Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

off : Ha mellőzheted a marketinget és elvagy nélküle, akkor irigyellek, mert sok idegeskedést megspórolsz.
De Te csak hiszed, azt, mert valójában a honlapod is marketing.
Műszaki okokból 2 hétig nem volt okostelefonom csak egy un bunkofonom, és nagy volt a nyugi...lehet hogy végleg visszatérek hozzá. Kis helyen elfér a zsebemben, 1 hétig bírja töltés nélkül, senki nem akarja ellopni.
Azt már elhatároztam, hogyha pár napra be kell feküdni a kórházba akkor a sim kártyát átrakom a bunkofonba.
Már a csend hangját jobban élvezem mint ezt a borzasztó zajt ami most van.

Robsy1

[#eljen]
Így igaz, most te is felsoroltad azokat a műszaki fő jellemzőket, amiben egy Dos-os mini PC konfig jobb, vagy sokkal jobb, mint a mai legmodernebb, méregdrága alaplapok a legújabb op. rendszerrel.

Pl. még azt a jellemzőjét is nézhetjük, hogy egy ilyen PC 12V-ról 6W P felvétel mellett járatható, szemben egy mai asztali "PC erőmű" 150-350W-os fogyasztásával. A mai energia spórolós, környezetbarát zöld szemléletnek is tehát jobban megfelelnek.

Az ár se mindegy, hiszen használtan pár ezer forintért ezek beszerezhetők, vagy akár egy ismerőstől, baráttól ingyenesen megkapható, hiszen már évek óta szegények csak porosodnak valahol a multimédiás spirál "idétlen kényszer lecserélés őrülete" miatt.

Az is nevetséges a műszaki tények tükrében, hogy minden féle varázslók, makrók alatt több ms is eltelik, mire egyetlen out kimenetet bekapcsolunk ezeken a mai modern plattformokon, Dos alatt ez néhány mikrosec., azaz minimum ezerszeresen alul marad a csicsavilág a fapadossággal szemben.

Szóval ha tetszik ez itt a Fórumon valakinek, ha nem, az a valóság, hogy pl. mozgásvezérlési, mérési feladatokhoz sok-sok műszaki jellemzőjében jobb egy ilyen rendszer, mint a mai PC-k. Ezek a TÉNYEK.
Csak ugye olyan világot élünk, ahol egyesek fejében (tisztelet a kivételnek) a valóság nem számít, minden más  (hiedelem, téves tudás, szekértáborosdi, duma a semmiről, előitélet, stb...) fontosabb.

7cim5mm0

Dos-hoz pár gondolat, pártatlanul...

Alapvetően nem a forgácsolás témájában (acélszerkezet, egyedi gyártás) de használok nap mint nap a kézi számítástól kezdve a DOS-ra íródott programon át, a ma korszerűnek mondott testmodellező programig minden módszert.

Ami tagadhatatlan az kb. a leírt sorrendben a számításra fordított idő csökkenése.

Bármelyik módszerrel megvan az eredmény, csak sajnos nem mindegy, hogy mennyi idő alatt.

Az már más kérdés, hogy pl. a DOS-os programkód átgondoltsága, hely és gépkihasználása toronymagasan vitathatatlan. Kénytelenek voltak annak idején gondolkodni az "erőgépek" hiánya miatt. Sajnos ez mára kiveszni látszik a programozásban.

Egy "hátránya" van, érteni kell hozzá, tudni, hogy mi miért van.

Ez a 3D-hez is kellene, de tapasztalatom szerint gondolkodni sajnos nem tanítanak, csak programot kezelni.
Évek alatt egyébként ez a képesség kialakul, csak sok felesleges munkaórát lehetne elkerülni, ha meg is tanítanák az okokat, módszereket...

Motoros

Igen. Ez a kliens gép konkrétan egy TOS R16 manuális revolveresztergát cnc-sített a hozzáberhelt léptecses vezérlőkkel motorokkal, (még megvan).

