Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Arany János

Nagyon köszönöm a jókívánságot!
Nem csak magam miatt érdekel a DOS alapú megoldás!
Az ifjú TITÁNOK, akiket néha megpróbálok a helyemre állítani, rendkívül virtuóz módon püfölik a billentyűzetet különböző Win-es játékokban megszerzett tapasztalataik alapján, mondván "ismerik a parancsokat".
Abban biztos vagyok, hogy én fordítok energiát a DOS-os parancsok megtanulására, abban pedig reménykedem, hogy a következő próbálkozó lendületét fékezni tudja a puritán képernyő!

A kényelemről:
Szerintem járható út a két oprendszer is két vinyóval.
Ha nagyon kell, akkor újra indítás-bootolás a másikról.
Már ha nincs másik pc. kéznél.
Engem nem zavarna!

sarktibsi

A PC-PLC kombináció a saját fejlesztésem, az én igényeimre szabva. Mindkét vezérlőnek megvannak a saját előnyei-hátrányai én ezeket próbálom kihasználni előnyt kovácsolni belőlük. Igazából én nem szeretem a PC-ket meg nem is ismerem őket. (nem is akarom)

Az ipari PLC az egy más világ , rengeteg lehetőséget kínál számomra , az igaz ,hogy más árfekvésben van ez akár milliós tétel is lehet. De ma már rengeteg van a használt piacon is.

Előnyei:

Atom biztos program futás.
Ipari környezetbe tervezték.
Nagyon sokféle bővítőmodúl van hozzá.
A legtöbb hajtással kompatibilis.
Szinte mindent rá lehet kötni , így lát mindent ezért bármikor beavatkozhat a működési folyamatba. (biztonsági funkciók vagy csak figyelmeztetés)
Szabadon programozható.
Monitorozási funkció.

Hátrányai:

Kicsit nehezen programozható.(de ez csak gyakorlás kérdése)
Magas árfekvés

Arany János

Köszönöm a számomra is érthető magyarázatot!
[#wave][#wave][#wave]

sarktibsi

Egyszer csináltunk egy esztergát széria munkára , az volt a lényege ,hogy nyitott ajtónál beraktam a tárcsát a tokmányba , majd ráléptem a pedálra ami bezárta a tokmányt , aztán becsuktam az ajtót és már indult is a megmunkálás (nem kellet a start gombot megnyomni) Napi 500 vagy még több db-os megmunkálásnál már ez is számít. (persze tudom ezt másképp is meglehet csinálni PL: egy időkapcsolóval

Na de ez nem is olyan egyszerű mint ahogy a laikusok gondolnák , a plc-nek le kell ellőnőrízníe ,hogy tényleg bezárt a tokmány (pl:egy induktiv érzékelővel) aztán meg kell nézni van-e elegendő nyomás a munkahengerbe (egy nyomáskapcsolón keresztül) ha minden rendbe van kiadja a start parancsot a pc-nek.
Majd a forgácsolás alatt is figyeli a nyomáskapcsolót (persze még sok minden mást is) ha problémát lát azonnal leállítja a gépet majd ki ír egy hibakódot.(ez a plc-programozó feladata)

Egyszer dolgoztam egy régi SIEMENS esztergán ami kiszámíthatatlan időközönként megállt , hibakódot nem irt ki , így senki sem tudta mi lehet a probléma. Aztán megfigyeltem mindig akkor tiltott le amikor a tokmány bezárt , gondoltam a tápegységgel van a bibi , úgy is volt a nyomáskapcsolón kellet kicsit állítani. (mennyivel könnyebb lett volna egy pontos hibakód kiírásával)

Vetesi75

Ezt próbáltátok már nyitott ajtóval, start gomb nyomással is? Alapból tudja minden CNC, csak az ajtó reteszt kell hozzá kiírtani. (PLC-függés szoftveres áthidalása vagy mechanikusan, csak simán a kulcsot leszerelni az ajtóról és a zárba helyezni. :)  )

sarktibsi

Ismerem én is azt a módszert , de SIEMENS-nek van olyan vezérlője ahol nem tudod megcsinálni , túl okos ahhoz. De az én történetem arról szol, hogy még start gombot sem kell nyomkodni. Persze azért kell egy kapcsoló ahol ezt a funkció ki-be lehet kapcsolni.

Robsy1

Mutatok egy példát most arra, hogyan lehet a Robsy CNC esztergával a különböző CAD programokban megrajzolt "cirkálmányos" görbékkel dolgozni.

Ehhez egy 2D rajzoló program is elég, amiben Bézier görbékkel ki-ki a fantáziája, ízlésvilága, vagy megrendelő óhaja alapján rajzol egy esztergálási végső kontúrgörbét.
Gyorsan rajzoltam egy példát, ami így néz ki:

Ezután erről készítünk HPGL vagy PLT formátumú vektoros mentést. Betöltjük ezt a Robsy CNC esztergához kifejlesztett  posztprocesszorba, ami G kódot készít a kontúr görbéről.

