Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

Ezeknek a váltólapkásoknak az anyagba belépéskor nem éri el az élük a forgás központját - ott csak kb. másfél mili mélységtől kezd dolgozni. Alapvetően egyélű szerszámként működik, (o.k. a két szemben álló lapka azért valamelyest csillapít az oldalirányú erőkön),  erősen asszimmetrikus jellegű, mint mikor furatkéssel "fúrunk." Üzemszerűen lehet fél meg negyed furatot is fúrni velük. Nem probléma a paláston megszakított felület, amíg el tudja dobni a forgácsot, ferde be- és kilépés is megengedett. Szóval ennyit a rezgésmentességről...
Egyébként én szeretem, ha van hangja (mint amikor a kutya nyüszít - tapossák a farkát), mert akkor tudom, hogy még van hely a szára mellett. A gondok akkor kezdődnek, amikor már elcsendesedik - olyankor "fogja" a forgács és elébb-utóbb "hegesztés" lesz belőle.

Vetesi75

Az előzőhöz két kép ugyan arról a fúróról:

Vetesi75

Erre is jó. Leendő 40-es négyzet a sarkaiban 5-ös rádiusszal. Négy sarkát 10-es HSS csigafúróval megfúrjuk, a közepét meg egy 38-as telibefúróval és mehet is vésésre. Szinte csak simítani kell.

KoLa

Telibefúráskor' én nem csak a lapkás szerszámokra gondolok hanem a hss csigafúrókra is.
Nekem is vannak ilyen telibefúróim, a 36-ost használom legtöbbet, de nem tetszett mert a furat alján mindíg ott maradt egy 1.5mm körüli kis rész.
Kióráztam a revolverfej mindegyik szerszámtartóját, egy Veldon-os befogómmal ami köszörült palástú, ezt mind a 12 szerszámhelyre behúzattam, VDI 30 a befogás, a tokmányba befogtam azt a forgó letapogatómat ahol áll az óra, és a letapogató forog, bocs de már nem tudom mi a neve, régebben láttam hogy az amcsik ilyennel állnak rá a furatokra a marógépen, csináltam egy olyasmit, de ez lehet jobb...
Hiába a német technika, a Sauter revolverfej elbukott a teszten, nagyon vegyes volt a mérési eredmény.
X irányban beálltam nullára, de y irányban 0.4 is volt benne.
Fellazítottam a revolvertárcsa felfogatását és elkezdtem forgatni kocogtatni a közponja körül valamennyit, majd meghúzás és mérés... a 6-os szerszámhely lett a legjobb ide fogom be a telibefúrót.
Azonban még így is készített egy kis 0.8-as közepet.
A központi lapka alá készítettem 0.2-es bronzlemezből egy alátétet, lesz ami lesz! bevált.

Még a margóra annyit hogy, szerintem a telibefúróval nem lehet méretezni az általa kifúrt furatot, mint ahogy Te is írod, mert befogja a folyóforgácsot ami gyakran előfordul méretezésnél, egyszerűbben! nincs hely a fúrótest és a furat között "ha nem remeg akkor baj van".

afjybsise

Ilyenre gondolsz?

KoLa

KoLa

Egy mai 36-os fúrás feneke az egyik kép.
A másik képen az alátét lemezt mutatnám de csak én látom,vagy ha figyelembe vesszük ott jobbra fent, felsimult egy kis túlnyúló rész, törik rajta a fény.

sarktibsi

A telibe fúróval kapcsolatban , megtörtént eset.

Egyszer a munkaadóm hozott egy fúrót , próbáljuk ki , meg is adta az értékeket 200-as vágó 0.08 százados előtolás. Ere én főnök nem lesz ez egy kicsit sok ,
elindítottam a megmunkálást kicsit visított de ment szépen. Aztán jött a meglepetés mindenki ledöbbent , a fúró mikor kilépett a furatból ( tárcsákat esztergáltunk ) keletkezett egy kis tárcsa ez a kis tárcsa oda repült az ajtó üvegéhez ami azonnal pókhálósra tört.

Aztán csináltak egy lemez burkolatot a tokmány köré.

