [#eljen]

Robsy1

Egyébként ha már ezt mgemlítetted, érdemes azt még hozzáfűzni, hogy az nagyon kellemes lehetőség, képesség, amikor egy CNC esztergán munkadarab kifogás nélkül 1, 2, 3, 4, ... oldali lapolást is el tudsz készíteni. Ez a feladat gyakran előfordul az iparban is.
Ehhez a Robsy CNC szinkron eszterga vezérlésnél úgy mint a csavart excenter felületnél csak egy G3xx paraméter sor tartozik, és elkészül a kétoldali lelapolás. Nem feltétlen kell ide CAD/CAM bohóckodás az "álkorszerűség" jegyében..:)
A már jelzett linken erről is van ott egy demo videó.

Motoros

Szerintem is jó az ha valami egyszerű, gyorsan betölt (DOS) és már megy is... a kínaiak is valami hasonlót használnak az esztergáikon...ahogy bekapcsolod a gépet már dolgozhatsz is 1 mp múlva (GSK 981..ezt ismerem)
Na de minek ide mindíg beszúrnod az állandó jelzőidet, pl : csicsa világ, CAD/CAM bohóckodás stb stb.
A világ ebbe az irányba megy....biztos megvan rá az oka.... nem állt meg a DOS-nál, hidd el hogy pl  a Linux cnc nem lassú mert nincsenek erőforrásai.
Tehát a kevesebb több lenne, engem idegesít más termékének a leugatása és a sajátod púderozása. Érdemes lenne ezt átgondolnod és tárgyilagosabban nézni a világi fejleményeket, nem minősítgetni feleslegesen, főleg akkor ha ezeket nem is ismered (pl linux)
Mi ismerjük régről egymást, hidd el nem akarok beleugatni az üzletpolitikádba, inkább segítségnek vedd és gondolkozz el.[#eljen]
De ha nem akkor nekem az is secko jedno.

Robsy1

"Na de minek ide mindíg beszúrnod az állandó jelzőidet, pl : csicsa világ, CAD/CAM bohóckodás"

1. Mindig vannak új Fórum tagok, akik ezt a véleményt még nem hallották tőlem.

2. Tudod, elkötelezett vagyok a műszaki néphülyítés, lebutítás, az álszentség elleni küzdelemnek, és azt gondolom, a műszaki tény és lényeglátás, önálló gondolkodás lenne a legfontosabb. Nem pedig egyből lenyelni, ész nélkül használni az új dolgokat.

3. Van egy szomorú hírem a DOS "fóbiásoknak". Egy komolyabb szerszámgépen a virtuális csili-vili gépkezelő képernyő mögött a háttérben minden tengelyre egy vagy több processzoros HW van, amit még a DOS-on futó magasabb szintű nyelvekhez képest is alacsonyabb szintű assembly nyelven programoztak be. Csak ugye erről nem tájékoztatnak téged.

4. A műszaki életben mindig érdemes az irányítás/vezérléstechnikában egy előny/hátrány szempontrendszerben keresni az objektív válaszokat. Ezen gondolkodás mód mentén a DOS számos területen a földbedöngöli a mai divat dolgokat.
Az hogy több 10 éves, nem jelent semmit. A zseni tudós Newton is több mint 300 éve alkotta meg a nagy művét, ami a mai napig is a komolyabb szintű mérnöki, matematikai gondolkodás, tervezés, alkotás alapjainak tekinthető. Én szeretem az időálló dolgokat, és utálom a naponta változó sokszor egyre hitványabb trendeket, mondásokat.

Persze ha valakikben csak egy megrögzött, hit alapú gondolkodás van, akkor az előző pontok, érvek rájuk nincsenek hatással, de ez legyen az ő bajuk. Egyébként meg ugyebár mindenki úgy gondolkodik, ahogy akar, és ahogyan tud, amit megszokott. A vélemény szabad. [#law]

Motoros

A Dost kedvelem, végigpróbáltam az összes esztergavezérlőt és az én munkámhoz a Dos-os Turbocnc jött be legjobban,
A viszonylag egyszerű alkatrészek miatt a menetvágásra nem volt szükségem. ez a hiányossága nekem nem jelentett gondot.