Végül legyártjuk a kontúrt a Robsy vezérlővel. Természetesen az előnagyolást is akár megrajzolgathatjuk, vagy a Robsy előnagyoló rutinokkal hozzuk létre ezt a G kód részt egy komplett munkadarab kapcsán.
Most én a példa és érthetőség kedvéért csak a legfontosabb részt, a végső kontúr alapján történű gyártást mutattam be CAD-ben tervezett profil görbe mentén, ami tehát a Robsy vezérlő grafikai szimulátorán test módban így néz ki:

Akinek gyakran van egyedi alakesztergálási feladata fémból, fából, és ragaszkodik a CAD megtervezéshez, nekik is ez a fajta Robsy szisztéma megoldás lehet a CNC gyártásra.

svejk

Miért érzem azt, hogy Te mindent fordítva, de legalábbis másként akarsz csinálni mint ami megszokott ebben a szakmában? (pl. Z irány)

Ha a Robsy név mögé felvennéd a "célgép" szót, abban verhetetlen lennél és szerintem igény is van az ilyen gépekre.

De az itteni kreatív, alkotó felhasználók szerintem nem a Te embereid, ők maguk szeretik végigvinni a dolgaikat
Inkább úsznak az árral, minthogy egy személyhez legyenek kötve a G3xx kódjaid kapcsán.

KoLa

Ez jó ötlet! pl: Robsy célgép system

Robsy1

Nem értelek...
Hiszen épp azt mutattam be az előbb egy példa kapcsán, amikor nem kell G kódot írnod, csak rajzolgatnod "kreatív" módon, és az a rajz egyben már esztergálási szerszámpálya is.
Semmi nincs tehát egy személyhez kötve, ellenkezőleg, hiszen azt rajzolsz testszőlegs kedvenc CAD "ceruzáddal", amit akarsz.

onagy

Ceruzáról jutott eszembe, lehetne valami letapogatóval összekötni ezt a vezérlő/szoftver kombót, hogy a tokmányba befogott mesterdarabot letapogatva legyen elkészíthető a szerszámpálya?
O.

Motoros

Ha valaki fordítva ül a lovon, de a ló előre megy akkor a végeredmény még akár lehet jó is...hazaviszi.[#kacsint]
Tibornak nagyon ajánlom a "Harley és a Davidson fiúk" c filmet, nem elég valamit kitalálni, hanem sokaknak el is kell adni. Ez sokszor nehezebb ..főleg manapság....nagy a zaj.

Robsy1

svejk

"Természetesen az előnagyolást is akár megrajzolgathatjuk, vagy a Robsy előnagyoló rutinokkal hozzuk létre"

No látod ezt is megcsinálja egy füst alatt pl. a MasterCAM.

Elég sok ilyen körökben mozgó embert ismerek,- akár itt a fórumról is- akik szinte gyorsabban rajzolnak a CAD-CAM progiban mint amíg én leskiccelek valamit.
Ők ott már rögtön látják térben a munkadarabot, míg nekem agyalnom kell.
A trend nem az hogy 2D-s rajzról csinálunk testet hanem épp fordítva 3D-testből 2D-s műhelyrajzokat vagy rögtön szerszámpályát.

No mindegy tényleg csak jószívből írtam, hogy a célgépek irányába kellene elmenned, mert ott azt tanítasz meg velük amit akarsz, azokat nem "gondolkodó" emberek kezelik.

Robsy1

Szerintem Te még mindig nem érted a műszaki lényeget.

A Robsy CNC esztergavezérlőnek van Robsy posztprocesszora.
Innentől kezdve ez a rendszer teljesen nyitott mindenféle 2D, 3D CAD/CAM tervező rendszer felé, legyen az ingyenes vagy több százezer, milliós értékű, mint a MasterCAM. Ilyenkor az esetek többségében nem kell egyetlen G kódot se írnod, legfeljebb egy-két sort a legenerált több százezer elé, közbe beszúrsz.

Az pedig nyilván nem lehet hátránya, csakis inkább előnye, hogy a saját kódrendszerében Dos alatt is a beépített speciális feladatorientált néhány soros Robsy G kódokkal olyan feladatokra is alkalmas a CNC vezérlés, amit egyébként még egy millás CAD/CAM rendszerben se biztos, hogy meg tudsz oldani, pl. speciális fügvény kontúrgörbék, szinkron alak esztergálások.

Azaz semmiféle egyedi, zárt rendszerről nem beszélhetsz ezzel a Robsy vezérléssel kapcsolatban. Szerintem csak Neked is szokatlan, hogy Dos alatt fapados környezetben történik az, amit már te is csak Winxx csicsavilágban tudsz elképzelni.
Arról én tehetek, hogy van aki hallani se akar más rendszerekről, csak a korszerűnek hazudott, sok esetben   virtuális, szemfényvesztő, de a műszaki lényeget tekintve egyre hitványabb, silányabb tartalmú "kacatoktól" boldog, annak ellenére hogy átverik sok esetben.