Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Tovább gondolva talán választanék nem lineáris skálájú műszert. (Mint az OHM mérők skálája.)
Meg jó volna akkor már valami forgásirány jelző is.
De mivel fő hajlamom a restség, ebből sem lesz semmi.

Szalai György

Na, most meg nem tudom letenni a témát. Egy fénymutatós kijelzés, ami az esztergám hátfal lemezére rajzolt félméter hosszú skálára vetít.
Azt nagyon bírnám. Az sem zavarna, hogy semmi haszna. De király.
Muszály ezt abbahagynom.

PSoft

IdézVagy inkább egy hagyományos mutatós műszeres kijelzést választanék.

Nem is kéne össze-vissza "firkálni" a skálát, ippen' elég lenne a két számjegy, x100-as megjegyzéssel.
Mondjuk valami hasonló...??? [#nemtudom]
A beépített üzemóra számláló meg már csak...hab lenne a tortán. :)

jani300

Hümm :)
Nem kell ehhez véletlenül spirál ?

jani300

Jól van .benéztem ....
Az esztergapad gyújtására kell kötni :)

KoLa

"Béláim! ezt túltoltuk"[#nyes]

Vetesi75

Írok egy G33-as sort 1mm emelkedéssel és kiírja a képernyőre a szánsebességhez a pontos értéket. [#nyes]

PSoft

Laikusként...hiszek Neked! [#nyes]

KoLa

"Muszály ezt abbahagynom"
Régebben vagy 40 éve nem kellett semmi egy esztergagéphez, csak ahogy volt úgy volt jó.
Mára elkoptak ezek a gépek és az esztergályosok is, ezért kell a frekiváltó mert remek, azelőtt ha nem volt kisebb fordulatszám mint amin le lehet szúrni egy 200mm feletti csövet akkor jött a játék a léptetőgombbal csúsztatva a kuplungot hogy csökkentsük a fordulatszámot.
Laslie barátunk anno tett fel egy hasonló videót, akkor egy 70-es köracél leszúrását mutatja a bekapcsolókar használatával, ki-be, ki-be így egy alacsonyabb fordulaton is tartva a fordulatszámot nem remegett be az anyag.
Ügyes trükk! én nem tudtam az E400-on reprodukálni, nekem ott voltak a két irányra léptető gobok, és ehhez voltam szokva bal kézzel, kipróbáltam annó de az E-400-nak nagyon reteszelt a kapcsolókarja közép állásban...
Egyszerűbb a pöckölő gomb nyomogatásával létrehozni kisebb fordulatszámot.
Na ezért kell a frekvenciaváltós főorsó hajtás!
Sokszor úgy használom ha beremegés veszélye áll fent hogy előre hátra tekergetem a potmétert kb 1-2 Hz-el, aztán ha ez sem jó, akkor jön a felfedezés, általában lefelé kell menni folyamatos változtatásokkal...
Na én is túltoltam!

KoLa

Ezt most én sem értem! Linuxcnc?

TBS-TEAM

Ugyanaz a program encoderrel.
Gyors reagálás lassú és gyors fordulaton.
Ha valakit érdekel és meg szeretné magának építeni
írjon priv. elküldöm a kódot.
A kód végig kommentálva.

József

Csuhás

Ezt nem értem, leginkább azért mert nem értek a cnc-hez. Szóval ilyenkor nem rohan ki a világból a szán, amíg leolvasom az sebességet/fordulatszámot? Vagy megmarad az utolsó érték?

KoLa

Nagyon jónak látszik de 90 rpm alatti fordulatot nem láttam stabilan kijelezni!
Ezt gondolom a motor nem tudta megoldani, de látszik hogy azonnali reagálású!

Vetesi75

Igen. Mivel nálam soha nem egyezik meg a valós fordulat a programozottal. Ezzel a trükkel tudom megnézni, hogy az ténylegesen mennyi, csak 1 tizedes emelkedést szoktam írni, úgy szoroznom kell tízzel. (motorfordulat, hajtómű fokozat, cserekerékpáros, szíjáttétel - meguntam már számolgatni.)

TBS-TEAM

Egy kis elektromos furóval lett meghajtva ami nem tartja stabilan a fordulatot minnél lassabb annál jobban rángat.
Nem volt időm rátenni egy szervóra. [#eplus2]
József