Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

iyif9uu6h

Sziasztok!

Kis segítséget szeretnék kérni E400 esztergákkal kapcsolatban.

Készült ezekből olyan, amelyiknek a főorsó csapágyazása valamiféle NN-es kúpos állítható csapággyal volt megoldva?

Csak a kúpos siklócsapágyasról találtam adatokat.

Előre is köszi!

Vetesi75

Szia! Létezik gördülőcsapágyas is.

bundyland

Szerintem az EU400 és NN3018.

Vetesi75

EU az nem a szögletes orsóházú, aminek nagyobb az orsóáteresztése is? Munkatársamnak mintha kis furatúja lenne otthon, de az gördülős. Azt tudom, hogy az a gép "teletalpas" kivitel, de legközelebb hétfőn tudok rákérdezni, hogy gömbölyű orsóházas-e. (EU-ból nem tudok róla, hogy lenne göbölyű orsóházú, de arról sem, hogy lenne siklócsapágyas kivitel.)

bundyland

De szögletes, nekem is az van és nagyobb áteresztésű.
Én nem hallottam gömbölyű orsóházasban gördülő csapágyasról, persze ettől még lehet, régebben évekig kerestem E400-at , de nem is olvastam olyanról, hirdetést sem láttam, lehet hogy aztán van csak ritka.

KoLa

Nálam EE-400, szögletes és gördülő csapágyas.
( különben a szögletes jobb! tele lehet pakolni a tetejét ezzel-azzal! )

iyif9uu6h

Köszönöm szépen a válaszokat!

Kinéztem egy e400-ast, ami gömbölyitett orsóházas. És kiváncsi voltam, hogy lehetséges-e, hogy gördülő csapágyas, de ezek szerint nem az lesz.

9bs0jbz3z

Szép napot! Vettem Asist / Ferm / kis esztergát sajnos a cserekerekek hiányoznak csak 2 van ami az előtolást hajtja. Tudom a fogszámokat a modult ezeknek kellene az átmérője,meg egy képlet amivel kiszámolom. Példa az adott 85,95 átmérő fogtő 82.76 fogszám 84  amit keresek a 11 ből 1 modul és 70 fogszám ennek mennyi lehet az átmérője?Ha megtudom a nyugger időmből elszórakozok vele. Köszönöm !

Gyula65

Fejkör = Modul* (fogszám+2)
Osztókör = Modul*fogszám

Tehát 70 fogszám mellett 72 a névleges átmérő!
Jó szórakozást! Üdv: Gyula

fektiforg

9bs0jbz3z

Nagyon köszönöm mindenkinek sokat segíttetettek ! Kösz még egyszer!

2ni23j35s

Ha nagyon kiszámoltad a cserekerekeket, nézz be a legközelebbi csapágyboltba, lehet nagy részét megkapod nyers fogaskerekek formájában. Még akkor is lesz vacakolnivalód a nyers furatok méretre igazításával. Csak párat kell majd teljesen legyártanod...

kart emg

Az aliexpress-en a komplett keszletet meg lehet venni fembol. Nekem nincs ilyen gepem, de gyanitom, h igy olcsobb, es a furatok is meretesek. Egy kis keresgelest talan meger.

B.Zoltán

Nekem is ilyen Asist  esztergám van, de nem érdemes a fogaskerekekkel bajlódni. Nyűgös vele a vágás a lassú megállás miatt, kontrázni nem lehet vele, balmenetet nem tud az ember vágni.

Csináltam menetórát hozzá, de az igazi megoldást az elektromos áttétel adja. Minden menetemelkedés beállítható (Angol) megáll a menetvégén pl előnyös a csőben vágáskor, amit már nehezen koordinálok az öreg szememmel.

Pár másodperc alatt átállítható előtolásról akármilyen menetemelkedésre stb. Utólag belegondolva még a menetóra készítésére szánt időt is sajnálom.
1o-11 fogaskerék pótlásának az árából más szinte megvan az elektromos áttétel.

Még ami nem tetszett, hogy a fogaskerék csere macerásabb volt a másik Universal Orosz esztergámhoz képest.
Sajnos a ceruza hegyezőkön az előtolást nem egy-két kar mozdításával lelet állítani.

Azért, hogy hozzászólások folytonossága megmaradjon írtam a Te beírásodra.

laca

Ez az elektromos áttétel megakasztotta a mechanikus kerekeket a fejemben....Tudnál valami forrást küldeni, amiben utána nézhetek ?