Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Szerintem ezt csak úgy érzésből nem lehet jól megcsinálni , mindenképpen kell valami ellenőrző eszköz , élderékszög , élvonalzó , a fényrést hívtam segítségül, szerencsére egész nap oda süt a nap. De ha valakinek ezek nincsenek , akkor pl. egy vadi új 16x16 , 16x10 rapid acél is megteszi , a hézagoló lemez is lehet megoldás , nekem a legkisebb hézagolóm az 0.03 mm. Vagy felrakhattam volna a marógépre, majd egy egy szögtapintós mérőórával ki is lehet mérni.

De biztos van más módszer is.

sarktibsi

Ez a gép 1978-ban készült volt ideje elkopni vagy elhajolni is  . De a lényeg kész van, remélem nekem már nem kell hozzányúlnom.

sarktibsi

Ennek a késtartónak az a lényege , hogy egy meredek kúpos tüskén forog , valójában nem ér hozzá a kéziszánhoz tehát így el is tud hajolni , de ezt nem gondolnám mert hőkezelve van olyan HRC30 körül lehet, nem győztem köszörülni a reszelőt. ezért is vettem elő a gyémánt reszelőt.

KoLa

Nekem egy Bosch egyenes csiszolóm van erre a célra, 6-os  befogású eszközöket lehet vele pörgetni, köszörű korongokkal és vagy, lamellás csiszolókkal jól lehet boldogulni ha keményebb felületet kell tusírozni.
Persze az ellenőrzés az mindig kell, és az utómunkálatok simítókővel, nem halad ez ám' akkor sem annyira, ha csak a kékfestéket csiszoljuk le, de nem olyan fárasztó.

D.Laci

A késtartót miért nem marjátok vagy gyaluljátok le?

sarktibsi

Nyilván lehet forgácsolni is , ha sok a hiba benne célszerű. Én igazából csak azért prezentáltam a módszeremet , mert ez fillérekből megvan , hántolás közben ment a marógépem is hosszú alkatrészt kellet marnom , így két legyet ütöttem egy csapásra.

D.Laci

Az esztergagépen is lehet marni ill. gyalulni.

sarktibsi

Tehát fogjak a tokmányba egy marót majd mehet a gépi előtolással a forgácsolás. Te csináltál már ilyet? Milyen marót érdemes befogni ami jó felületet is ad?

D.Laci

Érdemes kiesztergáló fejet használni, a késtartót megkel emelni hogy a felsőrészt ne munkálja le.

KoLa

Nekem könnyebb dolgom volt annó' amikor beindult az EUcnc, tettem rá egy E400-ra való gyorsváltó késtartót de csak,3 betétem volt, kimartam még 8db-ot , hiányzott a szerszám hely.
Megfelelő méretű alátétre ütköztettem a nyers betéktet, és jöhetett a tokmányba fogott hss 36-os ujjmaróval a munka, amit persze g kódból oldottam meg.
A c45-ös alapanyag edzhető lett volna de aztán így maradt nyersen...örökre.

sarktibsi

Köszönöm a válaszodat , a kiesztergáló fej pont nem jutott volna eszembe (igaz van nekem is de eddig csak marógépnél használtam) Na de ezért van ez a Fórum , így mindenki tanulhat. [#taps]

KoLa

Különben az gépfüggő hogy egy ilyen ruszki késtartóval túl tudsz-e menni a központon a késtartó hátuljával!

sarktibsi

Szerencsére nekem is van olasz késtartóm (impero) a CNC-hez , betétem is akad gyári is , de von olyan ami ki van marva csak az esztergába kellene fogni és a kés helyét kiforgácsolni ahogy te is tetted , na de majd egyszer az is meglesz.

sarktibsi

Rátapintottál a lényegre , ebbe az esztergába a DIN 25-ös kés pont belefér , de lemezelni kell. Amit nem nagyon szeretek, ez lesz a következő projektem , hogyan lehetne átalakítani a gépet , hogy DIN szabványos legyen. Ennek alapfeltétele volt rendbetenni a késtartót.
Várom a javaslatokat.

KoLa

Az Impero az sokkal profibb késtartó mint ez az E400-é.[#eljen]
Az E-400 késtartója ( Young? vagy ilyesmi a hivatalos neve )a forgácsoló erő ellenében tolja hátra a stabil prizmára a feszítést, de amikor erők ébrednek ez képes bebólintani, az Imperó az nem behúzós, ékelős!
A munkahelyemen ilyen van a gépemen, E400 az is.