A másik meg a talikra hurcolászott  8mm-es kazánlemezből lézervágott vasparipámat hajtotta.
Hogy ne legyek off annak a géptipusnak készült 3 készlet olyan is amin iskolások 3 tengelyen marhattak volna, de volt a gépvázban beépítve egy negyedik tengely ami vagy forgató volt vagy eszterga, esztergánál a Z-n voltak a kések  (kiskések)
Csak tanulásra demonstrációnak lett volna, de nem lett.[#confused]

Annál gyenge láncszem volt a kínai 4 tengelyes vezérlő aminek az ic-je néha megadta magát.
Marketing: vettem jópár eredeti japán ilyen ic-t van még ha kell.
 Tipusa Toshiba TB6560 HQ.

Motoros

Azok a programok teljesen a gépen futottak és nem volt felhő, és nem vettek le évente tízezrekkel. Pl pénztár program, könyvelő program, TCNC, Robsy.

Robsy1

[#eljen]
Annyit fűznék csak hozzá, hogy világosan ki kell jelölni azt a kategóriát, amin belül két eltérő rendszert összehasonlítunk, vizsgálunk.
Egy CNC eszterga, vagy marógép vezérlésen belül mint fő katagória érdmes elemezgetni, összehasonlítani.

Írtam már azt is, hogy nyilván internetezni, multimédiázni, videózgatni, erős grafikát kívánó CAD/CAM-et használni, de akár csak mindenféle formátumú képeket nézegetni tényleg nem érdemes dos alatt tenni, hiszen akkor még ezek a számítógépes alkalmazások javarészt nem is léteztek, a grafikai képességei ezt kizárták.

Magyarul mindig egy konkrét alkalmazási területen belül szabad csak vizsgálódni, elmezni, és következtetéseket levonni. Zsigerből, előítéletből nem szabad, az totál félrevisz minket.
Nekem a fő szakterületem a számítógéppel irányított motorhajtások, CNC forgácsolás. Ezen a területen pedig igenis van létjogosultsága a Robsy rendszereknek is.
Egy a lényeg: mindenki azt használjon a CNC világában is amit akar, amit már megszokott, de a tényeken, mérési eredményeken alapulú előnyökön/hátrányokon nem besértődni kell, hanem illik azokat elfogadni. Nos ez a szemlélet, ami itt a Fórumon, és általában is nagyon hiányzik, ahogyan te is írtad, "gondolkodni sajnos nem tanítanak" a mai rendszerek. Én erősebben szoktam fogalmazni, lebutítanak, kiszolgáltatottakká tesznek a mai modern rendszerek sajnos.

Ezért kell okosan, gondolkodva élnünk manapság, hogy legalább azokon a területeken, ahol erre még lehetőségünk van, ne csak azt a reklám "moslékot" együk, amivel etetnek minket úgy általában a műszaki "álmodernség, álszentség" leple alatt. Gondolkoznunk kell, milyen más lehetőségeink maradtak.

jani300

Robsy1

Mivel AC szinkron, BLDC motoros főorsó hajtások tervezésével, elkészítésével is foglalkozom, a Robsy CNC vezérlésnek ehhez kapcsolódóan van olyan G kód utasítása is, amikor különböző programozható indexált szög pozíciókba lehet a főorsót beállítani, azaz egy C tengelyes esztergaként is használható az alaprendszer pozíció szervohajtás nélkül.

Sokan ugyanis nem tudják, hogy egy AC szervo, BLDC szervomotort "léptetőmotorként" is működtethetünk, hiszen a szinkron forgómezős működési elvük ezt is lehetővé teszi.
Ilyen indexált pozíciókban így ebben a motor üzemmódban stabil és nagy tartónyomatékkal "fogja" álló helyzetben a motor a tokmányt, azaz bizonyos erőhatásig nem kell semmilyen fék és egyéb drága technikai "macera" a főorsó motorhajtás rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy befogással egy gépen lehet kereszfuratot, horonymarást, lapolásokat is elkészíteni hajtott szerszámmal.
Akit érdekel bővebben ez a fejlesztésem, technikám írjon rám privátban nyugodtan.