Vetesi75

Rendszeresen terveznek úgy megmunkálást nekünk mérnökeink, hogy vastaglemezre "papucsok" vannak hegesztve, amit "szendvicsként" kell fúrnunk. Minden alkalommal elmondjuk, hogy a két alkotó közötti hézagot minimális értéken kellene tartani összeállításkor. Hát persze! Hézag akkora, hogy a felső darabból kilépve "kupakot" tud hagyni a fúró, amit majd megforgat és hozzányomja az alsó félhez - ilyenkor nem tud vágni, belekezdeni a darabba és garantált a szerszámtörés. Lehetne cserélhető hegyűvel is fúrni probléma mentesen, mert az nem érzékeny az ilyesmire, de olyat nem vesznek...
A "kupak" már nálunk is vert ki biztonsági-üveget.
Másik közeli példa, hogy úgy terveztek nekünk megmunkáló készüléket, hogy tűrt átmenő furat alatt, zárt ülék volt - szóltunk előre, hogy a finomkiesztergáló pótlására készüljenek, mert ha felkapja a korongocskát, akkor szükség lesz rá... (kipiszkálni a két művelet között lehetetlen)

Vetesi75

Margóra: Nagyoló szerszám. Esztergán méretezni úgy lehet vele, hogy kisebb átmérőre fúrunk és még visszaküldve a kerületi éllel felesztergáljuk a furatot. Sokszor megspórolható vele egy szerszámváltás. Persze ehhez úgy kell befogni! Ha nem fontos a felület minősége, akkor direktben 1-2 tizedet el is lehet tolni X-irányban a központtól. (Zsákfuratban nem szabad teljes mélységig visszaküldeni, mert kitöri a központi lapkát.) Van ilyen furatbővítéses videóm is a YT-on.
Megmunkálóra létezik excenteres befogó Weldonhoz, de én mindenkit lebeszélek róla. Ha elvárás a "plusszos" furat, akkor a kerületi lapkának szoktunk egy ötszázadossal mellé hézagolni, hogy kijjebb álljon - ekkor futásban teljesen, de kb. terhelés szempontjából is kiegyensúlyozott marad. Egyébként a furat mérete - mivel aszimmetrikus kialakítású szerszám - sokszor előtolás függő is. (Meg gép- és munkadarab merevség függvénye is.)

sarktibsi

Végül is ki lehet jelenteni , ha valaki nagyon gyorsan sok furatot akar készíteni csak hibátlan géppel érdemes , mert ugye minden-mindennel összefügg ( ágy , főorsó , központ stb )

Ahol én dolgoztam ott volt új gép is meg 30-éves cnc is , naná  hogy az ócska cnc-ben mindig hamarabb elkoptak a szerszámok. Egyszer kihívták a tmk-át , hozták a mérőórát a  spajszert stb. Megállapították a gép mindenhol el van kopva lóg lötyög.

Így nem lehet gazdaságosan forgácsolni. ( később elvitték nagyfelújításra )

Vetesi75

Témába vág, videó még úgy sem volt róla, a fotók meg már körbejárták az internetet és kezdenek unalmassá válni. (Tartozik hozzá egy történet is, de azt inkább valamelyik talin személyesen... :) )

sarktibsi

Én tervezem , hogy szerszámtesteket fogok gyártani saját részre ( telibe fúrók , esztergakések , marók , stb )

Már vettem is egy 4-tengelyes cnc marót.

Igaz még hagyományos gépen de már elkészült az első prototípus , rendszeresen használom is úgy néz ki bevált. Ennek a lapkás leszúró késnek az a lényege , hogy mikor leszúrta a köracélt a saroktörést is megcsinálja. Van egy alsó fele meg van egy felső fele is a szerszámnak , csavarok fogják össze.

Már van olyan változata is ahol a két szerszámtest között rugó van így nagyon könnyű leszúró lapkát cserélni.    

Már gondolkodok a következő változaton hűtőcsatornás furatokkal ellátva.

Vetesi75

Néha rászorulunk, hogy szerszámot gyártsunk magunknak. A célszerűség megkívánja, kereskedelemben meg nem elérhető vagy a csoda jóval olcsóbban is előidézhető.  Kiesztergáló-alaptesteket/szárakat rendszeresen, betétkéseket ritkán, de már maróra is volt példa.

sarktibsi

Nekem egy rém egyszerű bemérőm van , lényeg a lényeg jól működik.