Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Túl van ez a kontúr téma misztifikálva.
Igen ritka az az össze-vissza ívszakaszos kontúr, aminek funkcionálsam század mmm-es pontosságúnak kell lenni.
A hengeres, és a vállfelületek, kúpok legyenek minél pontosabbak, ott pedig a rádiusz nem játszik, mert ugye sin(pi/2)=cos(pi)=1, azaz nincs vetületi torzulás.

Egy díszgombnál, sakkfiguránál, faesztergáláskor az arányok, az esztétikai összhatás a lényeg, nem a mikronok, századok kergetése a virtuális világban.

Ha meg valami extra kacifántos dolog, kontúr kell nagy pontosság mellett, akkor meg minden vezérlő ismeri a G1 kódot, fejtse le a CAD/CAM azt az emillió sok kis elemi szakaszt korrekciózva, ekkor tényleg van létjogosultsága.

Robsy1

KoLa

Nekem az orrrosszvú van, de ott is be lehet állítani az élszögeket és a csúcsrádiuszt!

KoLa

Van pl-ul az az eset amikor a hobbista, hangszórómembrán préselő szerszámot készít és 0.1mm légrés kell a két fél között ez eléggé kacifántos.
Akkoriban jól jött volna a RhinoCam, de "kézzel" kellett még akkoriban megírni!

Vetesi75

Az a baj CAM-elt rádiuszkompenzációval, hogy nem lehet közvetlenül a szerszámgépen a szerszámkopást korrekciózni. A szerszámrádiusz értékének korrekciójához minden esetben újra kell generálni a programot.
Sajnos a kacifántos kontúrok pontossági elvárása nem a gyártón, hanem a megrendelőn múlik. Sokszor jelentősen lényegtelenebb dolgokban sem kompromisszumképesek.

Motoros

"Túl van ez a kontúr téma misztifikálva."
Ha benne lenne a Robsy cnc-ben akkor is ezt mondanád?
Most vagy korrektek vagyunk a műszaki kérdésekben, vagy nem.
Legyél következetes, a több tized mm-es eltérés a szobrászatban, meg a pékségben elmegy de itt nálunk a műszaki világban nem.
Csicsa - micsa világot meg kell hagyni a művész uraknak.[#eplus2]

Robsy1

"Sajnos a kacifántos kontúrok pontossági elvárása nem a gyártón, hanem a megrendelőn múlik. Sokszor jelentősen lényegtelenebb dolgokban sem kompromisszumképesek."

Ilyenkor kell 2 percig a megrendelővel elbeszélgetni, egyeztetni arról, hogy mi az alkatrész feladata, a kontúrnak melyik része az igazán fontos, és meggyőzni a lényegről.
Mert ugye az egy dolog, hogy a megrendelő ok nélkül CAD/CAM-ezik, mert sajnos lebutulttá vált, szabadkézzel pl. egy menetes távtartót nem tud helyesen, szakszerűem lerajzolni a tervező mérnöke. Adott esetben úgy ül a tervező PC előtt, hogy közben még soha nem állt oda egy hagyományos eszterga mellé dolgozni, vagy még reszelő sem volt a kezében.

Robsy1

Szia Misi! [#wave]

"Legyél következetes, a több tized mm-es eltérés a szobrászatban, meg a pékségben elmegy de itt nálunk a műszaki világban nem."

Te miről beszélsz??? Felvetted te is annak a pár embernek a stílusát, akik kötözködnek, hamisan vádolnak engem pusztán előitéleteik kapcsán itt a Fórumon? [#ejnye1]

Én teljesen következetes vagyok, egy alap, olcsó, CAD/CAM nélkül is használható CNC esztergavezérlést fejlesztettem ki, ami csak 10-20 féle G kóddal programozható, viszont ezek között vannak olyan speciális Robsy feladatorientált G kódjaim, eszterga alkalmazás technikáim amivel megkönnyíted, legyszerűsíted a "kacifántos" dolgokat. Így Robsy vezérlővel rádiusz korrekció nélkül is tudsz mikron pontosságú gömböt esztergálni (feltéve ha rendelkezel hozzá CNC gépvázzal, hajtástechnikával), csak egy picit gondolkodni kell a G kód megírása kapcsán.

Egyébként meg az esztergálás tipikusan olyan technológia, hogy nincs az az univerzális vezérlés, CNC gép, amivel bármilyen alkatrészt le tudsz gyártani.

Ha pedig igazán kell a pontos kontúrkövetés, rádiuszkompenzáció, a körfüggvénytől eltérő kontúrok (pl. epicikois, szívgörbe, stb...) esetében, akkor ezt is be tudom építeni a megrendelő igénye szerint, eleve így működnek a Robsy szinkron esztergák. Csak ugyebár ez nincs benne az alap esztergavezérlőben, mert 99%-ban nem is kell a már leírtak alapján. Ja hogy picit az esztergályosnak gondolkodni is kell(ene), amikor megírja a G kódot, ez igaz!

