Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

gk6nzg8h4

Itt ezen a képen az egyik oszlopban menetemelkedés a másikban előtolás van. Mind a kettő a főorsó egy fordulatára értendő, akkor mégis miért különbözik?

jani300

Nem hallgatsz a tanácsra :)
Hát jó .
A menetemelkedést a vezérorsó állítja elő . Menetes kapcsolattal a lakatanya kapcsolódik a vezérorsóra .
Az előtolást a vonóorsó állítja elő , legtöbbször csiga áttétellel , de létezik kúpkerék áttétellel is .
De azért ez is egy szakma , legalább az alapokat tényleg átnézhetnéd ....

gk6nzg8h4

Köszönöm a választ. A keresztszán melyikhez tud kapcsolódni a vezérorsó és a vonóorsó közül, ha előtolással akarom mozgatni?

jani300

A lakatanya zárt állásában nem tudsz gépi előtolást kapcsolni ,reteszelt a két állás egymáshoz képest .
Legalábbis remélem :)

szabo janko

Hátha előtolás akkor a vonóorsóhoz. Sik menetet nem lehet vágni ezen a gépen.

sarktibsi

Úgy alakultak a dolgok , hogy saját kezűleg meg kell csapágyaznom egy esztergát (főorsó) Hátul 2db ferdehatásvonalú , elöl 1db kétsoros hengergörgős van benne. Tartós zsírt szeretnék bele tenni , valakinek van egy jó tippje?

Egy közép kategóriásra gondoltam.

A CNC-esztergákat mivel kenik?

Vetesi75

Mostani téma a facebook "CNC Hírek, munka, gép..." csoportjában.

sarktibsi

Végre megérkeztek a csapágyak , a hézagoló lemezek. Már csak össze kell raknom , habár még pár db célszerszámok is kell csinálnom.
Ennek a típusú főorsónak van egy sajátos szerelése , miszerint  az ékszíjak nem közvetlen a főorsó csapágyat terhelik , hanem a szíjtárcsa lényegében egy csapágyház 2db mélyhornyú golyóscsapággyal. A nyomatékot 2 db retesz viszi át a tengelyre.

Szerintem ez egy okos megoldás.

KoLa

Na ez pontosan így volt annó' az EU cnc felújításánál is, 1950-ből felújítva ( EU 175 )
Az ékszíjhajtás külön van csapágyazva, nagyon jó megoldás szerintem is, viszont terheletlen állapotban kicsit kattog a fogas csatlakozás!

svejk

No de ez szerintem alap, hogy nem feszítjük, rángatjuk meg a főorsót radiálisan.
E1N, E2N, EAN is mind ilyenek, de még a régebbi CNC esztergák is.
A mai orsómotorosok ugye más tészta mert ott már nincs szíj.

jani300

jani300

Habár , tényleg nem a főorsót hajtja a szíj .
Ha nem is csőtengelyen keresztül , maradhattam volna csendben is :)

paradipiro

Igen, ezt az elrendezést a főorsó tehermentesítésének hívják.

svejk

Igen, mármint fogaskerékkel hajt át.

Az EMU(S)160 és 250 szintén csőtengelyes.

sarktibsi

Ma is foglalkoztam az esztergával, de felmrült egy probléma, a DIN szabványos hézgoló lemezzel nem lehet összerakni az orosz gépet.

Kénytelen voltam leesztergálni a lemezek külső átmérőjéből, na de ezek a lemezek 0.1-0.2-0.3-0.5-1.0 mm vastagok ezeket nem lehet tokmányba a megfogni. Én ezt úgy oldottam meg, hogy csináltam egy tüskét amire felhúztam a hézgoló lemezeket majd egy távtartó csővel+nagy alátét segítségével acél csavarral beszorítottam őket. Így már le lehet esztergálni a kűlső átmérőböl szép sorja mentesen.
Egy jó tanács érdemes a legvéknyabb hézagolókat középre rakni.