Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Vetesi75

A bábozás miatt csak húzottból érdemes, mert az alakhibák átmásolódnak. (Futóbábbal még én sem sokszor vágtam menetet - ez életemben talán a 3. alkalom volt.) A kiinduló átmérő ugyanígy csökkenthető, ha szükséges. Teljes-profil menetlapkával készült, az a szabványos profilmélység elérésekor besimítja a menet tetejét. (Mi a magátmérőt a felső határértéken kívántuk hagyni, ezért csaltunk - elköszörültük az elérendő profilhoz a lapka elejét, amit projektoron le is csekkoltunk.)

Vetesi75

Állítólag valami ablakemelő működtető orsó - aztán járművön vagy épületen, azt nem tudom. Ha én terveztem volna, akkor 100%, hogy menetesszálból kialakítható lenne. Nem nagyon éri meg vele tökölni, mert a hengerelt trapézorsóból olcsóbbra jön ki, mint menetet is esztergálni. (Itt most ezt a lehetőséget elvette a tervező, mert a tengelyvég nagyobb átmérőjű volt, mint a menet szabványos magátmérője - az anya is csak éppen ráfűzhető.)

KoLa

Szépen dolgozol![#eljen]

Vetesi75

Ja és még valami: Mivel mindkét végén kifutó a menet, ezért a bábot pontosan a vágóéllel szemben kelletett elhelyezni, hogy kés haladási iránya szerint előtte és mögötte is támasszon. A megszakadó vagy gubancolódó, feltekeredő forgács a támasztáshoz beszorulva bajt csinál, ezért kísérletezni kelletett egy sort, hogy mikor lesz ilyen folyó és eltávolodó forgácsom. Bő 2 tizedes fogással ment végig.

Vetesi75

Volt operatőröm! :) (A kíváncsiság ott marasztalta még este 11-ig az egyik délutános maróst is, aztán másnapra kitapasztalva ráhagytam az esztergályosra a többit. Ez az a meló volt, amihez egyikünknek sem akarózott hozzáfogni.  :) )

KoLa

" Ez az a meló volt, amihez egyikünknek sem akarózott hozzáfogni."
Mit szerettek esztergálni? alátétet?[#nyes]

sarktibsi

A héten én is csináltam egy széria munkát , már majdnem kész voltam de hátsó késtartóba lévő lapka nem úgy gondolta ( elkopott , már nem volt kedvem kicserélni de szerencsére kibirta )
Ennek a munkának az a menete , hogy 3 db esztergakés van befogva elöl van egy átméröző kés ( TNMG ) hátul meg egy sarkletörő kés( SCMT ) a 3-dik meg egy gyorsacél
sarktörö kés.
A lényeg az , igy 1000 db-ot is kibirnak a szerszámok , bár hozzá kell tenni a hátsó SCMT lapka az mostmár egy SDMT száraz marólapka. ( most ilyet tudtam jó áron szerezni de bevált )

Operatöröm sajnos nincs igy a képek nem sikerültek valami jól de szerintem a lényeg látható.

sarktibsi

A harmadik képen lól érzékelhető a hátsó sarok ketörövel van a probléma , de a legvége ellőtt azért belassitom az elötolást igy szebb a felület.

KoLa

Szerintem, álló helyzetben készíts egy fotót!

sarktibsi

Találtam egy eredeti fotót , gondoltam megosztom hátha még valaki nem látott ilyet. 1973-ban igy nézett ki.
2001-óta van nálam de most már nem is hasonlit az eredetire a nagy része ki van cserélve ( modernizálva van )

sarktibsi

Most hirtelen ez alegjobb állóképem.
It látszik az alkatrész is.

ebalint

Vetesi75

Itt még a bejáróban, ahogy hozzám került - Tos RT26:

Vetesi75

Sárgaréz távtartót. Megdobjuk a rúdadagolókat, aztán a hátralévő időben lehet hemperegni a klimatizált mérőszobában. [#nyes] (Aki nagyon unatkozik az akár fusizhat is, ha van szabad gép.)

sarktibsi

Ha már menetet vágunk lenne itt egy menetes kérdés. Van egy Vörös proletár 16k20-om Állitólag kétféle képpen lehet vele menet vágni , az első az a hagyományos klasszikus módszer ( eddig csak ezt használtam ) lakatanya állandóan bekapcsolva ennek megfelelően vágja a menetet , majd ha ellenkezőleg akarok haladni csak forgásirány kell váltani.
A másik módszer , elinditom a főorsót majd menet közben a lakatanyát rákapcsolom , ha elérte a kivánt menethosszt , kikapcsolom a lakatanyát. Igy nem kell forgásirány váltani.
De csak bizonyos emelkedésű menetek vághatók igy pl: 1.0 , 1.5 , 2.0 , 3.0 , 4.0 , 6.0 , 12.0

A magyarázat arról szól: A vezérorsó menetemelkedése 12 mm ezt kell osztani a vágandó menet emelkedésével , a végeredmény tört szám nem lehet csak egész szám csak igy működik.

Valakinek van ezzel kapcsolatba tapasztalata?