Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Transzmissziósnak ismerem én is . De észre sem vettem , habár még az írt módon nem hallottam .
Egy hosszgyalu nálunk is volt még ilyen a tanműhelyben .
Hát izé , talán 72 környékén ....

Motoros

Igen ahogy mondani tetszik, az a helyes kifejezés.
(jut eszembe az alapvicc amikor a pali elmegy a dokihoz és megkéri herélje ki...)
A plafonon volt egy hosszú tengely ami valahova kiment, ott eredetileg még talán gőzgép volt.
A suliban volt egy faipari részleg is meg egy gépész...meg ugye a számítástechnikai.
Az én időmben már a kecskelábak kaptak saját 3 fázisú motort, de a tengely még ott volt.
Gyerekkoromban a cséplés is szíjas hajtással ment a körmös Hofferról.

kart emg

Én is új szíjakra cserélem a régieket, már ha egyáltalán volt a vásárlásnál. A bőrök rendszerint nagyon el vannak használódva. Mi volt a gond a tanműhelyben a laposszíjas gépekkel? Bőr volt a szíj és meglazultak, be kellett állítani a feszességet?

Az egyik géppel jött egy készlet kapcsokkal és a tűző szerkezettel, rakok be pár fotót. Meg két guriga szíj is, nem túl sok, de ez is valami. A végtelenített szíj nem mindig jó, csak akkor, ha vagy ritkán kell cserélni, vagy könnyen, nagyobb szerelés nélkül levehető. Ezek a feltételek nem mindig teljesülnek, egy kis esztergámra rendeltem új műanyag szíjat kapcsokkal. Nagyon erős lett, jól bírja a gyűrődést.

Motoros

Sajnos nem tudom, én 1971 ben amikor odakerültem már mind át volt alakítva. Az átalakítások nem a legjobban sikerültek mert ezek a gépek a toldásnál meg talán egyébként is nagyon ráztak, vagy zakatoltak, ami a munkadarabra is átkerült.
Az én kecskelábam, azért volt kudarcos mert a bőrszíj toldását nem tudtam jól megoldani, az általad bemutatott kapcsos rendszerről meg talán nem is hallottam  meg nem is volt ilyenem.
Egy műszerész barátomnál volt egy jó szíjhajtásos kis gép, de aztán azért ő is lecserélte E1N-re.

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum. 3 pofás tokmánynál a forditott pofák berakási sorrendjét szeretném megtudni, kérem ha valaki tudja segitsen irja már le, mert egyszerűen képtelen vagyok rájönni.

Jenő

Csuhás

A pofákba beütött számok alapján rakd be, egyessel kezdve. Minden pofát a saját számának megfelelő helyre. ( Ha nincs szám akkor menet kezdet szerint rakd őket sorba, és próbáld ki, ha ok akkor jelöld meg a pofákat.)

jani300

Ez érdekes kérdés .
Nincsen beszámozva a tokmány és a pofák ?
Amit eddig láttam tokmányt mint a pofák mint a tokmánytest a pofák helyén meg van számozva .
Ha az "1"es pofával kezded , és a tokmánytárcsát arra forgatod hogy befele vigye a pofákat ,akkor még elrontani is nehéz .
Figyelni kell a síkmenet következő bekezdését amikor ér a következő pofa helyéhez .
De hát 1 2 3 a sorrend . Most ha nem jó helyen kezded az sem okoz igen nagy hibát .
Igazából ugyan az mint a sima pofáknál .

ywathzay

Menetoldalra sorba állítod, a leghosszabb az 1, a legrövidebb a 3.

jani300

Még annyi ha a tokmány külső széléig behajtod a pofák külsejét , ott már látszik ha nincsen síkban az összes külseje a tokmánnyal ,akkor nem jó helyzetben vannak a pofák .

afjybsise

Azért nagy találmány erre a problémára a mesterpofás, vagy minek is mondják tokmány, ahol fel vannak csavarozva a pofák. Gondolom nagyban megkönnyíti a kezelő életét.

Csuhás

Szerintem nem, hat csavart ki/be csavarni sokkal több idő mint átcserélni három pofát. Persze ez széria munkánál nem sokat számít.

kijy8hc3f

Köszönöm az infót.
Hogy őszinte legyek a pofák meg vannak számozva, de az előző esztergámon a sima  pofákat a számozással megeggyező helyre és sorrendben kellett betenni de a forditott pofákat már teljesen más sorrendben és más kezdési hellyel kellett berakni.
Ennél az uj gépnél még nem használtam a forditott pofákat és eszembe sem jutott, hogy a számozás szerint probáljam ki a berakásukat, de most, hogy többen is a számozásra hivtátok fel a figyelmemet, megprobáltam és mind a két pofát ( belső vagy külső lépcsős) ugyanabban a sorrendben és ugyanazzal a kezdési hellyel kell berakni.

Köszönöm, az egyébként logikus dologra  való figyelmeztetést.

Igy jár az aki olyannal foglalkozik  amihez nem ért.

Jenő

zozo

Ha belenézel a tokmánypofa fészekbe, ott is van számozás.

Ide berakod az 1-es pofát, és visszafele addig tekered a tokmánykulcsot, amíg a pofa egy lépcsőt leugrik. Ott kezdődik a menet. Utána előre tekerve a tokmánykulcsot szépen sorban berakod őket :)

kart emg

A három pofát 6 féleképpen lehet berakni, ez nem is olyan sok. (A 6=3!, azaz 3 faktoriális). 4 pofás tokmánynál ez az érték már 24 (=4!) ezt már kissé fárasztó végigpróbálni, 6 pofás esetén 720 amit pedig józan ember el sem kezd [#csodalk]

KoLa

Jól beetetted itt a menedzsmentet'! de legalább felélénkült a topic.