Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Azt már kiszámolta, leírta, lásd: [#t133p47523#]

Robsy1

Kérlek alásan!
Az előtoló motor nyomaték igény a vázolt esetben: 1.29 Nm.
Azaz csak a fúrási műveletet tekintve egy kis picike 2 Nm-es Nema23-as léptető motor bőven elég ehhez a "durván nagy" 36 mm-es telibefúráshoz.

Mellesleg a P=M*szögsebesség képletet itt sok Fórumos álmából felriasztva is tudja, így ha már tudom a motor P-t, mindenki azt számol ki, amit akar egy kis egy kis egyenletrendezés után. Aztán persze az is igaz, van akinek az a jó, ha valaki kiszámolja, megmondja neki.

svejk

Köszönöm, hogy leírtad ezt is!

Tudod itt a fórumon mindenki azt kérdezi, hogy mekkora léptetőmotor kell a tervezett gépére.
Ez ugye egy léptetőmotornál konkrét adat.

(gondolom azért azt sejted, hogy én át tudom számolni, de jobban hangzik a tanár szájából)

Robsy1

Persze hogy tudom (ugyanis nagyjából 20 éve személyesen is ismerjük egymást), és így Te már a motor teljesítmény igényből mindent ki tudsz számolni, ami érdekel, és azon szakemberek közé tartozol, akik ahogy írtam álmunkból felriasztva is fújják fejből a főbb méretezési képleteket.

svejk

Kíváncsiságból megkérdeztem a helyi versenyzőket, mert én nem értek hozzá.

Kovácsolt acél, 38-as telibefúró, 1000-es fordulat, 0,08-al bekezd majd 0,15 megy végig 65 mm hosszon.
80-100-at biztosan kibír egy oldal de ha jobb az alapanyag akár 200-at is elmegy.

Egy másik gépen melegen hengerelt C45, szintén 38-as fúró, 1200-as fordulat, 0,12-es előtolás, 82 mm hosszon.
átlag 200 darabot itt is kibír egy oldal.

sarktibsi

Szerintem nincs olyan lapka ami 0.12-0.15 százados előtolást kibírna , a leírt fordulatszámot is figyelembe véve. ( legalább is én még nem találkoztam vele )

De majd mások megmondják.

Ha valakinek mégis lenne írja már le a tipúst engem érdekel.

svejk

Ejnye má' no:

svejk

Ejnye má' no 2. :

Robsy1

Uhhh! Nagypályások vagytok! [#eljen] [#wow1]
P forgácsolási~=8.2 KW, P előtolási~=16.42W

sarktibsi

Ahogy írtam is én még nem találkoztam vele , de ugye az nem aszt jelenti , hogy nincs is olyan.

Köszönöm az infót , ahogy időm engedi útánnajárok ( lehet le kell cserélni a szerszámaimat )

sarktibsi

Nem akarok kötekedni elhiszem az értékeket ( hisz ez lapka függő ) de nekem nagyon fontos az alakhűség nem lehet a furat kúpos , semelyik irányba se +-0.1 az még belefér 45 mm hosszon mérve. De ugye ezt csak botmikróval lehet leellenőrizni.

Az meg nem opció , hogy utána esztergáljak , akkor inkább a koronás fúró.

Vetesi75

Leírtam már, hogy ez egy nagyoló szerszám... Alacsony  széntartalmú biliacélba az ilyen D30 körülit megszoktuk tolni akár fordulatonként 0.25mm-rel is, (ha bírja a gép) hogy kezelhető állagú forgácsot kapjunk.

Vetesi75

A szerszám le/kihajlás (és az egész gép-szerszám-munkadarab rendszer rugalmas deformációja) természetes velejárója a forgácsolásnak. Észszerű mértékben semmi különösebb problémával nem jár, amíg nincs figyelmen kívül hagyva a kitérő torzulás elve.

Robsy1

Ha ennyire fontos a méret és alakhűség már telibefúráskor, azaz a szerszám elhajlást minimalizálni akarod, akkor törekedj a minél merevebb fúrórúd használatra. Különös tekintettel a deformációt okozó köbös, és negyedik hatvány komponensek okos megválasztása legyen a célod.
Vagy ha a gépmerevséged már a maximumom van (bár növelni mindig lehet), optimalizáljad a forgácsolásodat, ahol a célfüggvényed a forgácsoló erő minimuma.
Tudok ebben majd segíteni, ha érdekel a téma.

Vetesi75

#47462-ben megjegyeztem, hogy jobb szeretem hallani, ahogyan fúrok. Ma megörökítettem a fórumtársak számára, hogy mire is gondoltam. (Géptéri felvétel, mert nagy volt az egyéb  környezeti zaj.) Ezen a gépen nincs nagynyomású szivattyú. A kevéske szerszámon átfolyó hűtőfolyadék miatt, nem nagyon akart a furatból távozni a forgács, így programból való trükközéshez is folyamodtam.
A technológia elég könnyed, Vc=120m/min, (S=1800/min, hogy a D60-as rúd ne rázza szét a gépet), f=0,08/0,06mm/ford. (vastagabb forgáccsal sajnos eltömődött).