Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

"...de a forditott pofákat már teljesen más sorrendben és más kezdési hellyel kellett berakni."

Vajon elgondolkodtál-e azon hogy miért is kellett ezt így csinálni a "régi" gépeden..?

Ez egy találós kérdés a többi hobbi esztergályosnak is.

zozo

Pótolták valamelyik pofát és fel lett szabályozva, másik fészekbe rakva.

hostya

Langyos...[#papakacsint]

Vetesi75

Amikor az 1-eset rakjuk utoljára? :) Ez még általában a jobbik eset, de amikor a hármassal kezdünk, aztán négyes, az egyes kimarad, kettes és csak a következő körben az egyes, az már necces!

zozo

Na jó, elárulom. Kitört az 1-es alsó foga és abból lesz 3-as :)

hostya

Meleg..! [#papakacsint]

aj0zc6iyj

Üdvözlök mindenkit. Új tag vagyok, kezdő az eszterga világában, segítséget szeretnék kérni. Van egy kis Holzmannom, 600W-os egyenáramú motorral, de gyengének találom a géphez. Arra gondoltam, kicserélném egy három fázisúra, 0,55KW-ra gondoltam, frekvenciaváltóval. Kinek mi a véleménye? Milyen tapasztalatok vannak ezügyben? Köszönöm a véleményeket, tapasztalati beszámolókat.

sarktibsi

Nekem van több esztergám maróm , 1995-ben vettem az elsőt ( azóta cseréltem több motort is rajtuk ) A tapasztalatok aszt mutatják minden esetben nagyob vagy gyorsabb motor kellet , igy én a lehető legnagyobb motort raknék fel persze ha befér , már csak a frekiváltó miatt is.

aj0zc6iyj

A Frekvenciaváltó miatt azt javasolták, hogy minél alacsonyabb legyen a motor fordulata, mert ha nagyon lemegy a frekvencia, gyengül a teljesítmény.

sarktibsi

Ez igy igaz is , de azt tudni kell , hogy a lassú fordulatú motornak nagy az átmérője. Egy jó vektoros váltóval plusz fékező ellenálással egy 1450 1/min fordulatú motorral is lehet jó eredményt elérni.

g89ketty

Én egy DC mosógépmotorban (fordulatszám tartó elektronikával)
gondolkoznék. Bontásból beszerezhető. Az elektronikával foglalkozni kell. Sok sikert :üdv :GS[#pias]

svejk

Felismeri valaki a képeken látható lengyel gépet?
Első ránézésre elég bony a váltója/féke, jó lenne valami papirusz róla.

KoLa

Nekem az a tapasztalatom hogy a frekiváltó lefelé jobban tartja a nyomatékot!50hz fölött egyre gyengül!
Ezt a szalagfűrészen állapítottam meg, azonos átmérőn azonos terhelés ( kézzel nyomom ) 50hz alatt nem tudom lefogni!
70hz-nél már letilt ha nagyon nyomom.
100hz ig használom érzéssel'.

Az E-400-on ugyan ezt tapasztalom de, ott ez nagyon relatív.
Esztergálásnál sok a változó, éppen ezért kétszer akkora a frekiváltó mint, a főorsómotor, teljesítményben.
Az én E-400 on le lett cserélve az egész motorról fölhajtás ékszíjjal.
A motor 3KW-os 2800 rpm fordulatú, egy felező áttételt készítettem hozzá, a felhajtó ékszíjtárcsa áttételhez.
A frekiváltó 7.5KW-os, félgázon' többet tud mint amit várok tőle!

jani300

Wafum 50/1500

Hirtelen találtam egy hirdetést hasonlónak nézki .

Szalai György

Kupos DEMAG fékmotor az túl egyszerű lenne?