De tetszett a Linuxcnc is és tudom, hogy sok ipari cégnél az öreg vasakat ezzel fiatalítják,...van egy két mérnök akik direkt ebből élnek, mármint Linux alapon építenek a gépeknek új vezérlést.
A hit alapú gondolkodás azokra jellemző akik mindíg ugyanazt mantrázzák, ez nem akar célzás lenni. [#vigyor2]
Sokkal jobban járnál ha ismernéd a konkurens programokat is, így mindenkinek tudnál tanácsot adni, segíteni kiválasztani a neki legmegfelőbb programot, és kerülnéd a fikázást, mert kontraproduktív. De tényleg ugorjunk, biztos nem én leszek aki Téged "megtérít" [#rinya]

Robsy1

Borvendég "Segítség, béna vagyok!" 51299 bejegyzésének folytatása.

Készítettem egy demo G kódot (letölthető az oldalamról) a fotódra hasonlító esztergálandó munkadarabra.
A G kódot szabadkézzel, billentyűzetről írtam meg 15 perc alatt egy ckiccrajzról a Robsy vezérlés teszt grafikai szimulátorának próba futtatásaival.
Összesen comment-el is csak 31 soros a G kód, és felhasználtam a vezérlésbe beépített hatékony nagyoló ciklusokat (G101, G111) és a kúp és rádiusz eszergáló pályagenerátor kódokat.

Gondolatban már csak azt kell hozzá képzelned, hogy a Robsy CNC eszterga vezérlő küldi a step/dir jeleket az X, Z tengelyű esztergádnak, és élesben is legyártja ezt a "bútor fogantyúszerű" alakzatot.
Ez a példa is jól mutatja, van élet CAD/CAM nélkül is.

Ha van kérdésed, csak bátran írjad.

svejk

Ma már a tervezőmérnökök el vannak szállva és ha kell, ha nem telesz@rják a munkadarabokat spline-okkal. :(

Egyébként a nálad a lapka rádiuszkompenzációja meg van oldva?

Robsy1

"Ma már a tervezőmérnökök el vannak szállva és ha kell, ha nem telesz@rják a munkadarabokat spline-okkal."

Sajnos ez van, ez az a bizonyos "elbutulási hatás" ezeknél a rendszereknél. Így aztán gyakori a fiatalabbaknál, hogy valaki egy mezei egy lépcsős átmérő eszergálást is csak CAD/CAM-ban tud megoldani.

Nálam az aktuális szerszám leíró táblázatban lehet a rádiusszal, szerszámkopással kapcsolatos kompenzációkat megadni.
A szabványos pályagenerálási kódot nem értelmezi a vezérlés, a G kódban kell megoldani az eltolási vektorok problémáját.

Az is fontos, hogy ügyes, és optimális kés geometriát kell választani, az sokszor feleslegessé teszi a kontúrkövetést.

KoLa

" Az is fontos, hogy ügyes, és optimális kés geometriát kell választani, az sokszor feleslegessé teszi a kontúrkövetést."

Azt hogy?

Robsy1

Minél kisebb a kés rádiusza, annál kevésbé szükséges a rádiusz kompenzáció.

KoLa

Ja, azt hittem valami másra gondolsz.
Hegyes kés? az iparban nem jáccik, de az egyedi gyártásban lehet helye.
Én régebben az Autocad-ben megrajzoltam minden fogást és a simító, az egy csúcsrádiuszú párhuzamos volt az elérni kívánt kontúrtól, félóra minimum, attól függően hogy mennyire bonyolult, most hogy van egy cam programom amit használni is tudok 5 perc.

svejk

"... most hogy van egy cam programom amit használni is tudok 5 perc."

..és szabadon csinálhatsz bármit, nem vagy senkihez sem kötve.  [#eljen]

Vetesi75

Egyedinél sem biztos, hogy játszik, mert nem feltétlen garantált az 1mdb/vágóél célérték.

svejk

Egy fórumtársunk egy időben kis hordócsapokat gyártott fából.
Még a 15 fokos egyedi kést is meg kellett rajzolni a MasterCAM-ba  és úgy generálni, hogy ne torzuljanak a díszítő profil minták.