Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Erről egy másik tanárom jut eszembe:
A feltételezés a biztos hibás végeredmény szülőattya.
József

Szalai György

Én érdeklődve olvasom megint. Nekem nem baj az, ha van más nézőpont, más vélemény is.

Robsy1

Este megmondom az eredményt, hátha addig jönnek adatok másoktól.

Mondjuk már csak szakmai kiváncsiságból is én a Te helyedben gyorsan kimennék a műhelybe, kióráznám egy százados mérőórával nullára a revolverfejbe befogott telibefúró lapka élét. A lapkánál átvetnék a fúrórúdon pl. egy erősebb vászonhevedert, és teljes erőből húzni kezdeném szabadkézzel a mérőórával ellentétes irányban. Tuti hogy látni fogod az elhajlás mértékét.

Aztán azt is megcsinálhatod, ami az erdeti kérdésem volt.
Azaz egy 30-as tömör acél rudat (pl. C45, de majdnem hogy mindegy is milyen acél Rm=800 N/mm2 körül) fogsz be a revolverfejbe, órázol ki 130 mm-nél, és azt rángatod meg egy picit.

Harmadik módszerként pedig a jó meleg szobában 1 perc alatt kiszámolhatod.

Robsy1

Attól függően, hogy hány lapkás a telibefúró rudat, hogy helyezkednek el benne a lapkák és hány lapkás, egy bonyolúlt forgácsolási erőrendszer eredőjeként biztosan van a szerszám szárat terhelő hajlítási igénybevétel forgácsoláskor.
A Te fúrási technológiai adataidnál ez lehet 1000 N körüli hajlító erő is.
Abban igazad van, hogy a két lapka erőpárban hat, de sajnos nem tudják egymást nullára semlegesíteni, hiszen más átmérőkön dolgoznak. Így csak az van, amit írtál segítnek egymáson, de sajnos marad ott bőven hajlítő erő komponens is.

Vetesi75

Megkérdeztem AI-t, feldobott egy (F*L^3)/(48*E*I) képletet hozzá. Jó ez így? A 48 helyett nekem csak valami 3 rémlik.

Robsy1

[#eljen]
Annyiban azért pontosítanálak, hogy a tény, és a vélemény az két különböző fogalom. A mai világban pont az a főbaj, hogy sokan csak hiszik vagy rosszul tudják a szakmai dolgokat, és a tény, a valóság nem is érdekli őket a CNC technikában.

Te kivétel vagy, és örülök Neked.

ANTAL GÁBOR

92   mikron a tippem

KoLa

Közben megnéztem közelebbről a VDI30-s befogókat, mivel a hűtést akarom szerszámonként optimalizálni.
Lehet feltaláltam a spnyolviaszt!
Van mindegyikben egy technológiai keresz befúrás a hűtővíz csatornák összekötésére ami egy M8 as hernyócsavarral van lezárva, ez tökéletesen alkalmas arra hogy állitható folytószelepet készítsek bele.

Robsy1

Langyos!
Az AI helyett inkább menj a saját fejed után, az jó lesz, a 48 az nem jó erre a tartószerkezet modellre.

Vetesi75

Fojtani még nem próbáltam, de már többször barkácsoltam ilyen vakdugó helyére kivezetést, mert a szerszámtest takarta a normál fúvóka helyet. Ötletnek nem rossz.

Robsy1

De jó, nem kellett estig várni! Gratulálok Gábor! [#eljen]

Az én jó öreg 35 éves saját fejlesztésű kis lehajlás deformáció méretező programom 210 GPa acél rugalmassági modulussal számolva 88 mikront ad meg.
Valószínűleg te kerekített pi-vel számoltál vagy más E-vel, ezért van a pici eltérés.

A lényeg a lényeg: kerekítve majnem ~0.1 mm elhajlik még egy 30 mm-es tömör acél szerszámtartó rúd is a példánkat tekintve.
Abba pedig rossz belegondolni, hogy ha a rúdátmérő kisebb, pl. a fele, akkor a negyedik hatvány hatás miatt 16-szor lesz nagyobb a deformáció, azaz jelen példánkban egy 15-ös rúd már 1.403 mm-t fog "lekonyulni".

Ezért mondtam már régebben is Nektek, a CNC forgácsológépek első számú Istene és minőség meghatározója az eredő gépmerevség. Ennek tudatában nagyon nem mindegy, milyen technológia adatokkal küldjük be forgácsolni azt a szerencsétlen szerszámot.

ANTAL GÁBOR

én 200  GPa -t  helyettesítettem a rugalmassági moduluszmál

sarktibsi

Nyugodtan lefojthatod a szivattyúnak bírnia kell (de kell egy visszavezető cső ami a tartályba visszaengedi a vizet) kb: Úgy mint a tokmánybehúzó hengernél van a felesleges résolaj visszafolyik az olajtartályba.

Nekem pl: Van egy golyoscsap is rajta.

Centrifugálnál működés közben nem lehet teljesen elzárni a vizet különben hamar tönkremegy.

A hagyományos lapátos szerszámgép kenőlé szivattyú viszont bírja (ott kicsi a nyomás)

sarktibsi

Szoktunk bele tenni rézcsövet is , azt oda hajtod ahová akarod.

sarktibsi

Ha már hűteni kell , egy kérdés. Valakinek van gyakorlati tapasztalata a belső hűtőcsatornás leszúrókésekkel kapcsolatban?