Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Én is azt vettem észre hogy pl: magamnak már lassan fejlesztek!
Ha segítséget kérnek akkor 100%-ban jövök!

jani300

Az indexen felkerült egy kép egy igen hasonló szerszámról .
Lefényképeztem az én ,legalább 30 éves darabomat is , ha már nagyon hasonlóak .
Az is felmerült hogy miféle műveletnek lehet nevezni egyes speciális felállású munkákat .
Az evvel végzett munka talán fúrás ,de inkább marás lehet .
Viszont igen hatásos eszköz , kiszúrásra ,egyszerű fúrógépeken .

Gyula65

Szia!
Befúrsz egy furatot a vezetőcsapnak a lemezbe, beállítod a kést megfelelő méretre, majd a fúrógép tokmányába fogva a szerszámot kiszúrod a lemezből a megfelelő átmérőjű furatot.
A művelet annyiszor ismételhető ahány vezető furatot fúrtál.
A lemezt biztonságosan kell lefogni, és az átszakadásnál óvatos előtolást alkalmazni!
Emiatt a kés főéle, kissé ferdére van köszörülve!
Üdv!

Írom annak ellenére hogy 30 éve használod![#taps]

onagy

A kérdés jogos, a kereskedők állítható kivágófúrónak nevezik, pedig közelebb van a furatesztergáláshoz.
O.

zozo

Ceruzahegyezőhöz való kínai cserélhető lapkámat megéleztem egy már nem sajnált gyémánt tárcsán. Gondoltam jó lesz most saválló perselyeket esztergálni :)  

Az első fogás látványos és szép volt, fülig ért a szám, milyen ügyi vagyok :)
A másodiknál már (kúposan) egy-két tizeddel nagyobb volt az anyag, mint amit a nóniuszon beállítottam. A következőnél nyomott az él, felület minősíthetetlen... -de legalább megpróbáltam :)  Beraktam egy gyorsacél kést és befejeztem a melót :)

kijy8hc3f

Tisztelt Fórum.

Nem első alkalom, hogy segitségért fordulok a fórum tagjaihoz. Nem vagyok szakember, csak hobbiszinten gömbölyitek néha, azonban  lekoptak a szög skála  festései a késtartón. Ez egy durván 1 cm széles alu csik amelyre felvolt festve kozéptöl jobbra-balra 40 fok jelölés.
Az a kérdésem hol tudnék ilyet beszerezni vagy csináltatni?Előre is köszönök, minden javaslatot, tanácsot.

Jenő

jani300

Egy egyszerű dolog .
Órázd ki párhuzamosra a kéziszánt , és tegyél mondjuk 20 foknál egy új ellenjelet ,nullát .
Kicsit oda kell figyelni de használható lesz .

kmil

Szia,
Én e miatt nem esnék kétségbe. Kis kúposság esztergálása esetén úgy is órával másolsz valamiről, nem pedig a fokbeosztás alapján állítod be. Nagy méretű menet vágásánál pedig 30 fokra be tudod állítani, nem lesz gond.
Ha minden áron meg szeretnéd csinálni, akkor én gravírozást, lézergravírozást, vagy "metal etching"-et (keress rá youtubon) választanék sík lemezem, majd ráhajlítanám a kívánt átmérőre.

TROMF22

De jó is lenne, ha a ... béna vagyok oldalról át lehetne hozni valahogyan a menetóra #50019-50025, és a TOS SV13(18)RA #50037, 50049-50073 menetvágás információkat.
Itt talán hasznosabban megmaradna.

(De a legjobb az lenne, ha egy téma kezd túlzottan burjánzani, és van célirányos tartalmú oldal, akkor mi magunk  idejében átköltöznénk.)

vadember

Nekem van egy "fórum okosságok" jegyzettömb fájlom. Ide elmentem egyszerű szövegfájlként amit érdemesnek gondolok. Időnként el szoktam olvasni, így képben vagyok mit kereshetek ha szükséges.
 Sokkal jobb mint a fórumos zászlós emlékeztető. Azzal az a gondom, hogy többnyire nem abban a fórumban találom a megjelölt információt mint ahol a keresett téma logika diktálná.

zozo

IdézNagy méretű menet vágásánál pedig 30 fokra be tudod állítani, nem lesz gond.

Pontosítsuk kicsit. 60 fokot kell fordítani ahhoz és 45 fokot is csak segédvonallal tud beállítani.
Ezért 30 foknál húz egy ellenvonalat és a skála másik 30 fokos jelölését fordítja oda. 45 foknál természetesen 15 fokot ad hozzá.

afjybsise

A két hárompofás tokmány valamiféle önbeállós lágypofás dolog lehet, többféle átmérőhöz?

Csuhás

Felcsavarozható lágypofa, ennek a kialakításnak előnye hogy maradék anyagból magán az esztergán elkészíthető.

kmil

Igen, ott a pont.
Amit ezzel akartam mondani, hogy ahhoz elég a fokbeosztás pontossága.

KoLa

Szerintem! szóra sem érdemes.