Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Robsy1

"A trend nem az hogy 2D-s rajzról csinálunk testet hanem épp fordítva 3D-testből 2D-s műhelyrajzokat vagy rögtön szerszámpályát."

Nem egészen van ez így komám![#conf]
Ugyanis bocs, de CNC esztergáról beszélünk, ami ugyebár matematikailag úgy alkot forgástestet, hogy adva van egy sugár és hossz koordinátákkal leírt profil görbe, és ezt megforgatod egy központi tengely körül 360-kal.

Magyarul, ez azt jelenti hogy lehet itt "bohóckodni" testmodelekkel, de a lényeget, az alakzatot a 2D profil görbe határozza meg. Ha van tehát értelmes esztergálható 2D profilgörbéd, akkor már esztergálni is tudsz.

Rajzolni 2D-ben meg mindeni tud, még az óvodás is. Később pedig az iskolában matek/ábrázológeometria órán megtanuljuk, megértjük a 3D forgástestek keletkezését egy profilgörbéből.
Ennyi ez a történet, csak picit gondolkozni kell az esztergálás alapelméletén, matematikáján. Csak sajnos olyan világot élünk, amikor pont erről szoktak le az emberek, azaz mennek mint a bírkák a műszaki divatvezér, szokások után, ahelyett gogy használnák a józan paraszt eszüket.

svejk

Nézd, én már a közel 20 év alatt vitáztam veled épp eleget, tudom nem sok értelme van, az alábbiakat is szinte kár leírnom.

A Linux ingyenes, nyílt forráskód, folyamatosan fejlesztik, ha megtanulod magad is meg tudsz benne szinte bármit csinálni, de ha kérsz kapsz ezer helyről segítséget.

Mach3 szinte ingyen van, rendkívül rugalmas, a világon több millióan használják szintén kaphatsz gyorsan hathatós segítséget.

UCCNC megfizethető, szintén sok hozzáértőtől kaphatsz segítséget akár a nagyvilágból is, de plugint, macrot megírni sem ördöngösség.
Még az is lehet hogy egyszer csak jól használható lesz az eszterga része is. :)

De mi lesz a Robsy programmal ha Te már nem leszel?
Ki fog nekem G3xxx kódokat írni vagy ha bármit változtatni, fejleszteni akarok?

Mint írtam célgépnek verhetetlennek látszik de a nagyközönséget aligha fogod tudni meggyőzni az egyedisigével.

Robsy1

Neked is csak azt tudom mondani az eddigi TÉNY érveim, beírásaim kapcsán, lehetne más utad, gondolkodásmódod is, amikor velem vitatkozol.
Pl. sokkal kevesebb (netán téves) előítélet, sokkal több gondolkodás, összevetés a műszaki, matematikai tények, előny/hátrány mentén.

Ugorgyunk, ahogyan szoktad mondani, mert ez egy esztergálási topik, nem pedig csevegő.[#law][#wave]

D.Laci

Egy ilyen Macro-t egy tíz éves gyerek is megír.
Hány változó kel hozzá 4?
+ a parallel nagyolás, ami nem optimális.
Egy ilyenre megírni a "kontúr" nagyolást az már nagyobb feladat.

Az, hogy folyton azt szajkózód, hogy 1 sor G kód elég hozzá az igaz is de mennyi (rejtett) sor van mögötte.
Bármelyik program képes Macróket meghívni, vagy G kódban fájlokat megnyitni.

Mint ahogy Svejk is mondta a 3D rajzok felé megy el a világ.
Valahol a nagy világban megterveznek egy komplex gépet (ma már kevés 2D kontúrt használva), annak az alkatrész 3D modelljét elküldik X helyre gyártásra.
Nem fognak pöcsölni a kontúr levételével pedig csak 2 kattintás.

Robsy1

Veled ellentétben esztergáláskor maradnék a forgástest képzés matematikájánál, mint alaptézis, és kindulási alap. Ez tőled, tőlem független őskori találmány, csak akkor még nem tudták ennek a diffenciál/integrál elméletét, ezt csak pár száz éve ismeri, és használja tudomány olyan zseniknek köszönhetően, mint Newton, Leibnitz, Euler, ....

Örök tiszteletem, alázatom ezen tudósoknak [#worship], az ő téziseik kapcsán az életem, tervezési szemléletem kor, csicsadivat irányzat mentes. Egyszer kellett az egyetemen ezeket az alapokat megtanulnom, megértenem, azóta a világ összes műszaki problémájára ezen tézisek alapján nekem van objektív modellem az agyacskámban.

