Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Amikor egy hagyományos esztergán dolgozol, akkor balra van a tokmány. A programozás is így történik, és hogy még sok feleslges negatív előjelet is megspóroljál G kód írásnál, a tokmány felé van a Z pozitív irány!

sarktibsi

Nincs az fordítva a G0 X-18 G1 X-22.5 nem az alkatrész átmérőjét jelenti a Robsy1 féle G-kód nem pont olyan mint az általános G-kód (szerintem legalább is)

sarktibsi

Ezt az alkatrész programot biztos meg lehet írni máshogyan is , ahogy már írtam ez csak az én próbálgatásom.

KoLa

Én ettől összezavarodnék!
Miért kell előjelet megspórolni egy ilyen gyors vezérlőn? hibát okoz?

sarktibsi

Ez az én gépem itt bármilyen előjel megfordulhat, gyorsan megtanulható.

Robsy1

Mivel ennek a vezérlésnek az alapkoncepciója az, hogy a felhasználó írja meg kézzel minél kevesebb karakterrel egy PC billentyűzetről a G kódot. Azaz így sokkal gyorsabban írhatsz, ha nem kell feleslegesen X-szer a - gombot nyomkodnod. Ennek semmi köze, ahhoz a "gyorsasághoz", amit emlegetsz.

KoLa

Ezt az eszterga cnc vezérlő programaot mikor írtad meg? gondolom már meg volt a 80'-as években is, amikor még nem volt internet.

sarktibsi

Ez is tengely vezérlő program, én ilyeneket is írok.
Ez is megtanulható.

KoLa

Tetszik ez a lineáris szerszám váltás!
Hány szerszámot tudsz egy 20mm-es alkatrész megmunkálásához elhelyezni?
Átmérőzés és leszúrás közé hány szerszám fér a mozgástartományban?

KoLa

Én nem tudok Kínaiul[#nyes]

sarktibsi

A C-tengely ezzel lesz vezérelve. PLC-vel fogom vezérelni a főorsót , funkció blokk-os programozás létrában.

sarktibsi

X-tengely mozgás 320 mm úgy számolom 4-5 szerszám elfér , minden szerszámnak külön hűtővíz kód, 1-12 bárig bárhova beállítható. 10.000 mm-es gyorsjárat de lehet feltolom 12.000 mm-re feltéve ha bírja.

KoLa

A Linuxcnc is tud ilyen létra programozást.

Robsy1

Enterprise128-on kezdtem írogatni még a múlt században.:)

KoLa

Ez nagyon jó! az ilyen öreg gépeknél érdemes a szánok sebességét optimalizálni a kenéshez, esetleg meglepődsz majd amikor beragad.