Végül pedig hogy belássad, mekkorát tévedtél a "pékség" emlegetése, és hamis személyeskedő feltételezéseid kapcsán, íme itt egy kis komolyabb kontúrkövetési Robsy CNC vezérlő példa. Ja és ehhez nálam csak 1db G3XX G kódot kell!
Lehet utánam csinálni akármilyen csicsa CAD/CAM alapú rendszerben és több 10 millás ipari CNC gépen! Ha ez sikerül, akkor majd tovább lépünk, és megcsvarjuk az excentert, és arra kell menetet vágni.[#vigyor2]

Robsy szinkron esztergálás video M10 menet gyártás excenter csapra.

Motoros

Nem mondtam, hogy Te pék vagy, de amúgy sem vehetnéd sértésnek mert a pék szakma talán a legfontosabb a világon, hisz a kenyér maga az élet.
Hova jön ehhez képest ez a műszaki bohóckodás amit mi itt művelünk.[#nemtudom]
De vissza a kontúrkövetéshez, bizony én majdnem megszívtam mert a kínai (már emlegetett GSK cnc) esztergámon nem volt és az elkészült munkadarabon bizony meg lehetett látni....ami hasonlított egy sakkfigurához.....  szekrényekhez való fiókrézgombok voltak,...., olyasmi mint a futó csak nagyobb.
Az ügyfél elfogadta a torzulást, mert akár azt is rá lehetett fogni, hogy direkt ilyen....művészi. De engem idegesített a dolog.

Persze egy nulla rádiuszú késsel, aminek nulla vastag 20 mm-es szára van--na azzal meg lehetett volna csinálni jóra.[#nyes]

Nem álltam be semmiféle táborba, sőt..... csak jelezni próbáltam, hogy szerénység elvtársak, szerénység.
Baráti üdv: [#eljen]

Robsy1

Még mindig nem érted a lényeget, ugyanis felőlem akármilyen rádiuszú lehet az eszterga szerszámod (nem kell és nem is lehet abszolút hegyes, sarkos), attól még ahogyan már írtam akár mikron pontosságú gömböt tudsz esztergálni a Robsy alap vezérléssel is mindenféle "bohóckodás" nélkül. Ezek szerint még nem ment át az előző válaszom lényege, de majd idővel talán ez is megtörténik.

A szerénység pedig bizony fontos dolog! Ebben egyetértünk![#law]

Motoros

Egyébként engem már nem zavar ez a sok epitheton ornans, magyarúl állandó jelzős szerkezeted, mint pl "csicsa világ", "csicsa CAD/CAM" stb stb,....még élvezem is.... de lehet van olyan aki unja vagy idegesíti, ezért szóltam segítő szándékkal.
Emlékszem irodalomból tanultunk erről a görög műveltség kapcsán, és volt egy olyan hogy "fürtös akháj" nem tudom mit jelent de ez is egy állandó jelző, tehát neked van egy görögös műveltséged amit átemeltél a műszaki világba. Megint bocs.
A világ egyébként szerintem is csicsaság, gagyiság, és a mai irány 80 százalékban rossz. Üdv.

Motoros

Akkor még várjunk egy kicsit , hogy átjöjjön az üzeneted, mert még nem ért ide.[#nevetes1]

Motoros

De én mostmár zárom ezt a témát mert még a végén Svejk kivág mint macskát sz.... .

D.Laci

Ha már műszaki tartalmú fórumon vagyunk, legyünk pontosak! :)

Nem biztos, hogy szeretnék ennyi adatott begépelni 1-2 alkatrész legyártása miatt.

Van-e lehetőség a programodban valamilyen vektoros rajz beimportálására?
Elküldeném a rajzot neked.

Robsy1

Nulladik kérdés.
Mire való ez a századokkal definiált alakzat és alkatrész, és miért van benne ennyi éles, csúnya éles töréspont az egyes kontúrszakaszok váltásainál? Van ezeknak az íveknek gépészeti funkciónális feladata, vagy csak egy díszfogantyú figura ez?

Ha pedig mindenáron ez a rajzon szereplő profil kell valakinek, akkor a kontúr vektor görbét tudja a vezérlés feldolgozni pl. HPGL, Gerber, G kód formátumokban.
Vagy ha a kontúrgörbéről van egy jó minőségű fotó, akkor pl. CDR, Inkscape programokkal is lehet vektorokat lefejteni a kontúrról.
Vagy ha az alaktrész rajzot betöltjük valamilyen segéd programba, ami aztán tud kontúr görbét generálni a már említett formátumokba.

Egyébként meg nem nagy ügy begépelni, másolgatni 30-40 sort G kód sort, megy az gyorsan, max. félóra alatt megvan.
A CNC gépkezelő ugyanis ritkán dolgozik CAD/CAM-el a gép mellet, valamilyen G kóddal eteti a gépet, amit leküldenek neki, vagy a dolgozó saját maga írja meg.