7cim5mm0

És még valami:

Van egy kifejezetten típus szerkezet kiválasztásra íródott DOS-os program. Nos, azzal egy mai átlag asztali gépen kb. 1/10 s alatt van meg egy 40 m-es szerkezet teljes szilárdsági számítása, dokumentációval. Az adatbevitel tovább tart...
(Néhány 100 kbyte, eredetileg 1967-ben íródott, és azóta frissítettem rajta magam is egy kicsit, de rendben és nagyon stabilan működik. :))

Ugyanez bármi mással több óra.
Azt számolja ami kritikus, és amire kíváncsi vagyok, semmi felesleges lépés.
A saját programokban a kedvenc futásidő csökkentő lépésem pedig az, amikor kihagyjuk a Windows-t a játékból...

D.Laci

tibor-tibor...

Semmi bántó szándékom nem volt, sőt "tíz éves gyerek is megír" ezzel csak a gyermekemet próbáltam dicsérni.

Ugyanis 9 évesen (4. oszt. korában.) A programozói versenyen 5. oszt. korosztályban 6. helyezést ért el.
Még mindig 9 évesen RobotOlimpián 5 verseny számból (itt nincs korosztály) egy első helyezést és egy második helyezést ért el. Összetettben kilencedik helyezett.
Jobb is lehetet volna csak a nagy kapkodásban nem figyelt elégé.

Egy robot szúmó versenyen 2. helyezés ( ez is korosztálytól független).

Még mindig 9 évesen egy nemzetközi versenyen EduCup 6. helyezett.

A Nyíregyházi egyetemen a robotika szakosoknak szokott beszámolót tartani a tapasztalatairól...

"de tudtommal nincs ilyned."
Akkor most már tudod, hogy van.
Vagy 20 éve kezdtem meglepő de DOS-al, majd áttértem Winfosra, ott volt egy megtorpanás az LPT port lassúsága miatt, majd mikor bejöttek az olcsó USB-s mikrokontrollerek elkezdtem azokkal.
USB-nek is véges a felhasználhatósága. Csináltam egy Wines és egy LinuxCNC-s változatott. Játszani jó volt érdekes kitérő volt az életemben sokat tanultam.
Elkezdtem az ETH-s verziót, de bekellet látnom, hogy sem időm sem energiám nincs álmokat kergetni. (Autodidakta módon azért nem könnyű).
Egyengetem inkább a gyerek útját :)

Korábban már vagy tíz éve céloztam rá, hogy hogyan lehetne a fejlesztésedet úgy hasznosítani, hogy DOS is legyen meg csicsavilág is.
Az elmúlt napokban te is leírtad de nem mutatsz rá hajlandóságot, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jól lakjon.
kb. 20 évet késtél már, ezt nehezen lehet már behozni...

Mások által felvettet hibákat, ötleteket csípőből elvettessz, támadásnak veszel.

A te tudásoddal már rég egy világvezető cég tulajdonosa kellene legyél...

Robsy1

"Mások által felvettet hibákat, ötleteket csípőből elvettessz, támadásnak veszel."

Valóban így van ez?
Sajnos ez szerintem hamis vádaskodás. Elkönyvelhetjük ezt a vitastílust a többi közé, amik itt velem kapcsolatban általában a szokásos néhény embertől is gyakran jönnek.
Ehelyett javasolnám mindenkinek, maradjunk a száraz, objektív műszaki tényeknél, és ezek igazi megismerése, megértése legyen mindenki célja az érdeklődési szintjének, tudásának megfelelően.

Ugorgyunk!
Már csak amiatt is, mert ma Nőnap van, mindenki aki még nem tette meg, köszöntse fel szeretett Nő rokonait, ismerőseit. [#law][#wave]

ANTAL GÁBOR

Eddig nem tapasztaltam hogy feledékeny lennék .

