Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Nálunk csak én vagyok, meg ami van, vigyáznom kell a szerszámokra, nem tudok a más szakállára kísérletezgetni, mint akinek spéci munkahelye van.
Úgy dolgozom a cnc-n mintha E-400 lenne, eddig bevált, de lehet kéne fejlődnöm ebben-abban.
Az ötlépcsős centrifugál mit is jelent?

TBS-TEAM

Centrifugál szivattyú:
A folyadékkal megtöltött házban forgó lapátrendszer, a forgás közben fellépő centrifugális erő hatására a szívócsőből a nyomócsőbe továbbítja a folyadékot.
Ahány lépcső annyi lapátkerék és ház van sorbakötve.

József

Robsy1

Lenne néhány megjegyzésem:

1. Ha már százados állandót alkalmazol egy képletben, akkor az legyen addig pontos. Így javasolnám, hogy az n=318.31xVc/D képlettel számolj ezután, ahol:
n: fordulatszám (1/min)
Vc: forgácsolási sebessség (m/min)
D: átmérő (mm)

2. Fúráskor sajnos ez a forgácsolási sebesség csak a maximális átmérőnél igaz, ahogy haladunk a középpont felé nullára csökken. Emiatt ezek a telibefúró szerszámok nem ideálisak, hiszen a vágóél mentén nulla Vmax között változik a sebesség.

3. Bizonyára ismered a Taylor képletet. Szerszám kopás (éltartam) szempontjából abból mindig kisebb baj van, ha az optimumnál kisebb a vágósebesség. Azaz nem akkora gond az, ahogy KoLa "óvatosabban" használja a 36-os fúrórúdját a gépen. Más kérdés az, hogy én is azt javaslom Neki, lehetne a 450 helyett pl. 600 - 800 1/min is, ha bírja a főorsó motor teljesítménnyel.

sarktibsi

Na ezt most szépen elírtad nem 318.31 hanem 318.47 ez egy fontos adat. Egyébként meg ezeket a dolgokat nem én találom ki hanem a szerszámgyártók adják meg , ugyanis ezeket az adatokat nem szórakozásból adja meg a gyártó , ezek már ki vannak próbálva le vannak tesztelve.
Én meg azt javasolnám ha bírja a gép nyugodtan mehet a 36-os telibefúró 1000-el is.

Több ezer furatot csináltam meg D28-as fúróval 2.600-as fordulaton (WNT) 0.05-os előtolással , minden lapka kibírt kb: 2.000 db alkatrészt. (4 élű)  

Ha valaki nem tartja be a gyár által javasolt paramétereket ne csodálkozzon rajta , hogy eltörik vagy hamar tönkremegy a szerszám.

Robsy1

Szia Lajos!
Klasszak a fotóid.
Én a helyedben bemérném egy elhajlás tesztel az él elmozdulását. Ugyanis egy ilyen telibefúró szerszám geometriánál, és befogási hossznál pl. 1000 N élre ható erő esetén már akár ~0.1 mm körüli deformáció is keletkezhet.
És akkor bizony lehet küzdeni, ötletelni a kis központi fenék csap elkerülésével kapcsolatban, ha ezt minimalizálni szeretnéd. Már pedig a szerszám deformációit, rezgéseit, remegését forgácsoláskor illik minimalizáni a technológia adatok optimális megválasztásával.
Persze a legfontosabb a megfelelő és minél nagyobb gépmerevség!

Robsy1

Nem írtam el semmit, ugyanis 1000/pi=318.31, ha kétszázadra kerekítetten használjuk egy képletben.
Ez tény, kár róla vitát nyitnod.

Robsy1

Egész pontosan így helyes a szövegem:
.., ha századra kerekítetten .. vagy
.., ha két tizedesjegyre kerekítetten ..

Robsy1

A nap tanulságos találós kérdése is lehetne:
Egy egyoldalon mereven befogott 30mm átmérőjű tömör keresztmetszetű acél rúd (mint lapkás fúrószár közelítő modell)1000N erő hatására a 130mm befogási hossznál mérve mennyit hajlik el?
A helyes saccolók, megfejtők kapnak tőlem egy virtuális "Tibi csokit". [#wink]

TBS-TEAM

Erről a magyar tanárom jutott eszembe:
Mire gondolt a költő?
Tudja a fene. [#eplus2]
Anyag minősége?
merről mere hat az erő?
Hol hat? [#kacsint]
József

Robsy1

Remélem rajtad kívül mindenki másnak triviális, hogy egy rúd deformációját (elhajlás. lehajlás) milyen hatásvonalú erőnél szokás mérni alapesetben, ha a merevsége érdekel.
Valamint ha figyelmesebben olvasol, a szövegemben ott van az kis zárójeles rész is "(mint lapkás fúrószár közelítő modell)", ami szerintem eléggé egyértelműsíti az elhajlást okozó erő hatásvonalát.

PSoft

A
Idéz(mint lapkás fúrószár közelítő modell)
anyagminőségére is adhatnál a
Idéztömör keresztmetszetű acél rúd
-nál kicsit pontosabb paramétert.

hostya

..Kezdődik... [#szomoru1]  - újra itt van Robsy1 -

sarktibsi

[#nyes][#nyes][#nyes]

KoLa

Inkább mondd meg egy virtuális Sportszeletér!

KoLa

Szia!
A 36-os telibefúrón a központi lapka bírja tovább!
Ha a külső lapka hajlítja a befogószárat akkor szerintem a központi lapkát segíti középre állni.