Te meg mindenki más aki ezt nem érti meg, az engem nem érdekel.
Azt csinálsz, amit akarsz, amerre sodort az életutad, a divat, és a gondolkodásmódod, lehetőséged.
Egy-egy konkrét munkadarab legyártásához sokféle út, módszer vezet. Hogy aztán amit csinálsz, az mennyire jó, hatékony, mennyire butít le, az mindenkinek a saját választása.

Én egyébként szívesen olvasnék egy D.laci féle komplett esztergavezérlő rendszer fejlesztésedről, de tudtommal nincs ilyned. Nekem meg véletlenül van egy saját Robsy megközeltésem, fejlesztésem CNC esztergálásra, marásra, lézervágásra, stb.

Sok sikert kívánok a mások által kifejlesztett CAD/CAM, és CNC vezérlők használatához neked.

afjybsise

Ez a  marketing stratégiád?[#kacsint]

TBS-TEAM

Már régen felvetődött bennem egy kérdés
remélem választ is kapok rá, ha nem titkos:
? mennyit adtál el ebből a rendszerből?
? gépen fut ez a program?
József

Robsy1

Engem a marketing nem érdekel, az csak másodlagos. Vannak magasabb rendű életvezetési alapelveim.
Mint pl. a műszaki fejlesztés öröme, hivatástudat, matematikai/fizikai tételek megismerése, alkalmazása, szakmai korrektség/hozzáértés, a gyakorlati gyártás a saját gépeimmel a fontosak.

Ha rákukkantottál már a honlapomra, láthatod mennyi téma van ott. Ezekre az elmúlt 34 évben vevők is akadtak, javarész egyedi fejlesztési feladatok kapcsán keresnek meg mind a mai napig.

PSoft

Idéz...azóta a világ összes műszaki problémájára ezen tézisek alapján nekem van objektív modellem az agyacskámban.

Kénytelen vagyok elhinni, hisz Te...nem szoktál valótlanságokat állítani. (legalább is, eddig nem volt Rád jellemző)

PSoft

Én meg azt mondom...mindenki helikopter!
Te is, én is, más is!
Van aki nem is tud róla, van aki csak úgy...tudja, van aki meg világgá is kürtöli.

afjybsise

Pedig manapság a marketing ugyanolyan fontos szerszám a fiókban, mint a CAD/CAM.
... de igazából arra gondoltam, hogy azzal érvelni valaki kétkedése ellen, hogy ő nem fejlesztett Robsyt, meg világtalan divatkövetőnek tartani azokat, akik egy olyan rendszert használnak, ami évtizedek fejlesztései után tartanak ott, ahol az elég demoralizálóan hat.
Igaz, én csak lelkes szemlélője vagyok az esztergálás dolgainak, szóval ez is off.[#vigyor]

sarktibsi

Nálam már van többféle interface kártya (dos-window-plc alpú) ahogy időm engedi lehetne rakni össze fele őket. Én általában széria munkákat csinálok, nálam nagyon fontos a gyorsaság, nem szeretem a lassú gépeket sokáig gondolkodnak, csak lassan forognak stb.

De mire mindent letesztelek az sok időt vesz igénybe így csak lassan haladok, egy sorozat gyártó gépnél rengeteg szempont van (alkatrész utánpótlás, kezelhetőség, hanghatás, pontosság, áram felvétel, bővíthetőség, stb.)

KoLa

" Vannak magasabb rendű életvezetési alapelveim "
Az elhivatottságot nagyon választékosan és frappánsan fogalmaztad meg!megjegyeztem ezt a mondatot.

Motoros

A DOS-sal semmi gond, nekem még van Dosos kis kliens gépem amin Dos 6.2 alatt fut valami progi és csak az mert a célnak megfelel, Ezeken még volt paralel port kimenet is. Ha bekapcsolom akkor már kész is nem kell várni. Atombiztos... ma má ez is szempont lehet sajna. netre fel se megy mert nem tud, csak dolgozik dolgozik mint egy igásló, ja és nincs vinyó ami nagyon nagy előny hanem csak egy 4 gigás CF kártya, nincs benne még ventilátor sem, meg semmi forgó alkatrész.
Lehet már vagy 20 éves vagy több, a 2 KW-os frekiváltó sem zavarja, és a párás dohos szuterén sem míg az asztali nagygépből kettő már ment a méhbe a letapadt vinyó miatt.

Motoros

Egy hátránya azért van, fészbúkozni sem tudok vele.[#nyes][#falbav][#szomoru1][#duhos2]