Korábban  azt javasoltad hogy ne használjunk főorsóhoz AC szervó motort pozició szervó üzemben . Javaslatod szerint ezeket inkább sebesség szervóként érdemes alkalmazni  ( az elmúlt 15 év szűrlete )
 No de akkor mi lesz a reteszhorony marással?  Oda pontos ( pozició ) beforgatás kell .   Egy gyári drivert  a váltáshoz  ( sebesség kontra position ) át kell programozni ...nekem nem életszerű
Vagy változott a koncepció ? menjen mindíg pozició üzemben a motor  ??
 Vagy van egy Robsy féle driver , ott a váltás egy sor a kódban ?   Ha van akkor pl egy 5-7 kW os gyári szervó motorhoz is kapható ?

Az Ok hogy jelentős "tartónyomaték" képződik  a  stabilan beforgatott pozicióban de akkor a javasolt hajtás :egy bikaerős  direkt hajtás? ( egy amatőr gépnél ?)  vagy kottyanásmentes a ( változtatható? ) áttétel? Nekem ez sem életszerű
 Egy klasszikus esztergánál van  orsóház és abban vannak  fogaskerekek . Ilyen konfigurációt feltételezve én  egy stabil AC szervó  motor tengellyel  sem kezdenék bele egy pl 8 as retesz marásába .

Nekem van egy gyári  japán forgatóm  Igaz nem főorsó hajtás . Ott a kinematikai láncban a Dc szeró motort egy csigahajtás követi és a tokmányt egy robusztus pneumatikus fék tartja stabil helyzetben .

Robsy1

Én következetes vagyok, most sem írtam pozíciószervót főhajtáshoz, félreértettél valamit.

Azaz az említett rendszeremben továbbra sincs pozíció szervohajtás. Elég a sebesség alapjel fogadására képes hajtástechnika, ami átváltható G kóddal egy másik üzemmódba (indexált C tengely).

Amikor arra szükség van, egy Robsy G kóddal tudsz akár 5-7kW-os AC szinkron motort léptetőként használni ebbena rendszerben, azaz indexelt C tengellyé "varázsolod".
Egyébként meg sebesség jellel működik, hiszen az esztergálás alapeseteihez (átmérőzés, oldalalzás, kontúreszetergálás,... ) elég ez az üzemmód, és így nem viszünk be egy hatalmas tehetetlenségi nyomatékú (J) tokmányos főorsó forgó mozgásba teljesen feleslegesen, ámde igen nagy kockázati tényezőt jelentő pozíciószervót.
Mellesleg a pozíció szervo mechanikus rögzítő fék nélkül ilyen C tengelyes eszetrgáláshoz amiatt is "necces", mert te is tudod, hogy amikor a pozíció hibajel nulla, a szervo nem "fog", könnyen kibillenthető állapotban van.
A léptetőmtornak pedig álló helyzetben maximális a tartónyomatéka.
Az ötlet és Robsy főorsó hajtás lényege tehát az, hogy egy motor, kétféle üzemmód.

ANTAL GÁBOR

Köszönöm utána gondoltam , számomra érthető

sarktibsi

Egy gyári drivert a váltáshoz (sebesség kontra position) át kell programozni.

Ez a plc esetében nem így van , beállítod position módba, onnantól kezdve bárhogy használhatod , ha csak simán forgatni akarod , akkor SPED(885)...-ötöt kell használnod , ha akarsz felfutást vagy lefutást is mellé akkor az ACC(888)... is kell , ha nullpontot akarsz keresni akkor ORG(889)-at kell, ha tegyük fel pozicionálni akarsz akkor a PLS2(887).... is szóba jöhet , de ha csak simán PWM-jelet akarsz kiadni akkor a PWM(891)...-et kell alkalmaznod.

Ha nincs pozició szervód a főhajtásnak (csak 0-10 v, egy mezei frekiváltó is lehet) az sem probléma, csak kell egy analóg modul + egy encoder kell, a fent leírtakat szintén alkalmazhatod. Nekem például alapból ki van építve a főorsó rögzítés. (egy tárcsa + egy léghenger)