Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Az a 36-os telibefúróm 450 rpm fordulaton és 0.06 tolással megy c45-be 75mm mélyen.
Kb 60 ilyen fúrás után már fordítani kell a külső lapkát, a belső még éles.

KoLa

Nem méretezek a telibefúróval mert nem.
Egyszer lett egy-két minuszos furatom ezzel a módszerrel, amit nem vettem észre, mert olyan jól ment egy ideig, hogy csak az elejét ellenőriztem.
A furat alján meg kitolta a forgács a kést, mivel a fúrás a külső átmérőn éppen elég neki, a kopás után már nem lehet vele méretezni csak fúrni.

sarktibsi

Itt valami nem kerek 318.47xVc/D=451 1/min  
318.47x51/36=451 1/min tehát a te adataid szerint a vágód (Vc) 51 ez , nekem nagyon kevésnek tűnik nézd már meg mi van a lakpára írva vagy inkább fotózd be.

Mert én még ilyen alacsony vágósebességel megadott fúró lapkáról még sohasem halottam , amivel én eddig dolgoztam 150-220 Vc lapka volt , és jól működtek

Valamint a darabszámot is nagyon keveslem. Min.2-300 db-ot kellene birnija.

sarktibsi

A Sandvik pl: A külső lapkának más tipúst használ mint a belső lapka , pont azért , hogy a külső lapka ne kopjon el olyan gyorsan.

KoLa

Az ilyen megoldás különben pontosabb!
Az általam készített is a hosszú tapintókar miatt csal, mert áttételezi az elmozdulást.
Ha az óra 0.01 elmozdulást mutat az a valóságban 0.02 mert hosszú a tapintó.
Hát akkor mennyi lehet azon a képen azzal a hosszú hajlított tapintóval?

sarktibsi

Még ami fontos a telibe fúrónak minimimum 3-báros szivattyú kell az alatt nem tud jól dolgozni ( nekem van fent nyomásmérő óra )

sarktibsi

De létezik egy olyan aranyszabály miszerint olyan szivattyú kell a gépre ami percenként 36 liter vizet tud pumpálni (a te esetben) a fúróba, tehát nem csak a nyomás fontos hanem a szállított vízmennyiség is.

Ezért is nem szabad mondjuk egy kicsi gépbe egy nagy fúrót rakni mert a vizszívattyú azt már nem tudja ellátni.

KoLa

Igen! ezen már én is gondolkoztam.
Csak valami folytási beállítási lehetőséget kellene megoldanom, a többi szerszámhoz mert nem kell mindenhova nagy nyomás, a szivattyú tudja a 3bar-t lehet még többet is.
Az M10-es hűtés csatlakozásba kellene valami állítható folytást kitalálnom.

sarktibsi

Sandvik lapka.

KoLa

Ez a szivattyú ezt biztosan tudja csak nem szerettem a csapot állandóan állítgatni.
A nyomás és a furatok átmérője megszabja a szállított vízmennyiséget.
Gildemeister CT40, az eredeti szivattyúja van üzemben.

Vetesi75

Hoztak már nekünk olyan fúrót is, amin a szivattyú által keltett 20 bar nyomással csak 3L/min jött át a hűtőfuratokon. (Kíváncsiságból alá tettem egy kotlit.) Mondtuk, hogy az kevés lesz a forgács kihozásához, de csak a harmadik szerszám után lett az sztornózva és technológia váltva. (kb. 170mm volt a legmélyebb , amit bírt... Nem készítettek 1db elvárt furatot sem. Saccra a fúró 250eFt/db.)

sarktibsi

Én most csinálok egy cnc esztergát magamnak , ott pl. 2 db szivattyú lesz rajta egy kisebb ( sima lapátos ) meg egy nagyobb ( centrifugál ) frekiváltó is lesz rajtuk így már könnyebb lesz beállítani.  

Én már dolgoztam olyan gépen ahol már gyárilag is így volt , a szivattyúknak volt külön-külön M-kódjuk.

KoLa

Na ez jó ötlet! a frekiváltó M kóddal vezérelve![#eljen]

Vetesi75

Nálunk a megmunkálón alap az ötlépcsős centrifugál, de van két eszterga dugattyússal is (mint a sterimo).

sarktibsi

Nekem a revolveren egy 8-lépcsős van (centrifugál) de ha minden jól megy most érkezik egy 12-lépcsős ( 90 cm magas ) remélem az már elég.

De már rendeltem egy kis méretűt is ( szerintem dugattyús ) az 30-bárt tud.

Aztán jöhet a stopper , a nyomásmérő óra , meg a vödör , lehet méregetni.