Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

mex

A gerendákat páronként is össze kell kötni, úgy lesz stabil, rezgésmentes. Nem tudom, hogy az I gerendákon kívül milyen vasanyag áll a rendelkezésedre, az határozná meg a további lépéseket.

sarktibsi

Csak egy jó tanács , ha már úgy is vágod fúrod hegeszted a szerkezetet , legyen lecsavarozható , a gépet szintén rögzíteni kell a vashoz , közzé tegyél gumi lapokat.

Nekem van olyan esztergám ahol az egész gép alatt van egy külön betonágy bevasalva kb. kétszer akkora súlyú mint a gép. Nagyon jó megoldás , nem remeg nem mozog  még a szerszámok is tovább bírják , mindenkinek ajánlom aki hosszú távon szeretne dolgozni.

sarktibsi

Ja bocs ezt nem neked akartam irni.

Szalai György

A szerszámgépek alapozásáról létezik valami mérvadó irodalaom?
Nem találok.

Szalai György

Még a lefogatásuk is érdekes feladat lehet, ha a talpa egy síkbamart öntvény, ami nem sok feszegetést visel el.

KoLa

A legjobb a nyárfa[#eljen]
Két gépem is nyárfán nyugszik, 3.5T és 2.2T
Nem fogattam le egyiket sem, ha úgy esztergálok hogy arrébb megy a gép, az nem szép.

KoLa

Excenter présnek csináltunk annó, gumiba ágyazott beton tuskót.
Először csak le volt téve a betonra 200 négyzetméterre, amikor beindult egy alakpréselő szerszám, a szomszédból jött a kérdés hogy mivel foglalkozunk itt? mert a konyhaasztalon ugrálnak a tányérok,na ezután készült egy beton akna ( mint a vízórának csak nagyobb) ezt kibéleltük vastag gumilemezekkel, majd a gumival bélelt középső rész ki lett öntve parafabetonnal, a lefogató csavarok utólag lettek kiöntve.
A panasz végül is megszűnt, tehát hatásos volt a rezgéscsillapítás.
Szerszámgépeknél ha nagy az igénybevétel elég a betonhoz rögzíteni, finomabb megmunkálásnál meg jobb távol maradni a betontól.
Egyszer régen 83-ba sehogyan sem tudtam az egyik revolveren beállítani az 5 százados tűrést, mindig elment a méret össze-vissza, há' mondom mindjá tökön szúrom magam'eddig jó volt bármikor csináltuk!
Azonban felfigyeltem egy zajra, ugyanis a TMK kőműves éppen akkor verte fel légkalapáccsal a fal túloldalán a betont, nagyon megörült a kollega mikor le lett állítva.

ywathzay

Az összes gép gépkönyvében le van írva a gyártó mit ajánl. Na ezt egy általános célú felhasználó el nem készíti az tuti.

ab

Az "i" gerendat hanyagolni fogom. Nem tetszik jobban megnezve. A beton hasabok mellett szol, hogy konnyen formaba tudnam onteni. Alapvetoen az egyik lapja a geptalphoz lenne csavarozva. A masik lapja es a szinten beton koze egy szoveterositesu gumilap kerulne. A fa gerendas megoldas is jo lehetne, de nem tudom gyalulni. A gerenda darabok meg gatteroltak csak.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

Vetesi75

Merev, kemény dolgok (vas, beton) csak valami rezgéscsillapító és hézagkiegyenlítő tulajdonságú cuccal kombinálva (pl. gumi) jók gép alá. Nálam ilyen téren széles a repertoár - az én gépeim alatt a söralátéttől a poliuretán tuskókig minden fellelhető.

sarktibsi

A 90-es évek elején mi vásároltunk egy tucat futószalag gumit , tekercsek formályában. Meghagytam eggyel mindenhová azt rakom , nemrég  csináltam egy bakköszörűt csak állvány kellet , van benne minden ami kell , frekiváltó 2 db géplámpa , ( sajnos már 2 kell már a szemem se a régi ) 230-as konnektor , állítható géplábak , a váz betonnal kiöntve.

Raktam is gumit bőven ( a géplámpák alá , a talp alá , az elektromos szekrény alá szóval mindenhová )    

Azóta mindent meg lehet köszörülni vele legyen az , gumi , műanyag , fa , acél vagy esztergakés.

Ja meg a másik , mindenki meg akarja venni.

Szalai György

jani300

Egy bakköszörühöz minek kell frekiváltó ?
Persze lehetne valami optikával követni a kő kopását és ideálisra állítani a fordulatot , no de meg van adva a max fordulat ....
Szerintem nagyon elkezdtem öregedni :)
Egyébként én is gyártottam állványt , amikor még hírből sem ismertük a frekiváltót .
Elő kéne talán vennem , hátha tudok valamit kezdeni vele ....

sarktibsi

A történet nagyon egyszerű , az új korong 200 mm ekkor beálítod a fordulatot 3-3200 körülire , aztán ahogy kopik a korong mindig emelsz a fordulaton nekem már 4000-el forog így megmarad a köszörűkorong hatásfoka.

Nem beszélve arról , hogy amikor műanyagot , ( ez egyre gyakoribb ) vagy gumit , vagy fát , köszörülsz megégne , ilyenkor letekerem a potit 1500-2000 körülire.

Eddig nagyon jól bevált , tavasszal csinálok egy 250-est is már minden megvan hozzá.

KoLa

Nekem is volt egy kövem, 175-ös piros az állványos köszörűmön amit nem tudtam szabályzással rezgésmentesíteni, könnyű 40x40-es szögvasból készült állvány, közép magasságban összekötőkkel, a talprészre korongokat hegesztettem, tetején a régi KGST köszörűgép, szóval otthoni barkács...
Aztán, a talpak alá beraktam négy db félbehajtott olajos szakadt munkavédelmi kesztyűt, még kicsit billegett is, de a köszörű olyan sima futású lett hogy azt kellett mondanom " Ez Igen! "[#vigyor]
Sok-sok éve volt, már nem billeg, lehet hogy lassan majd cserélnem kéne a kesztyűket, valami modernebb szivacsos anyagra... a kesztyűkből van utánpótlás!
Pl a mosogató szivacsok egyik oldalán van az a zöld színű réteg, ezt gondolnám megfelelő anyagnak 20mm vastagságban, mi a neve ennek a rétegnek?
Ezt már nem csak Tőled kérdezem hanem, inkább csak az éterbe kiáltottam, hátha van aki tudja.